懷孕前後

跳至

首頁
12345...61

尾頁

大宅

7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

仲有唔夠100日, 小b就出世~~~心情緊張嘛?
個肚越來越大...小b就成日親訓覺就踢我, 有時嗌佢又唔踢下say hi 真係搞笑
仲有呀...依家先至6個幾7個月, 已經成日好易肚餓..
唔食又唔得...有時搞到個肚好緊...吸啖氣都要大力左
成個人都好似好論盡 :-(
不過, 真係好想快0的見到小b~~
您地心情又如何?

子爵府

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

fifi1018

我既心既當然係緊張la, 每次睇e生都好緊張架, 又成日擔心個樣擔心呢樣.

我都想feel到阿b踢我, 但我而家已經6個月, 都係好少咋, 係琴日比較勁d, 但同你相比可能係好小兒科咋. 唔知係唔係我肚皮厚, 難feel到呢???

我諗住順產, 但又驚痛但又想感受下生bb既感覺喎.

子爵府

我仲未預備走佬袋d野, 淨係買左小量bb衫仔, 其他乜都未買. 今日同老公行街睇下邊款bb車, 床仔, 消毒奶瓶, 奶樽, 但太多選擇, 仲未決定??

你地買左未呀??

ha, 你有冇用托腹帶, 邊隻好呀??

複式洋房

我嘅心情真係又驚又喜, feel到bb成日踢我真係好開心, 但又成日擔心呢樣嗰樣. 我都好想快啲見到bb, 但又怕佢早咗出世. 唉~
bb嘢我都淨係買咗好少bb衫, 其他乜都未買. 我而家6個月, 唔覺得個肚好重, 所以未買托腹帶.
我bb係仔, 而我個肚又真係好尖, 不過好彩皮膚冇變差, 我都好大食, 你哋呢?

大宅

vinvin,
我尋晚捉住老公執走佬袋~~~
我0的野買得差不多啦 床呀, 車仔, carseat, 搖椅, 床單, 奶樽, 奶樽煲, bb newborn既衫, 因為早排好多bb展on sale, 更係買定啦...係0的奶粉, 尿片, 個0的未囉, 我估我呢兩個星期都要買定0的...唔係生左個兩個星期都唔會出街..
其實我都有0的緊張, 一來個個都覺得我個肚大..可能因為我由有小b開始都無嘔過, 醫生就話我好吸收, 搞到我次次覆診都俾醫生話我肥:-( :-( , 您估我想咩

至於托腹帶, 我出街行街shopping就有用, 因為如果唔用, 條腰返到屋企會好倦...我個條係010買~~不過我見荷花, 同埋好多地方都有得買...唔好去010買野, 佢地0的sales勁sale您買好多野架~~

係啦..您幾時預產期架?? 我係7月4日...我怕小b會6月底出來, 所以好多野都買定

:lol:

大宅

大家身體好嗎 ? 我下午又要去產檢啦,

昨天係太古城永安買左個大ELLE 好薄袋, 特價 9X, 想用來做走佬袋用, 入面D野未買, 遲D先去執.

己買左同朋友俾左好多夏天大肚衫, 開始收埋D厚的衫啦..
又買左D有 AIR 底涼鞋, 開始熱又重左, 冇 AIR 行下好易倦.

已經買左 NUK 奶煲肥奶樽奶咀, 好多BB衫(買埋半歲TIM), 毛巾包被個D, 同埋BBcd, 一套 WINNIE 床上8件, 床有人送, 車仔/ 背帶 重睇中, 大野都冇咩啦, 要開始買BB奶粉, 洗衣液, 奶樽液, 浴盆, 小用品, 奶粉, 重有一個電子瓦罐俾陪月來時用...搵地方放先煩.

開始貼D US 相去阿B專用大相薄 同開始弄 WEBSITE 第時俾親友睇阿B...

依家SKIN 都幾好, 都係 38" 肚, 托腹帶我都係 010, SO FAR 用左2次, 遲D可能會多用D.
阿B 成日跳, 好勁, 有日坐巴士見個肚左右 MOVE... 我仲係坐係下面有前面位對住個D, 如果對面D人見到實覺得怪雞呀 !! :-P

大宅

各位七月準媽媽好

我已經買晒野啦,因為呢幾星期,行得耐都唔倦,咪日日去行下囉(當運動),買下買下,應該差唔多啦,只係未買奶泵,打算生前或後先買。聽講30週開始個肚會大得快,咪"哪哪聲"買埋D野囉。

昨天同老公行花園街,訂左窗簾,同埋買左D平平BB衫,$6-$10件,都幾靚幾實用架,D人成日話BB會嘔奶,或好易整污糟D衫,買多幾件驚洗唔切嘛。。。

好期待BB出來 想見下佢個真面目嘛。。。

大宅

minno,

哈哈, 我個係女...個肚唔尖架
仲好鬼橫, 又圓, 又大...
仲成日俾人地誤會我就快生得~~
之不過仲有幾個月~~
唉~~更係大食啦 有時我都覺得好鬼誇..明明唔肚餓, 但係到時到後, 小b踢下您..您就唔忍心唔去食
不過最後就肥哂自己到~~ :-( :-( :-(

大宅

我唔知係唔係本身肥啦.....今朝同女女返學搭火車都無人讓位呀, 一個大肚婆加一個3歲小女孩, 真可憐 :-(

因為已經係第二胎, 心情無咁緊張, 我預產期仲要係7月尾, 不過仔仔踢我時間多過女女嗰時呀! 可能係男仔同女仔嘅分別.

走佬袋仲未準備, 其它嘢都無乜準備過呀, 等遲多個月先啦.

我上次陀女女時都無食消夜, 但係前日12點到餓到要食嘢呀, 好驚肥到收唔到呀 :cry:

大宅

昨天我第一次係mtr 有人讓位, 我其實得2個站, 我都話唔好客氣, 不過個個 family 好好, 我唯有坐下啦, 有小朋友的family 會感受到大肚係辛苦, 身教小朋友讓坐真係好有用. 第時阿b大d我一定都會教佢讓俾有需要的人.

男b 真係夠力d 我估, 而家未夠7個月都好大力, 仲成日唔訓, 我訓佢好多時未訓, 我起身佢又係度玩, 遲d唔知會唔會重勁呵 !

大宅

你地好呀!!

**真係慘! o岩o岩打完好多字比你地又錯click"esc", 而家要再打過呵~~**

我心情當然都好緊張啦!! 好似忽然覺得o的時間過得快o左好多咁! 話禁快, 就仲有3個半月就會見到阿b啦!! 我預產期7月16日呀, 唔知道會唔會早o左or會遲呢? 我就唔想遲呀, 因為心情會更緊張架ma!!! 不過都係果句啦, 我地而家已經係騎虎難下啦! 就見步行步, 大家努力啦!! hehe..

我都o岩o岩開始o左瘋狂咁買o野比bb!! 我就買o左: bb車, 床仔, 衫仔(冬天多!因為大特價), 底衫, 消毒奶煲, 奶樽, 爽身炒, 吸鼻器, 乳墊.... 仲有好多! 總之我諗得起又睇o岩就會買啦, 怕之後唔記得o左ma! 仲有pump奶器字買, 要再留意下先!!

我而家個肚都大得幾快, 有35"啦! 不過成個人睇落又冇點肥, 只係好似吹脹o左個肚咁! 好多人都話我肥肚唔肥人... 都唔知咁樣會唔會唔好o既!! 不過我都好大食, 成日肚餓, 但食兩食個肚又係好緊食唔到啦!!

係啦, 我而家都唔係好搭MTR啦! 可免則免! 因為而家O的香港人太自私啦!! 我大住個肚, 都唔係次次有人讓! 有試過同我爭位tim呀! 所以怕危險又費事自己谷氣, 我都係改搭其他交通工具啦!

民房

心情當然緊張啦.....我預產期係7月20日
我個肚都好大,但我都係肥係個肚度,其他手手腳腳都無乜點肥,上星期去威院產檢,醫生仲話我個b個size大左1wk添......之前我個b又係踢得我好大力,仲成日都不停咁踢,但唔知點解呢兩日佢好少郁,仲要係郁得好細力既添,有無人試過係咁呀??同埋咁樣有無問題架????...好擔心........
我個b係女黎架,很期待佢出世哩!!!!!!

大宅

Hello!各位 7 月 mama 好!

我預產期係 7 月 11 日,重有 3 個月就可以見到自己個 BB la,真係又期待、又興

大宅

唔知點解,個個都話我個係仔,照左兩次都係女,我仲買左好多女仔衫呀!我都唔識分尖定圓,好似成日都唔同樣。

想問下點解仔會尖D,女會圓D?同佢地裡面既POST有無關係架?

我昨天都係第一次有人在MTR讓位俾我,我都無打算坐,個肚都唔係咁大,又唔倦。。。不過都好開心

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

各位7月媽咪你地好牙!

衰豬b既預產期係7月27日,遲我生日3日咁多,我仲有成4個月先見到我個b,真係好心急牙∼
我上星期五去左產檢∼姑娘話我肥得多得濟∼唔知係咪因為我又係冇咩嘔呢∼我真係陀得幾舒服嫁哩陀∼基本上咩野唔舒服都冇∼只係間唔中有少少暈咁∼不過可能我本身瘦啦∼有左bb之後吸收得特別快∼我有bb之前10幾磅,依家都成12幾磅啦∼個肚圍依家都有成34”半∼
我個b好百厭嫁∼我食野,去街,訓覺佢就係咁郁,依家訓係到直情見到佢踢出黎添啦∼似足佢老豆一樣咁百厭∼
bb野我都冇咩點準備過∼依家淨係準備左產婦m巾,濕紙巾,奶樽同bb3果d∼

我好想快d見到bb出世唷∼

大宅

Hello,

我預產期 3/7, 會起仁安生. 已經買左3分2野啦, 昨日已經起荷花買左好多bb日用品....又起花園街掃左d cheap cheap 衫仔.... 又起旺角龍珠買左幾條清爽大肚裙...諗住Easter要開始prepare定印印d野, 我個印印會起6月頭來.

有朋友會比bb床, 網床同學行車比我, 呢處都可以慳少少甘

心情就係好期待law...而家重左22磅, 我胎水好足, 所以個肚真係好大&圓

大宅

我都只係買咗一半 BB 嘢咋,買咗奶樽、奶煲、winnie the pooh 一套 8 件嘅床上用品、洗衣液、柔順劑、洗奶樽液、濕紙巾、bath & shampoo、BB 衫等........諗住到復活節假期時,同老公去護協、荷花掃貨........希望 6 月前可以買晒要買嘅嘢 la。跟住就要開始洗 BB 衫、steam 奶樽......大把嘢做!

複式洋房

fifi1018:
聽講話陀女皮膚會靚, 我都好想要女, 不過我係第一胎, 冇所謂啦, 我都會錫晒佢.

buibui:
我個肚好似鵝蛋咁向前面尖出嚟, 而且腰線非常明顯. 好似話陀女會多啲胎水所以個肚會圓啲, 不過都有例外嘅.

loveycat_0724:
我嘅預產期都係7月27日呀! 我希望bb出世唔好太早唔好太遲啦, 因為我想預算得好啲.

Emen:
你會開刀定順產生呀? 我都去過仁安分科診所做過產檢, 不過未決定會唔會喺仁安生. 要唔要預約? 我打算順產生, 點預約呢?

大宅

Hi 各位7月準媽媽,

我預產期係7月7 日呀, 係囝囝唻嫁!!
E+26 weeks幾, 係呢個禮拜覺得個肚重左好多ar, 我每日返工要行一條長樓梯先到巴士站, 行到上去, 對腳勁酸軟, 我估係個肚重左好多, 對腳負荷都大左好多ar.
仲有ar, BB唔知係咪食左"大力菜", 踢我果都都幾大力下嫁, 有時好百厭, 踢得好犀利, 連daddy都feel到佢勁踢.
種種跡象都顯示, 見到BB o既日子愈唻愈近, 心情都好緊張, 又好矛盾, 又想快d見到佢, 又想多d時間準備好所有野迎接佢來臨, 有時又會擔心呢樣擔心果樣....... 我估個個大肚婆都係咁卦, hehe~~
好開心可以係呢度同大家7月準媽媽傾計~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minno,

又會咁岩既~我係屯門醫院生牙~你呢~?

首頁
12345...61

尾頁

跳至