懷孕前後

跳至

首頁
23456...61

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

bbkingdom,

如果你想參觀瑪麗產房, 我諗你要快d book呢, 我早三/四個星期fax張form去book都安排到10/6/06, 我預產期係7月頭, 所以都好"蚊".

我有張form係手, form上面有兩個電話, 你打去問下啦~~
tel: 2589 2387 or 2589 2236
參觀產房係逢星期六中午12時正

[quote]
bbkingdom 寫道:
Emen : 妳bb七月出世, 點解個印印六月咁早到? 咁咪未放產假佢就到. 我bb 會八月出世, 但都未請工人, 應該幾時請? 妳有冇好Agent 介紹呀? Thanks

Minno : 我都會在瑪麗生, 想問

大宅

buibui,

我晚晚sleep前都會做產前運動15mins ar, 因為我本身條腰唔好, 所以我唔敢偷懶ar.

不過我覺得真係有用, 我每晚做運動果時條腰都會"咯咯聲", 做完之後條腰真係鬆d舒服d嫁.

不過咁, 我3/4個月時已經開始晚晚做, 初初都覺得d動作好易, 但呢兩個星期唔知係咪個肚大左好多, 開始覺得d動作有難度, 要慢慢咁做呢.

buibui 寫道:
大家有無日日做產前運動呀?我就無呀。。。懶。。。

不過日日都出去行下囉。。。

複式洋房

fifi1018,
產前講座係教我哋產前準備, 分娩嘅認識, BB護理等, 等我哋對產前, 生產&產後多啲認識. 產前運動班係教我哋準備好分娩嘅肌肉, 日常生活正確姿勢, 分娩時呼吸等, 等我哋大肚, 分娩&產後冇咁辛苦. 我覺得參加晒兩樣會得益不少.

loveycat_0724,
我等你嘅好消息啦!

Emen,
鍾炎午醫生講解好詳細, 如果我轉仁安我都會搵佢.

Mrs.利,
儲臍帶血嘅事, 我都知我係諗多咗, 我應該保持輕鬆心情. 等我老公查清楚係咪真係有咩家族遺傳, 等佢決定啦!
今日我聽物理治療師講, 話運動量隨住個肚愈來愈大要相應減少, 因為會同bb搶血, 所以要作出適當調較, 適可而止.

男爵府

Mrs. 利 : 我都係睇完妳們的內容才知可以參觀產房. 我都知他們很full 的, 之前度期上堂都要左度右度才有得上, 你咁早報都要到六月, 我諗我都幾難book 到, 但我放假後才會打去問問的. Thanks :-P

大宅

laishan119,
我同你個預產期相差一日咋, 好近呀! 唔知我地到時邊個跑出先呢? 係呢, 你而家冇去睇c+醫生? 其實最好兩邊都睇啦, 我而家都係咁呀!! 我本身好細粒架, 到時都唔知道可唔可以順產, 不過我就好想囉! 你唔好介意自己個肚大定細, 其實好多人都係o係8個月左右先會勁大架, 到時你就覺得好辛苦架啦!! 人人個肚都唔同ma! 你阿b成日郁, 都好健康呀, 唔好禁擔心!! 我都開始左好瘋狂咁買o野啦, 一睇見o岩就買!

buibui,
你好勁呀, 有個產前運動網址, 等我上去學下o野先!!!

Emen,
我冇返工啦, 不過日日都有落街行o黎行去, o係屋企又坐唔定! 所以我日日條腰都勁痛, 有時好似就o黎斷禁濟! 唔知係咪自己太瘦, 而個肚又大o既關係....

Mrs.利,
你好勤力呀~~ 我其實成日都好想做產前運動! 係呢, 你係只係做會陰肌肉果隻定係仲有做其他呢??

別墅

Hi 妳地好 ,

我係新加入的國民, 預產期係7月19日, 同barbi 及 Laishan 差唔多呀, 而家心情都好緊張.

我好怕痛家, 之前一直唸住會去威記生, 但有朋友話我一向身子差, 提意我不如去私家生. 而家唸緊會唔會去法國生. 下星期會去看看產房作最後決定.

Hi barbi 同 laishan, 我想問妳地到而家重左幾多呀??

大宅

Mrs.利

我係政府登記左,本來會去瑪麗,不過我打算去私家(養和)生。第一胎乜都唔識,雖然瑪麗都算最好既政府醫院,都係買個舒服同安心囉。仲有咁岩我個friend住養和隔離,佢會幫我攪點一日三餐(佢工人著野好好食架) 聽講養和D野都好好食,益我老公囉!

我條腰都係麻麻地,都dick起心肝做下運動啦!

大宅

Barbie_jj

我地一齊努力做運動!我地健康D,BB都健康D!!

我都係好瘦架,依家重左13-14磅,都唔知去左邊,醫生仲叫我小心過重,嚇到我唔敢食野,佢唔見我本身太輕,應該加多幾磅咩

你有無用托腹帶呀?我地條腰唔夠力,用左幫輕好多架!

大宅

hello大家好,

我預產期係7月4日,希望bb唔會太早又或太遲出世啦.

我都買左一d bb衫仔,nuk奶樽,消毒奶煲.奶咀,洗奶樽清潔劑,尿墊,bb洗衣液,一套八件的床圍被舖咁.仲有買左dd走佬袋用品.預備黎梗會買床仔,車仔就應該再遲d先買.揹帶有同事比左.

我而家都重左大約13-15 lbs到.個人冇乜點肥,都係肥係個肚到.醫生話自己有重都唔緊要,最緊要阿b有重到.佢而家有2.17 lbs啦.我個肚圍就有成38.5".

我都仲未決定係瑪麗定st paul生呀.

別墅

HI CHRISTINEKO,
我而家重左12磅左右,唔算太辛苦,我會係5月頭去睇盧乃本醫生,睇下自己可唔可以順產,同埋我未有bb之前都有睇過盧醫生,兼且我有個朋友都係盧醫生開刀,話佢手勢好,咁你睇邊個私家醫生???

大宅

嘩~~~您地就好啦~~
肥咁少....十幾廿磅
我已經肥左30磅啦 :-( :-(
下個星期仲要去睇醫生, 實俾醫生話啦
您地開初有無嘔呀??? 我就無, 唔知係唔係呢個原因所以增磅得咁勁

大宅

loveycat_0724
好呀~我到時睇下入醫院有咩係真正要用丫...因為我都唔想買d野係冇用....不過我媽媽話其實有好多野都唔洗架,所以到時先算ar~
ee~好驚呀,7月4號就預產期喇,好緊張ar~好想小b快d出世,但係又想預多d時間買野..=0="
其實我都冇咩做產前運動ka~我都好懶,不過我就周不時行下~我都好怕第時難生,所以打算遲幾幾個星期去swim呀~^^~
bb野我都差唔多買晒lu~~~你地呢??有冇d咩其實係唔多洗買ka?分享下丫~~呢幾日去睇bb野,好想勁買,不過又好似唔洗買咁多咁,同埋我覺得d女仔野比男仔野靚好多呢~"~
我個肚睇落都大架,不過個上圍暴漲,所以睇起上黎咪會覺得個肚唔似咁大囉~不過呀,我大左肚咁耐,得一次係有人讓位比我,仲要係我朋友個媽咪黎-.-覺得d香港人好似有點兒那個咁...雖然我唔係話好需要坐,但係覺得好似...佢地有d衰囉~"~有時行街d人仲要撞埋黎,真係cheap到爆,你地有冇試過呀?真係好嬲架....上個星期我去呀嫂屋企,我同呀嫂都拎住好多野,樓下咁0岩有2個麻甩佬開門,諗住佢地會幫一幫我地啦(其實只係相差5步左右)點知佢地賤到見到我地唔幫手都算,仲要即刻拉番埋對門...勁cheap呀!!之後都忍唔住係咁鬧佢地=.=...都唔明點解d人可以咁衰ka~~

你地大左肚之後有冇d咩趣事or激心ge事ka>一齊分享下丫~

大宅

christineko,
你好呀!! 哈哈, 我地預產期真係好近喎!! 我都決定o左去法國生呀, 到時咪可能隔離床?! 我由未有bb到而家25週, 重左差唔多18磅啦! 你呢?

buibui,
好!! 就一齊加油啦, 為o左阿b, 我幾懶都要的起心肝去做下運動啦~~ 我都有用托腹帶呀, 因為條腰真係頂唔順! 不過一用, 阿b又會係咁踢, 唔知佢係咪唔like比人"cool"住呢?! 我去產檢時醫生都叫我留意下飲食喎, 話我有少少重快o左呀! 不過我心諗, 我而家睇落都仲係冇乜肥, 應該大把貨喎!!

fifi1018,
我有o左之後有嘔呀! 嘔到成15週, 好辛苦! 你都唔好太擔心個體重啦, 人人唔同ma! 有好多人大肚肥成4, 50磅啦!~

各位姊妹,
呢幾日天氣好熱呀!!! 有冇覺得好辛苦呀?? 我訓覺開行冷氣都仲成身汗呀, 過多兩個月都唔知點算!!

別墅

睛靈勳章

我預產期係 1/7 , 其實我都幾想阿b 響呢日出世, 因為每年生日都有假放 我只係買左bb 衫, 其他bb 車, bb 床全部未買, 諗住睇下有無減價先再買。
我見到有d 媽咪將會響瑪麗生, 我依家都好頭痛唔知去瑪麗生好, 定係養和好. 因去左贊育2次檢查, 對d 醫生無咩信心, 同埋好驚到時瑪麗d 床位爆哂 (因檢查時已見到有好多大陸人), 同埋人手不足,所以依家諗緊去私家生會唔會好d。
但當然價錢亦係考慮因素之一。你地有咩意見? :

大宅

Barbie_jj,

其實我都係被迫嫁咋, 因為我本身條腰彎彎地, 好易倦, 我驚個肚咁大, 條腰頂唔順, 所以先日日做運動咋, hehe.

我成套產前運動咁做嫁, 包括有手(幫助乳房肌肉), 腳(防抽根), 腰背, 會陰肌肉咁囉...... 全部都係之前係贊育報的"產前運動班"個物理治療師教o既, 好有用呢.

呢個班共有五堂, 我已上了兩堂, 不過skip左第三堂, 因等三堂教用生產球, 我估我不會買個生產球放於家中做運動, 所以我放棄左個位, 待有需要的準媽媽上囉. 至於第四&五堂就係五月上, 我估教下生產時的呼吸法之類卦, 上完再同大家報告一下, 係呢...... 唔知呢度有無媽咪都會係果段日子上產前運動班呢, 有o既話到時可以相認, hehe~~

另外, 我想講, 贊育的產前服務真係不錯, 有產前運動班, 又有產前講座 (共五堂, 我已經上完了~~), 又有得參觀瑪麗產房, 如果到生之前的驗查一切順利 (touch wood~~), 我都不會幫襯我的私家e生了, 決定係瑪麗生bb, hehe~~

Barbie_jj 寫道:

Mrs.利,
你好勤力呀~~ 我其實成日都好想做產前運動! 係呢, 你係只係做會陰肌肉果隻定係仲有做其他呢??

大宅

buibui,

最緊要你自己覺得舒服啫, 經濟又許可, 私家e院係好好的選擇啊~~
我之前都住過養和, 係呀, d食物都ok嫁.

係啦, 唔好偷懶, 做下運動, 我條腰so far都ok, 比我想像中好, 反而唔知係咪個肚愈唻愈重, 對腳行一陣or企一陣就好易倦同酸軟, 慘~~

buibui 寫道:
Mrs.利

我係政府登記左,本來會去瑪麗,不過我打算去私家(養和)生。第一胎乜都唔識,雖然瑪麗都算最好既政府醫院,都係買個舒服同安心囉。仲有咁岩我個friend住養和隔離,佢會幫我攪點一日三餐(佢工人著野好好食架) 聽講養和D野都好好食,益我老公囉!

我條腰都係麻麻地,都dick起心肝做下運動啦!

大宅

bebee0526,

我都係搭mtr放工嫁, 唔知係咪我個肚都好見肚 (其實唔係我個肚特別大, 只係38吋啫, 不過係我個胸好細, 所以睇落去好似個肚好大咁), 搭十次都有五六次有人讓坐給我, 我之前都係bk聽好多準媽媽話搭mtr無人讓坐, 但我所遇到的, 又不是想像中咁差, 唔知係咪我好彩呢, 仲試過有d人自己都係企, 見到有人落車時, 仲會提我果邊有位坐tim~~

不過咁, 我都試過兩次有人同我爭位坐, 一個係嬸嬸, 一個係中年老粗男人, 我係月台上車, 見到車廂入面有位, 咪行埋去諗住坐囉, 但俾人"折糊", 當時都好嬲, 心諗 d人唔讓坐都無乜大不了, 但呢d同大肚婆爭位o既就真係好衰囉, 之後我咪特突企係佢面前囉, 諗住等佢瘀下都好, 點知旁邊d人都睇唔過眼讓坐俾我, 但佢哋都無乜反應, 兩次都係咁......

bebee0526 寫道:
loveycat_0724
好呀~我到時睇下入醫院有咩係真正要用丫...因為我都唔想買d野係冇用....不過我媽媽話其實有好多野都唔洗架,所以到時先算ar~
ee~好驚呀,7月4號就預產期喇,好緊張ar~好想小b快d出世,但係又想預多d時間買野..=0="
其實我都冇咩做產前運動ka~我都好懶,不過我就周不時行下~我都好怕第時難生,所以打算遲幾幾個星期去swim呀~^^~
bb野我都差唔多買晒lu~~~你地呢??有冇d咩其實係唔多洗買ka?分享下丫~~呢幾日去睇bb野,好想勁買,不過又好似唔洗買咁多咁,同埋我覺得d女仔野比男仔野靚好多呢~"~
我個肚睇落都大架,不過個上圍暴漲,所以睇起上黎咪會覺得個肚唔似咁大囉~不過呀,我大左肚咁耐,得一次係有人讓位比我,仲要係我朋友個媽咪黎-.-覺得d香港人好似有點兒那個咁...雖然我唔係話好需要坐,但係覺得好似...佢地有d衰囉~"~有時行街d人仲要撞埋黎,真係cheap到爆,你地有冇試過呀?真係好嬲架....上個星期我去呀嫂屋企,我同呀嫂都拎住好多野,樓下咁0岩有2個麻甩佬開門,諗住佢地會幫一幫我地啦(其實只係相差5步左右)點知佢地賤到見到我地唔幫手都算,仲要即刻拉番埋對門...勁cheap呀!!之後都忍唔住係咁鬧佢地=.=...都唔明點解d人可以咁衰ka~~

你地大左肚之後有冇d咩趣事or激心ge事ka>一齊分享下丫~

大宅

Barbie_jj,

呢兩晚我都有開冷氣瞓呢, 之前都諗唔好咁早就開冷氣, 但星期二果晚, 瞓到成身汗, 熱醒左, 頂唔順, 都係叫老公開左冷氣先瞓得著, 好彩老公都係怕熱的人.

之前聽人講大肚婆係怕熱d, 原來係真o既~~

Barbie_jj 寫道:
各位姊妹,
呢幾日天氣好熱呀!!! 有冇覺得好辛苦呀?? 我訓覺開行冷氣都仲成身汗呀, 過多兩個月都唔知點算!!

大宅

我都前晚開始開冷氣, 昨天開左一日, 出街一陣都頂唔順, 番左屋企, 又暈又頭痛, 死啦, 仲有成3個月, 29度已經係熱到暈. 希望明天開始真係會涼番d, 要去買多d大肚裙啦.
.
老公去左美國, 星期1 先 confirm, 佢又繼續ot, 等我夜 ma ma 幫佢執件行李, 攬到好倦, 開左冷氣先好訓d. 昨天我又努力執左d位俾阿b D野, 可以買埋沖涼野, 奶粉 等細野, 我估下個月尾真係唔願行. 下個月中個 main target 係洗好d衫等, 弄好張bb床, 走佬袋d野.....

別墅

Hi Laishan,

我睇過幾個醫生, 最後我係睇 Prestige Medical Centre - 陳帆. 不過仍然有機會轉醫生, 因為我覺得佢唔夠細心. 我會係22號覆診, 到時再決定. 因我好想自然生, 所以有時真係好想阿B到時唔好太大.

妳就好啦, 淨係重左12磅. 咁妳係咪會開刀呢??

Hi Barbi,

我到而家都係重左18磅呀, 我地可能真係會相遇呀, 好開心呀!!

Mrs 利,

妳就好啦, 咁快就上完產前講座 , 我上個月先係威記報名, 而家排左五月開始上第一堂呀!! 而我而家又好報"產前運動 tim, 妳話係咪好遲呀!!

dear all,

我地一齊做"產前運動啦!

P.S. 我上星期開始終於有人讓坐俾我, 計到今日, 10之都有三次啦!!

首頁
23456...61

尾頁

跳至