懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

aquarius 721

哈哈, 個件衫只不過著黎影相
一影完就著返衫仔啦~~

男爵府

2021勳章 畀面勳章

初生bb唔好用米水開奶住呀~
我個bb因為太細粒,本來諗住用米水開奶比佢食肥佢~
點知消化唔到攪到便秘左2日,跟住問人原來太細個唔適合飲米水開既奶的~
BH 寫道:
aquarius721

我試過加到6安, 不過最後個安好似好勉強, 因為佢之前都好多時已埋身左人奶. 有時我見佢食完奶粉, 重要, 就再埋身由佢食到訓.

我昨天帶左佢睇附近個e生, 又話佢冇野, 可能係有風, 放大屁出埋betbet. 我都係見個b 好勁屁. 但平時掃風都好正常. e生說好難免, 只係叫我開稀d, 一半奶粉加一份水, 等佢飲下睇會唔會停潟先正常番, 另外俾左d止潟藥, 不過我見佢冇野我就唔俾佢食藥. 但係因為d奶稀左, 昨晚我2小時到要喂一次, 而家好鬼眼訓. 我而家d奶開暖少少, 因為天氣比較涼左. 今早個條片終於ok d, 冇betbet, 希望保持到.

如果便秘, 我聽人說可以用米水開奶 ? 不過我都未試過, 唔知得唔得.

[quote]
aquarius721 寫道:
你阿b如果3hrs又叫,咁你係又可以加多d比佢呀?我到而家都仲係3hrs餵一次,想隔耐d都唔得. :-( 想比多d阿b食佢又唔肯多食.

我阿b食人奶,平日一日都有幾次大大,但前日到而家都係疴過一次,可能前日食左三餐奶粉.不過佢放左勁多屁屁,同埋覺得佢成日都想疴,但係疴唔到咁,如果佢真係便秘可以點算
[/quote]
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

fifi,

原來係咁樣 ~~~因為我有時係健康院都見到d媽咪比阿b露晒d手仔腳仔出黎,我個b仲係包到實一實咁.

bh,

阿b終於疴左poo poo啦,不過佢而家唔係每日都有得去,可能一,兩日先有,同以前好唔同咁.

你地個b而家訓得多唔多呀?阿b而家訓少左好多,食完奶都唔訓既,仲係到'e e ur ur'咁,玩得咁上下又會無啦啦喊.唔知係未想人抱.但佢又食得唔多,3hrs又想食,真係覺得成日都冇乜時間係得閒咁滞.

大宅

aquarius721,

我呀b都係訓少左好多, 相對來講, 佢夜晚訓得林過日頭, 日頭好易醒

你呀b食邊隻奶粉? 成1-2日先有poo poo 我個b一日都去成3-4次wor...你全人奶?

各位,

而家我印印幫我湊日頭, 半夜我湊返bb...但我發覺bb越來越跟印印, 佢一喊, 印印抱就唔喊, 我抱佢就推來推去..我老公話我抱既手勢令bb唔舒服, 但我真係好唔開心呀, 遲d返工, 要印印湊埋半夜, bb會唔會唔認我架? :-( :-(

大宅

EMEN

我阿b呢個星期仲搞笑
佢一日痾一次poopoo
之但係每次一痾就痾個好勁, 勁到每次都會漏出黎
因為實在太大份
我都唔明, 佢可以一次將一日既poo, 一次過搞掂
搞到日日都要洗有poo既衫

您個印印係唔係好鐘意抱佢呀?? 係唔係又搖又唱歌?
您自己日頭湊多0的
我自己如果日頭都係屋企, 我都會自己湊, 始終第二時返工就無乜時間同佢一起

您俾0的耐性, 同bb傾多0的計, 等佢認得您把聲同您既味
我都怕第二時阿b跟賓賓架
所以第二時我返工, 我都會夜晚都係我take care bb
我唔想bb跟賓賓多過跟我

大宅

emen,

我都係平均一日一餐奶粉,其他都係人奶,都唔知點解阿b呢個星期都係三日先一次poo poo.今日返瑪麗再驗血check黃,醫生都係話咁耐先poo都冇問題.但之前食人奶明明一日都poo幾次,邊有理由突然間幾日先poo一次架

今日check黃,阿b都要係手面抽血,但姑娘唔比家人睇住,咁都好,費事睇到我都想喊. :-(

emen, fifi,

我諗bb唔會唔認得媽咪既,不過始終你湊多d佢會跟你多d咁卦. 放完產假後,我都會將阿b放係奶奶到湊.(其實我都真係唔係咁想...)我諗住夜晚幾辛苦都自己湊番,我都好驚第日阿b唔跟我,咁我都會好唔開心......不過媽咪又話我咁樣會好辛苦,因為奶奶同我地住得好唔近,只係近我兩公婆返工既地點,又話阿b未戒夜奶,如果要返工仲要餵半夜餐奶會勁辛苦.你地覺得點好?

大宅

我都係 因為 阿b 近期轉左 poo poo 的 pattern, 所以我今日再睇左兒科e生, e生同上一次一樣都說初生b 轉 poo poo pattern 好正常, 冇原因, 只要冇嘔個d, 又唔係 又重得ok 就ok. 我個b 今日有 12磅幾...

emen,

我都係平均一日一餐奶粉,其他都係人奶,都唔知點解阿b呢個星期都係三日先一次poo poo.今日返瑪麗再驗血check黃,醫生都係話咁耐先poo都冇問題.但之前食人奶明明一日都poo幾次,邊有理由突然間幾日先poo一次架

今日check黃,阿b都要係手面抽血,但姑娘唔比家人睇住,咁都好,費事睇到我都想喊. :-(

大宅

fifi1018,

係呀, 我個印印好鐘意抱佢, 不過無唱歌...我有時真係無印印甘好耐性, 如果bb大喊, 我就好唔知點, 好亂架啦...即刻要搵印印/老公幫手"愛"bb...

如果身體ok, 我都想返工後夜晚自己湊bb, 但都要視乎情形...遲d 連人奶都stop 埋, bb可能真係跟印印多過自己啦.

:-(

大宅

aquarius721 ,

吓, 你奶奶同你住得唔近, 甘你同bb日日來來回回咪好辛苦? 點解唔叫你奶奶日頭去你屋企湊bb, 甘對bb好d wor, 始終唔使將佢日日搬來搬去...我有d friends 會將bb放起奶奶處full day, 到星期六, 日先自己湊返...你可以諗諗....係會好掛住.

另, 點解你bb出左世成個幾月仲要抽血check黃? 我昨日bb滿月, 只係去左健康院打針同e生用手提機仔check黃炸wor...好彩, bb已經完全退黃啦.

大宅

bh,

你阿b重得好快呀....我阿b昨日磅過係8.8磅,由出世到而家差dd重左2.8磅.

大宅

emen,

因為奶奶日頭仲要照顧老爺,所以暫時都唔會叫佢去我屋企照顧阿b.當然佢肯咁做的話我就會冇咁辛苦囉......我就係唔係咁想將阿b擺係奶奶到過夜,我驚bb會跟嫲嫲唔跟我.

因為阿b出世成個幾月都仲有黃,所以咩咁遲仲要返去醫院抽血.但個report出左又話ok.不過唔知佢幾時先退晒d黃,我22/8仲要返瑪麗覆診. :tongue:

大宅

我個阿b 又真係重得幾快, 出世起到依家重左 近5磅啦. 我又怕佢食得太多會過肥, 不過我個保姆ee同阿媽都說由佢先, 遲d佢有運動會balance 番. 而家佢飲6安, 我都係下5安奶粉, 佢飲左都訓到, 如果俾5安, 佢會扭唔停...

而家佢一早到夜晚差唔多都唔訓得久, 半小時到又起身, 一直叫下叫下, 要人理佢, 通常夜晚 8:00食完先可以訓到熟, 到 1:00-2:00 am先要再食.又可以訓到5小時, 可能快要自己quit 夜奶 ??

bh,

你阿b重得好快呀....我阿b昨日磅過係8.8磅,由出世到而家差dd重左2.8磅.

大宅

bh,

我個b呢星期夜晚飲完8/9點餐奶, 都可以訓5hrs 先再叫飲, 但都唔係大喊, 係 un un 叫, 不過我見佢片片好濕先同佢換+整醒佢飲奶咋...如果唔理佢, 分分鐘有排訓, 所以我好開心, 希望bb可以自然quit 夜奶啦.

哦, 原來係甘...甘你遲d一定好辛苦架啦...你take care 啦.

大宅

bh,

你個b食奶真係食得幾好...食一餐有機會可以熟睡咁耐都唔錯. 我諗佢都真係好快可以戒到夜奶.

我個女完全冇跡象可以餵疏d.我都講唔到佢通常熟睡幾耐.不過就始終3hrs就自然要食,係好久唔久先有機會訓到三個幾鐘至醒要食.月尾就要返工,都唔知到時點算.

大宅

emen,

原來你阿b都可以訓咁耐...點解我阿b咁醒訓,一夠鐘就識醒.不過有時佢淨係air兩air,跟住我媽咪即刻預備坐奶,點知佢跟住又訓左.因為d奶唔可以坐咁耐,所以唯有差唔多時間都照比佢食.

bh,

你而家修身修成點?有冇試過以前d衫著唔著得落呀?

大宅

我基本上只可以穿回5個月肚個d衫, 可能我冇帶開腰封, 個肚仲有d突突地...要收到未生前, 可能要等下個月可以開始運動先得, 妳呢 ?

Emen,
我都唔知阿b 夜晚好訓時好唔好同佢換片, 一換片佢實起身, 佢就要等食... ?-( 唔換片又好似好長時間佢條片都會濕, 好慘.

首頁

尾頁

跳至