產前產後

跳至

首頁
45678...23

尾頁

別墅

Re: 捐贈臍帶血予紅十字會

想問下如果在政府醫院(瑪嘉烈)生,是否沒有儲臍帶血的服務?

大宅

咁係個胎盤出在黎先捐,定係母體內等一陣呢?

民房

宜家私人儲存所有私家生都儲得.. 捐出去只有廣華同QE先得...

大宅

其實唔係你想捐就可以捐,我係廣華深夜生,無紅十字會人on duty, 所以無得捐。

大宅

我生亞仔係廣華, 星期日, 下午都可以捐, 最後份量不夠, 捐吾到比紅十字會, 不過都曾經試過為bb做件好事, 都好開心架

大宅

想問下份form邊度有? 有無得down load? 同埋應該幾多週交form會好d? 我唸住係QE生.

大宅

你可以覆診時問下姑娘, 通常會放係d notice board 附近, 我就一早填定, 但入院又吾記得帶, 係侯產室會有個紅十字會的姑娘係你陣痛時, 問你捐吾捐, 答d問題, 簽個名就得啦, 到生完, 個姑娘就幫你取臍帶血, 攞走個胎盤, 聯針就完成啦
PP媽媽 寫道:
想問下份form邊度有? 有無得down load? 同埋應該幾多週交form會好d? 我唸住係QE生.
:lol:

子爵府

係o係個b出世剪左臍帶後就抽血,個胎盤應該未出來的.

我覺得如果政府+醫院可以同紅十字會合作收集臍帶血 (好似收集血o甘)就perfect喇!

不過我都知道, 收集臍帶血既費用都幾高. 個D臍帶血要係好短時間就要放入冷藏庫,其間又要做lab test...

希望政府好快有資源放係收集臍帶血同研究幹細胞啦

Display Picture from Rita et Machin

別墅

06年我在廣華生,在待產的時候有紅十字會的人員來問我會唔會捐臍帶血,我立刻答應,表格都是他們問我答好方便呀!

洋房

我細仔一月出世,儲左去healthy baby 果間。二女儲0係croylife ... 不過都係新呢間好d , 話晒人地0係科學園先進好多, 我入佢地個儲備房睇過,,,好pro 咁囉好似!

等待驗證會員

我都好想捐,唔好浪費幫到一條生命既寶貴之源!
可惜,我係聯合!真係可惜....
我都寫封信去紅十字講下∼

大宅

LeQ,

HI, 之前我有問過紅十字會, 其實佢地一向都想做得好D,但係由於經費既問題, 所以捐紅站唔多, 收臍帶血更加係少之有少, 所以希望妳可以體諒下啦.

別墅

你好呀,我宜家懷胎10weeks,我都好想儲臍帶血呀!我打算在瑪嘉烈生,咁我可唔可以搵私人公司去瑪嘉烈幫我儲呀?

大宅

我睇過 cordlife 既 website, 佢話 bb 既臍帶血可以無限期保留, 萬一大吉利是第時有需要用都唔駛怕過期, 咁我想問下如果捐左比紅十字會, 佢會唔會比番個 priority 我自己個 bb?

大宅

一定唔會. 你捐過血都唔會可以優先輸血啦.如果你係想為自己儲就一定要去私家生.捐去紅十字會真係純粹為幫人. 當然都有機會捐番比自己,不過都希望唔好有咁需要啦. 我覺得種善因得善果. 至於想捐但捐唔到,都隨緣啦!

複式洋房

其實我覺得係政府生唔可以自己儲好剝奪權利囉,d野係我地自己架嘛
:-D :-P :-o

大宅

我今日都打去問過紅十字,佢話詳情可上web度睇,一般收集時間係星期一至五,09:00-17:00,但不包括假期前......
我覺得差d啦,人地有心去捐又咁多限制............
仲有,你捐左出去,萬一你有事,都唔會救你先/俾返你.........
一陣少又話唔要..............
抽0既過程,佢地話唔痛,又唔傷mami & bb,............
不過隨緣啦,反正我唔捐都係掉,就當幫bb做善事啦..........
我不是任你處置
專借吾還

複式洋房

原來想捐都有限制,唯有隨緣。
希望紅十字會有多D經費,收集時間加長,令更多人受惠啦

等待驗證會員

我下一胎出世的時候都會咁做

複式洋房

捐贈臍帶血予紅十字會

這是我個人的分享:
2004年在QE生了BB並且把他的臍帶血捐贈予紅十字會, 當時一心想幫助其他人及為BB積福, 今年5月紅十字會通知我有適合的病人須要BB的臍帶血, 我當時好高興,因為BB這麼細個已經可以幫到其他人!! 姑娘當時亦 follow up BB的健康狀況, in case BB 有須要用回自己的臍帶血!我相信這位病人一定會好返,並且健康地生活!
大家好好把握這個機會, 延續別人的生命!!

原文章由 jjbby 於 07-6-13 10:59 發表
我今日都打去問過紅十字,佢話詳情可上web度睇,一般收集時間係星期一至五,09:00-17:00,但不包括假期前......
我覺得差d啦,人地有心去捐又咁多限制............
仲有,你捐左出去,萬一你有事,都唔會救你先/俾返你 ...

首頁
45678...23

尾頁

跳至