產前產後

跳至

首頁
56789...23

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

真係幾有意義喎,唔知在澳門生的話,澳門紅字會有無呢個服務呢?

大宅

當年我女出世時都有捐到, 叫做幫小朋友做第一件善事.

其實大家都唔好咁介懷可唔可以自己用番or 1st priority 用佢. 可能你的小朋友好好彩, 呢世用不著, 但對有需要的人來說, 你捐咗可能已help到好多條命.
"C比受更有褔"ma.

民房

:loveliness: I must support it. Thanks!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

原文章由 9bb 於 07-5-19 23:38 發表
你好呀,我宜家懷胎10weeks,我都好想儲臍帶血呀!我打算在瑪嘉烈生,咁我可唔可以搵私人公司去瑪嘉烈幫我儲呀?

係唔可以架.
要私家醫院先得

複式洋房

我0係東區無得捐tim!!!

大宅

我有左阿b 時好早就簽左同意書, 但最終因為羊水濁唔捐得,不過我覺得自己已經做左應做既事,一樣有意義
政府應俾多d 資源紅十字會, 而有關單位推廣捐骨髓時可以同時介紹埋捐臍帶血

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我上年11月在廣華生 ,
醫院都沒有提過可以填FORM ,
如果我一早知我一定會填囉 ,
因我自己本身每年都有捐血的 ,
出年生第二胎我一定問醫院取FORM填先 ,
唔好錯過 !!!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

Form :

http://www5.ha.org.hk/rcbts/doc/cbr_form_c.pdf

男爵府

立法會原來2002 年已經有傾呢個課題...但隔左5年都仲係無咩進步

http://www.info.gov.hk/gia/general/200210/16/1016181.htm

內容太長..post 唔到

[ 本文章最後由 豆豆B媽 於 07-8-15 11:47 編輯 ]

大宅

我會係廣華生, 我填左 form 啦 :loveliness:

複式洋房

I read this too late. I've just have my baby birth in August in Queen Mary. I asked the nurse if there is any cord blood donation or keeping method. She just told me no way. So I waste my quota. Hope that other mums can have the chance.

原文章由 janho 於 06-4-3 12:50 發表
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_cord_blood.asp

如果o係伊利沙伯、威爾斯、瑪麗、廣華或贊育生bb o既媽媽, 就可以填form捐臍帶血俾紅十字會o架啦~

我打過電話去問, 除左呢幾間醫院, 其他醫院係無得捐o架。
因為紅 ...

洋房

我剛打去問過,佢地因為人手問題,所以現時只會在伊利沙伯和廣華醫院收集。
可惜我唔係呢兩間醫院生bb,希望多d媽媽支持下。

大宅

好有意義...一定支持!!!!

洋房

I have joined. Unfortunately, I had fever during delivery and the blood cord cannot be used.

大宅

咁我喺威爾斯未捐唔到囉???

複式洋房

I called Healthbaby and they said this campaign only in Taiwan, not in HK!

I will born my baby in private hospital and prefer donation since private storage is too expensive!

原文章由 Buki 於 06-9-26 09:26 發表
哎呀, 太遲通知你了,如果你係私家醫院生, 你都可以捐出去做善事架, 生寶臍帶血庫有個慈善計劃, 存十捐一, 可以幫你安排收血, 意義同紅十字會一樣架!

大宅

畀面勳章

好有意義,我一定會支持呀!

複式洋房

我都想~BUT我會係法國E院生~唔知要點先可以捐呢??

民房

捐贈臍帶血予紅十字會

可否告知多一點資料怎樣捐臍帶血?? 我表妹12月生啦? 如果不捐給紅十字會,自己想keep. 請間那一間比較好和safe. 我怕間公司唔好快就関門,有冇好介紹呢!! 謝謝你

禁止發言

回覆 #1 alice1545 的文章

首頁
56789...23

尾頁

跳至