自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有個朋友叫我做佢樓宇按揭擔保人,因為佢沒有 稅單,所以佢按揭出現問題
他想我幫佢做擔保人,我想知道個責和個風險有幾大,假如佢沒有能力還錢我雖要誠擔???

m--m  唔做  發表於 12-9-18 00:25

子爵府

回覆:樓宇按揭擔保人

非親非故唔好呀?上身架!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔做中,唔做保,唔做媒人三代好.....當然你上晒身.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

擔保人, 要上身呀!! 即係當佢地斷供, 你就要上身幫佢揹起層樓, 朋友關係, 梗係唔會做啦!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:yy7352 的帖子

我唔記得你有冇責任去擔,可唔可以問吓銀行?
我個人意見就最好唔好....<br><br>
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩公婆都要諗清楚,何況朋友?佢無家人?

子爵府

冇責任,銀行點解要搵人做擔保人!
千萬不要做!

子爵府

係朋友嘅就唔會掘個咁嘅氹比你啦! 好人唔係咁做架,有起事黎冇人可憐你!

珍珠宮

一層樓閒閒地幾百萬喎揹起碼10-20年喎!你朋友無屋企人咩?點解揾你?就算無稅單都可以用資產做評核基準,佢呢個情況擺明係銀行覺得佢無咁大個頭喎!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

千祈唔好<br><br>

大宅

(1)要負責,有咩事要幫佢揹上身
(2)自己要買樓時計你有份還,自己按晤到或晤靚rate都唔抵啦

男爵府

no way..仲衷過借錢比朋友

公爵府

要有擔保人先肯借,銀行怕呢類人供唔起(即係供樓費用高過準業主每月收入50﹪)所以先提出要有擔保人。同埋銀行好似對準業主搵乜擔保人都有要求,通常唔接受朋友做擔保人,一般要有親屬關係,而且會要你提交入息證明(證明人地供唔掂,你有能力供,所以會孭上身),我做乜要俾朋友知我收入幾多呢?

同埋萬一你自己買樓,如你要同銀行借錢的話,銀行會扣起擔保人要負責萬一業主供唔起樓而改由你每月供既款項,先去計你既承擔能力,去決定做唔做按揭俾你。(例如你有$10,000收入,銀行預你做咗擔保人每月要孭$4,000幫人供樓既數。之後銀行當你淨番$6,000收入,如你要買樓,要月供$3,000或上既樓,銀行好大機會唔批)。你唔識計數,又易俾人呃,又無能力幫人還的話,千祈唔好做。就算你真係想做,你一定要同屋企人講,佢地必定會反對你。幫人唔係咁幫,咁樣最後可能變做害人(害對方害自己)。(如果我係好蠢,又想幫朋友,我情願借三兩萬俾佢加大個首期啦,好過你要孭20﹣25年炸彈喺身,成日驚人地供唔供得起樓)

其實銀行唔一定睇稅單,會睇其他證明佢薪金或有幾多積蓄既文件都得。如果銀行唔肯借咁多,一係叫你朋友唔好借咁多,俾多D首期;一係買細價D既樓囉;一係開間公司,當自己幫公司打工,咪有糧單囉

hkboobee  好清楚   發表於 12-9-18 12:39
I9528    發表於 12-9-18 07:46
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

no啦!
屋企人就話姐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:唔做中,唔做保,唔做媒人三代好.....當然你

珊瑚宮

畀面勳章

fishyvette 發表於 12-9-18 01:05
(1)要負責,有咩事要幫佢揹上身
(2)自己要買樓時計你有份還,自己按晤到或晤靚rate都唔抵啦

...

係呀 ... 會影響你嘅借貸能力

琥珀宮

畀面勳章

做擔保人就要預揹上身

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

千祈唔好<br><br>

子爵府

No way!
除非自己家人,否則不要做擔保人。有事好煩!

alik  就算自己人,但如果你知佢係洗腳唔抹腳,入不敷支都唔好做啦  發表於 12-9-18 11:40

首頁

尾頁

跳至