烹飪搵食

跳至

首頁
23456...21

尾頁

大宅

回覆 朱朱bb 的帖子

多謝指教~ :)

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我都整咗啦,不過個皮好硬,好似個殼咁,係唔食得,只可以食裡面。同埋個size只的成個桶的一半,你地係咪咁?
有相睇,不過我唔識post,有無人可教我.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 hotsing 的帖子

睇唔到你幅圖, 我今日係SET TIMER ,都好脆架,我諗真係要早10-20分鐘取出先得.....我今次終於成功,因頭3次個頂都係凹架

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

朱朱bb 發表於 12-9-21 13:07

睇唔到你幅圖, 我今日係SET TIMER ,都好脆架,我諗真係要早10-20分鐘取出先得.....我 ...

Hi, 我頂部無凹,只是成個都好硬,尤其是個底,我影了相,只是唔知點post出來,我click圖片個iron, 叫我輸入圖片地址,我都唔知打乜好,唔係自己prompt d file出來,所以比唔到大家睇。
同埋成個好細,唔知下次加多d份量係咪可以做大個d。我下次試下減少少時間啦!同埋試用light mood.
仲有唔知可唔可以用其他機的receipe來做?

大宅

回覆:hotsing 的帖子

我第三機包都成功喇

大宅

回覆:kohome 的帖子

由上至下,三二一機包

男爵府

好媽媽勳章

回覆:kohome 的帖子

大宅

回覆:今日換左Design Factory 麵包機,即時整,唔知得唔得,分享下

我整咗兩機包,兩機都失敗,全部都係頂凹咗,個皮好硬,個底好硬啲色沉晒底咁,裡面唔似麵包,似鬆糕,點解會咁架?

男爵府

好媽媽勳章

引用:我整咗兩機包,兩機都失敗,全部都係頂凹咗

原帖由 cherryho121 於 12-09-22 發表
我整咗兩機包,兩機都失敗,全部都係頂凹咗,個皮好硬,個底好硬啲色沉晒底咁,裡面唔似麵包,似鬆糕,點解 ...

我覺得跟機食譜水會多左,我用甜包食譜做MOde1只用170mL奶,粉就落多DD 250g,用淺色,就唔凹
如果唔想咁脆,我諗早10-20分鐘起會好D,但呢個我未試過

大宅

回覆:朱朱bb 的帖子

我第一,二機包就係跟足食譜,凹晒,第三機就減水至120g,粉250g加咗半隻蛋,就靓仔喇,不過外皮一樣咁脆,個包有D亁.仍然在試驗階段,一齊研究啦!

男爵府

好媽媽勳章

kohome 發表於 12-9-22 11:05
我第一,二機包就係跟足食譜,凹晒,第三機就減水至120g,粉250g加咗半隻蛋,就靓仔喇,不過外皮一樣咁脆,個 ...
一齊努力, 我見facebook 人地整到好鬆軟架.....話係跟p仔食譜.../ 湯種

hotsing  可否比個facebook名我,我想睇下,thanks  發表於 12-9-25 09:54

複式洋房

我都失敗了幾次,最近一次比較成功,發現可能是麵粉問題。
之前用一隻 ORGANIC 麵粉,整極都失敗 (無冬菇形圓形面)。
跟住轉咗一隻 FOR BREAD MACHINE 麵粉就得啦。

大宅

回覆 sytam 的帖子

may I know the brand of the strong flour?where did you buy it?

大宅

回覆:falafala 的帖子

我用價x棧韓粉

伯爵府

我星期日都整咗, 第一次整. 不過個皮好較. 我見佢d食譜都唔洗用高根面粉. 係唔係冇咁鬆軟呢. 你地仲有冇其他食譜?

大宅

回覆:happylogin 的帖子

我用跟機食譜,一定凹,試過用少D水少D粉其他一樣就好D,都叫做有光頭包

我係用高粉,Mode 1,淺色無咁硬

男爵府

好媽媽勳章

回覆 kohome 的帖子

我用MODE1 早20MINS 出機, 剛剛好呀, 好香好甜好好味,大家試試

我覺得跟機食譜水係多左既,
我改左甜包食譜做Mode1,
只用170mL奶(其中30ml 練奶),
油我落左牛油一匙,
粉就落多DD 250g,
酵母落多dd (高過隻匙)
用淺色,就唔凹

因放到第2日就好硬,下次試下湯種

男爵府

好媽媽勳章

FACEBOOK 麵包機 - 新手學習區

smallwitch24    發表於 12-10-4 11:04
hotsing  thanks!  發表於 12-9-28 12:58

複式洋房

回覆 falafala 的帖子

我用過 HOVIS,在CITY SUPER買。
只係開始了不多於1個月的整麵包生涯,仍在嘗試不同牌子的麵粉。

大宅

育兒性格勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

竹炭吐司

特濃咖啡古古力粒粒吐司

古古力粒粒吐司

(1磅)材料: 1. 水/ 奶 180ml or 朱古力奶 190ml (因朱古力奶較杰身)
2. 高筋麵粉 2杯
3. 鹽 1茶匙
4. 糖 1湯匙
5. 牛油 3湯匙
6. 雀巢咖啡粉 20g/ 竹炭粉 50g/ 可可粉50g

7. 上新粉 50g (如沒有, 可將高粉加至 2又1/4杯)
8. 酵母粉 1又1/2茶匙
9. 朱古力粒(入爐免溶) 30g (係響聲時加入)

falafala  nice bread!!!  發表於 12-10-7 16:14
小Con子  好掂呀 *3*  發表於 12-10-4 11:55

首頁
23456...21

尾頁

跳至