懷孕前後

跳至

首頁
12345...23

尾頁

別墅

http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_cord_blood.asp (舊, 已停用)

新LINK: http://www5.ha.org.hk/rcbts/UPFILE/BookFile/2014521172110265.pdf

更新日期: 2015年5月5日

如果o係伊利沙伯醫院、廣華醫院、聯合醫院、威爾斯親王醫院及東區尤德夫人那打素醫院生BB o既媽媽, 就可以填 form 捐臍帶血俾紅十字會o架啦~

收集臍血時間:
星期一至星期五及星期日(公眾假期前一天除外): 上午7:30 至 晚上10:00
一天的公眾假期或長公眾假期的最後一天: 上午7:30 至 晚上10:00

(資料來源:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/hkarticle.asp?bid=45&MenuID=7#.VUjWMY6qqko)

因為紅十字會要派人去收集臍血, 所以只有部分醫院至有得捐。

填張form只係舉手之勞, 但有好大機會幫到人~~
請大家多多支持

DDMMYY2015    發表於 15-6-2 23:54
ksviola  good  發表於 14-1-25 15:50
mandy_1023    發表於 14-1-11 00:54
silviasuen    發表於 13-1-6 11:53
wmp    發表於 11-11-14 15:27

大宅

Re: 捐贈臍帶血予紅十字會

但聽人說如果係夜晚生, 冇得捐, 因為冇人收.
唔明點解佢地要浪費, 我聽過私人個d, 佢地有d 3連袋可以儲到, 唔明公立又唔得...

不過無論點, 我都會填定. 如果我最後去公立生, 我都會捐, 等個 pool 大左, 可以幫到多d人, 對自己又冇害.

janho 寫道:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_cord_blood.asp

如果o係伊利沙伯、威爾斯、瑪麗、廣華或贊育生bb o既媽媽, 就可以填form捐臍帶血俾紅十字會o架啦~

我打過電話去問, 除左呢幾間醫院, 其他醫院係無得捐o架。
因為紅十字會要自己派人去收集臍血, 所以只有近總部果幾間醫院至得。

填張form只係舉手之勞, 但有好大機會幫到人~~
請大家多多支持

別墅

係呀, 紅十字會要自己派人去醫院收臍帶血, 因為人手唔夠, 所以星期一至五日頭至有機會收得成。

其實政府醫院同紅十字會合作就最好, 叫d醫生順手抽o的臍帶血落袋, 然後紅十字會定期去收集返咪仲簡單方便。而且又可以o係準媽媽等生bb果陣邀請佢o地填form參與, 等多d人知道。

如果唔係我4月1號聽完某臍帶血儲存公司o既talk, 我都唔知紅十字會有得收臍帶血呀, 宣傳實在不足呀。

個talk話, 臍帶血比骨髓更容易配對成功, 所以我o地孕婦真係要多多支持呀~~

BH 寫道:
但聽人說如果係夜晚生, 冇得捐, 因為冇人收.
唔明點解佢地要浪費, 我聽過私人個d, 佢地有d 3連袋可以儲到, 唔明公立又唔得...

不過無論點, 我都會填定. 如果我最後去公立生, 我都會捐, 等個 pool 大左, 可以幫到多d人, 對自己又冇害.

男爵府

係呀! 捐出臍帶血可以幫到人的話,bb ge出世更加有意義,以佛教角度黎講係積德,就算無宗教信仰,都係做左件有意義ge 事,值得支持!!!

最好請版主將li個資料置頂添,等多d孕媽媽支持!!

wmp    發表於 11-11-14 15:36

大宅

我將會去廣華生, 我都會咁做

公爵府

真係好有義意, 希望有朝一日可以發展到所有醫院都可以由捐臍帶血並送去紅十字會, 唔會做成浪費同令更多人可以受惠!

別墅

我都希望日後所有醫院都有, 所以我今朝send左封e-mail去醫院管理局果度提議:

標題: 收集臍帶血

本人是一名孕婦, 將於下月生產。並剛於2006年4月1日參加過某臍帶血收集公司的講座, 發現臍帶血的用途實在很廣泛, 而且比骨髓更容易配對成功, 故現有以下建議。

一: 政府醫院與紅十字會合作
本人得知紅十字會有收集臍帶血服務, 但卻需要紅十字會的工作人員自行到醫院收集。由於人手問題, 很多人都無法成功捐贈, 而且現時只會到五間醫院。
現希望所有設有婦產科的醫院都能夠請醫生或護士在接生後馬上將臍帶血儲存到袋中, 讓紅十字會定期到醫院收集。

二: 政府醫院設立新服務
所有設有婦產科的醫院都設立儲存臍帶血的血庫。

臍帶血乃珍貴的資源, 收集不到實在很浪費。而又對孕婦和嬰兒不會構成任何危險, 相信很多孕婦樂意參加這個極有意義的活動。

希望 貴局能夠對這意見多加考慮, 並盡快推行, 謝謝。

鄭太

laiyuen 寫道:
真係好有義意, 希望有朝一日可以發展到所有醫院都可以由捐臍帶血並送去紅十字會, 唔會做成浪費同令更多人可以受惠!

LindaWong888    發表於 16-11-28 18:12
DDMMYY2015    發表於 15-6-2 23:58
DDMMYY2015    發表於 15-6-2 23:57
sharkB    發表於 14-2-4 15:51
sharkB    發表於 14-2-4 15:51
moodykwan  Goood  發表於 13-12-11 13:29
ivysum    發表於 12-12-20 18:57
Polly68    發表於 12-10-3 13:34
wingschoi  十分贊成你的做法!  發表於 12-7-25 14:22
astorlui    發表於 12-7-17 13:50
BoBo1003    發表於 12-5-5 21:31
Sana2010  Agree!   發表於 11-12-6 15:33
AFE    發表於 11-11-28 13:12

大宅

好有意義呀﹗不過可惜果幾間醫院唔近我屋企,否則bb出生就可以多一個意義,第時大左都可以話返比佢知麻。 :-|

別墅

有位2006年6月媽媽elainelam6868話:
打過去紅十字會問, 話唔需要fax回去, 只要將填好的form放入伊利沙伯、威爾斯、瑪麗、廣華或贊育o既收集箱, 入到產房再同姑娘講想捐臍帶血, 咁佢就會聯絡當值收集臍血的紅十字會同事, 再幫妳做份健康問卷&同意信先可以捐, 但如果當日有太多人一齊捐, 就可能因人手唔夠,而無得捐...

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

係呀!上次我問廣華姑娘,都知道程序是 "入到產房同姑娘講想捐臍帶血, 咁佢就會聯絡當值收集臍血的紅十字會同事, 再幫妳做份健康問卷&同意信先可以捐, 但如果當日有太多人一齊捐, 就可能因人手唔夠,而無得捐..." 即使之前冇填好form放入收集箱, 也可即時安排,所以我會參加這个有意義的活動,讓BB知道他一出世就做了善事。
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

複式洋房

but贊育好像唔可以生bb wor

複式洋房

我己經响3月份在qe填咗form交俾姑娘, 個姑娘話遲啲紅十字會會聯絡我做個檢查, 睇吓可唔可以捐喎。 我的預產期是6月頭, 個姑娘仲話而家交都未算遲, 但就冇聽過話入到產房先講俾姑娘知, 等我4月中做檢查時再問吓先。

Tangbee11298  我都係係產前病房填form之麻,紅十字啲姑娘行埋黎介紹,我先知有咁既服務  發表於 13-4-15 14:27
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid204/p485b77de116ccd2652c20571f5c4d13d/ef796fb5.jpg[/img]

男爵府

贊育係門診
要向瑪麗到生
~bibi~ 寫道:
but贊育好像唔可以生bb wor

大宅

Does anyone know whether I can donate my b's 臍帶血 if I go to a private hospital?

伯爵府

好媽媽勳章

私家醫院無,我都係係私家生.. :-| 如果有就好啦 成世人先生一個2個.. :cry:

大宅

我會在QMH生, 5月會去參觀醫院, 到時問下有冇得捐先.

大宅

gyeung

I am going to give birth in private hospital too, want to donate as well ar... I am going to the hospital for prenatal course in 2 wks time, will ask them about this...

Is that your rabbit pic? See my rabbit, he doesn't like cameras, that's why he gave me a good look while taking the pic!

大宅

我本人已很喜歡捐血的, 因為有時血色素低便不能捐了.今次我會在廣華生, 所以有機會捐臍帶血了. 幫到人便好了.

首頁
12345...23

尾頁

跳至