懷孕前後

跳至

首頁
34567...61

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

bebee0526,

好牙好牙~真係唔該晒你牙~
我依家唔知點解每日都好驚我個b早產~
因為我依家唔知點解成日個子宮果d位都有陰陰地痛~
而且我日日都覺得個b好似就出黎就出黎咁~
>.<唔知係咪我成日比我男朋友激呢?
會唔會真係激激下走埋個bb出黎嫁?

大宅

BH,

我同老公都好努力執屋迎接小B呢!!
我都諗住五月要洗好BB衫及執好走佬袋, 但床仔聽人講遲D先好安裝 (D迷信野, hehe~~)

BH 寫道:
我都前晚開始開冷氣, 昨天開左一日, 出街一陣都頂唔順, 番左屋企, 又暈又頭痛, 死啦, 仲有成3個月, 29度已經係熱到暈. 希望明天開始真係會涼番d, 要去買多d大肚裙啦.
.
老公去左美國, 星期1 先 confirm, 佢又繼續ot, 等我夜 ma ma 幫佢執件行李, 攬到好倦, 開左冷氣先好訓d. 昨天我又努力執左d位俾阿b D野, 可以買埋沖涼野, 奶粉 等細野, 我估下個月尾真係唔願行. 下個月中個 main target 係洗好d衫等, 弄好張bb床, 走佬袋d野.....

大宅

Mrs. 利,
我做開產檢果間公立醫院冇產前運動班呀, 你果間好好多喎! 所以我都係會去c+生啦, 因為我呢間好似唔太掂! c+醫院都有產前運動班, 不過我冇報名呀, 佢地逐堂計$$, 貴呀ma! 都係而家慳下先!! 嘩! 我連呼吸法都冇學過呀... 真係有o的擔心~~ 等我上buibui比個web site學下o野先!

annettelhy,
你好呀!! 你有冇睇開o既c+醫生又信得過? 我做產檢果間醫院都好似唔係幾好, 而我又一直有睇緊c+, 我好信我而家睇果個c+醫生, 所以會去c+醫院生! 所以, 除o左個$o既考慮之外, 你可以睇下有冇個信得過o既c+醫生啦! 最緊要自己感覺ok同埋有信心ma!

BH,
我同你個下個月main target都一樣呀!~~ 雖然唔出街行下有o的悶, 不過我而家開始都幾懶啦, 好易就累! 所以我呢個月一定要執好間bb房, 下個月就要洗衫仔同埋prepare個走佬袋以防萬一! 不過最好唔好早太多生啦... 希望bb等耐少少!

christineko,
哈哈~~~ 我地好似喎! 大家仲係重o左差唔多磅數tim!! 到時你一定要多o的update你個status啦, 睇下你幾時生得, 我地可能會撞到啦!! 到時冇禁悶ma~

複式洋房

呢幾日真係好熱, 我除咗開冷氣瞓, 仲著埋夏天大肚裙, 完全唔使著外套, 到6,7月咪會更加辛苦?

我平時搭KCR番工, 唔係次次都有人讓位比我, 但都有好多次. 讓位比我多數係女人, 可能因為佢哋曾經大過肚明白陀仔辛苦啦! 我都唔係"take it for granted"覺得人哋應該讓位比我, 但係重來都冇中學生讓位, 我就覺得而家啲細路嘅品行同我哋以前差好遠! 我哋做媽咪嘅真係要付出好多心機教育我哋嘅bb, 唔好比佢受到現今社會敗壞風氣嘅污染.

我預約咗今個星期六去仁安參觀, 之後向大家分享吧! 另外, 去聖保祿分娩嘅媽咪, 有冇咩資料分享吓?

大宅

christineko,

我係緊張大師, 一知道有左就即刻去贊育登記, 一見到d乜班物班又即刻報晒, 所以咁早上完"產前講座"囉, 至於"產前運動班"就有限定週數上的, 所以都仲有兩堂未上.
不過我百密一疏, 報遲了參觀瑪麗產房, 要到6月先有得去參觀呢~~
個五堂產前講座都好有用呀, 次次都係姑娘講解的, 不過連續五個sat下午去贊育聽講座都幾係野嫁......
仲有呀, 我哋兩公婆完成五堂講座, 仲有張證書tim嫁~~

christineko 寫道:
Mrs 利,

妳就好啦, 咁快就上完產前講座 , 我上個月先係威記報名, 而家排左五月開始上第一堂呀!! 而我而家又好報"產前運動 tim, 妳話係咪好遲呀!!

dear all,

我地一齊做"產前運動啦!

P.S. 我上星期開始終於有人讓坐俾我, 計到今日, 10之都有三次啦!!

大宅

Barbie_jj,

贊育的運動班都要俾錢, 不過我覺得價錢都合理, 第一堂就要hk$100, 之後每堂hk$60.
好多website 同雜誌都有教產前運動同呼吸法嫁, 你自己慢慢研究下都ok啦~~

Barbie_jj 寫道:
Mrs. 利,
我做開產檢果間公立醫院冇產前運動班呀, 你果間好好多喎! 所以我都係會去c+生啦, 因為我呢間好似唔太掂! c+醫院都有產前運動班, 不過我冇報名呀, 佢地逐堂計$$, 貴呀ma! 都係而家慳下先!! 嘩! 我連呼吸法都冇學過呀... 真係有o的擔心~~ 等我上buibui比個web site學下o野先!

大宅

各位7月份準媽媽,

大家有無諗住餵人奶呢??
我好希望可以成功餵到人奶呀, 對bb同媽咪都好, 又慳錢, hehe~~
我明天會上健康院攪的"產前母乳餵哺研習班"呀, 共有兩堂, 明天的是第一堂, 我上完後返唻同大家分享下啦~~

大宅

Mrs.利,

咁贊育都ok喎! 可惜我又唔係嚮佢樹掛號啦! 係啦, 我都會自學, 唯有靠自己啦~

我都打算喂人奶呀~~~太多好處啦! 起初冇諗過架, 而家就決定o左會喂人奶! 不過都唔知道到時成唔成功! 好呀, 你到時一定要上黎share呀!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mrs.利,

我都係諗住餵人奶~
我覺得餵人奶有好多好處~
1)對bb身體好
2)媽咪可以快d收身
3)慳$
我覺得好好牙~所以如果可以既話我一定會keep住餵人奶~

大宅

各位好

大家心情都越來越興奮...希望繼續保持開心, 生個開心BB!

我發現開始行得無咁快, 容易倦左, 我打算唔想行個陣就開始洗BB野, 都叫做郁下嘛...

我連奶泵都揀左(未買), 如果生完餵得無問題, 叫老公去買, 有保養嘛, 唔想太早買!

我著褲時無人覺我大肚, 所以多數著裙, D人會讓路, 讓位, 有時D人係街見到我會彈開添, 幾好笑架...

請問有邊個陀女呀? 10個有10個都估我既係仔, 但照左兩次都係女, 如果真係仔, 邊個去養和生女? 我有野益佢, 哈哈!

大宅

其實仁安d 產前 course 又唔係貴, 800 有 7堂, 有埋產前產後運動, 之前聽有媽咪說都幾好, 我報左, 星期五上第一堂, 下星期一就上第2堂 產前產後運動, 上左堂要開始做多d. 我一路都有 keep 住盡量行路多d, 只係太熱就要投降, 個肚又高, 好似抖唔到氣.

今日傍晚又正呀, 好清涼...

大宅

mrs.利,

你咁快上晒d產前講座呀?我果時想報,不過星期六果d堂一早full晒,剩番晒d返工時間,同埋唔知邊日的放工後,所以冇報到囉.我都有係贊育上產前運動班,黎梗5月都會上埋最後兩堂.可能到時大家見到都唔定喎.

fifi,

我都從來冇嘔過.不過可能冇乜特別食d乜,所以體重都keep得ok啦.我都唔想太重,剩係想重25lbs左右.

我咁耐以黎係地鐵有一個男人曾經讓座比我.我都覺得好難得.我好少搭地鐵,通常都係搭巴士返工,係巴士都冇人讓座比我.我搭地鐡都儘量企近門口位.因為費事d人當睇我唔到,好似迫佢地讓咁啦.

大宅

loveycat_0724
我呢排都係恥骨個位有d痛...唔知咩事呢...行得耐就好似有d下墜感咁..=.="
我成日都同老公嘈交ka=.="不過...你都最好冷靜d la~haha
ee~你好似好細個咁ge~你幾多歲ar?

我都打算鍡人奶呀,不過唔知成唔成功呢~成功ge話會一路都鍡落去lo~真係對bb有太多好處la~

唉~無論我坐咩車...都冇人讓位ka~搭bus時仲會有d男人同你爭位tim,真係勁衰囉...又唔睇路係咁迫埋黎,都唔知點解而家d hk人會咁ka~"~

有冇人會0係屯門醫院生ar?我準備d野都7788 lu~買埋我入院ge野同埋bb和尚袍都齊lu~
好緊張呀~~~~~~~~~~~~

大宅

buibui,

哈哈, 我都係女呀~~其實一早醫生已經話我個係女..
但係0的人就係唔信, 連我阿媽都話我似係仔

媽咪們, 您地有無開始覺得呼吸辛苦左?
我呢幾日都有咁既情況, 唔知係唔係個人重左, 同埋個肚大左
成日我都要大力大力咁呼吸

大宅

fifi1018

早晨呀!你係咪都買左好多女仔野呀?好多人話照到係女錯既機會大D,所以我老公成日叫我買D中性D既野,佢令我信心大跌,但我睇得好清潔係女,除非神突然加工啦,我係pat pat角度望架,仲點會錯呀。。。你住邊頭呀?見你第一個回應我,如果香港區就好啦,不過我遲你兩個星期預產期呀。。。

我無嘔過,而家肚圍33",自從上次睇完醫生話我重得多,就食少左甜野,而家好似無乜加磅,不過個肚又好似越來越大,個胃越來越細,除非食得太飽,如果唔係呼吸都正常。。。我一碗麵都食唔晒,想食但無位,我身形細,所以越來越無位啦,遲D唔知要唔要3小時食一餐,好似初生BB咁呢。。。

複式洋房

大家好呀! 今日啲天氣涼咗好多呢!

而家個肚大咗好多, 瞓覺瞓得唔係好舒服, 因為我唔慣打則瞓, 打則瞓咗醒番都係打平瞓, 個肚就好唔舒服, 而且愈來愈尿頻. 我頭3個月到而家都冇暈冇嘔, 都唔算辛苦, 只係驚個肚再大天氣又熱嘅時候會好辛苦.

我都有打算餵人奶, 我阿媽好唔贊成, 因為佢驚我辛苦, 坐月時冇得休息, 但我自己就好想試吓, 因為想比最好嘅嘢比bb. 不過我唔會餵好耐, 因為打算番工時轉奶粉. 你哋有冇咩心水奶粉好介紹?

其實我同我老公都想生女, 但係而家係仔, 奶奶就最開心! 我同我老公都冇所謂啦, 因為我哋都想生多個, 最好湊個"好"字!

大宅

minno, 早呀~~~
我唔係呀, 我依家住係荃灣, 遲兩個月搬番媽咪附近, 沙田...
唉~~我老公已經乜野都買哂係女...bb車, carseat都係粉紅色...我媽咪買冬天既減價衫, 可能唔係太多choice, 大多數都係紅色粉紅色, 如果真係有咕咕, 就大件事
但係醫生好早就話係女...而且我老公對佢好有信心, 所以佢就乜鬼都買係女...
您就好啦, 無乜點重..我依家都唔敢上磅...不過呢兩日開始無乜胃口...可能個肚大..仲好..我唔想重太多呀.. :-(

minno, 您阿媽咁得意..叫您唔好餵人奶
我講話要買奶泵, 我阿媽都話要我埋身餵, 咁先至有親子關係
真係要睇下到時點, 如果唔係, 我會用泵, 始終方便0的

大宅

各位好丫~^^~
我照左2次都係話係仔仔,但係其實我想要女架~"~女仔好d呀我覺得,不過老公果邊就...=.="
你地重左幾多呀?我上次產檢姑娘話我重得多呀>.<我本身好細粒.而家大約重左20磅到...希望下次產檢姑娘唔好話我la~不過呢,我去照超聲波時醫生話我bb個size大左1wk多d~咁我係唔係應該會重少少呢?
今日好似涼左,舒服d...前幾日真係熱到傻ar~~可能熱左,胃口冇咁好..好似成日都唔想食野咁,你地有冇咁ge情況ar?同埋而家個肚大左好多,行得耐好似有d下墜感咁,下面有少少痛....~
我都要睇下鍡唔鍡到人奶先至睇下買唔買奶泵...但係其實係唔係大多數都會鍡到ka???

我姪仔由出世到而家都係飲雀金裝巢能恩....幾好咁好似,日日都有大便,唔熱氣...仲好好胃口

大宅

Barbie_jj & loveycat_0724,

我今朝上完第一堂母乳班啦, ok ar, 都學左好多基本野, 下一堂姑娘話請左 e+餵緊母乳o既媽咪唻現身說法tim ar.

我諗如果大家都想餵人奶, 都最好去上下堂, 真係有好多有用o既資料, 真係唔講唔知, 大家都未試過餵人奶, 唔識就真係唔識囉, 我覺得做足準備功夫, 成功率都會高d.

希望大家都成功啦~~

Barbie_jj 寫道:
Mrs.利,

咁贊育都ok喎! 可惜我又唔係嚮佢樹掛號啦! 係啦, 我都會自學, 唯有靠自己啦~

我都打算喂人奶呀~~~太多好處啦! 起初冇諗過架, 而家就決定o左會喂人奶! 不過都唔知道到時成唔成功! 好呀, 你到時一定要上黎share呀!!

大宅

MR. 利

我想問下您既母乳班係向邊到上堂架??

首頁
34567...61

尾頁

跳至