論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

引用:唉+係就快+反正又加人工再比$9600+不如自己

原帖由 jazzcnl 於 12-09-19 發表
唉 係就快 反正又加人工再比$9600 不如自己湊 係既就快d我早d做ftm
贊成一

大宅

畀面勳章

ingerha 發表於 12-9-19 18:22
外傭僱主自二零零三年十月需繳付每張合約$ 9600僱員再培訓徵款(俗稱「外傭稅」),而且徵款在任何情況下將 ...
Can't agree more!!!

大宅

引用:有遊行叫埋我...

原帖由 yy2004 於 12-09-19 發表
有遊行叫埋我...
me too

大宅

唔怪之得, 新簽個份入境處文件, 多左呢part

伯爵府

回覆:peggychan_1999 的帖子

明揾笨

複式洋房

回覆:傳聞2013年再請工人要比番個9600?

咁攪笑。咁佢做做吓唔做,咁嗰9600邊個比返我呀?咩道理呀,請個人黎湊要比錢培訓佢,咁僱傭公司要黎咩手續又洗咩比呢??

別墅

強力反對

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

呢筆$係用嚟再培訓本地人嘅。

問題係:叫得再培訓,即係已經做過嘢㗎啦,點解要其他人去補貼佢?政府覺得要補貼佢哋應該自己俾(雖然都係我哋交啲稅),唔係指明要我地呢班請外傭嘅僱主俾。一係加打工仔嘅稅,人人都有機會要再陪訓嘛。

複式洋房

回覆 FA8866 的帖子

反對呀

子爵府

引用:agency+話印尼政府有新政策,為了提升印庸

原帖由 PandaVV 於 12-09-18 發表
agency 話印尼政府有新政策,為了提升印庸質數. 將來的agency fee非常貴

...
食蕉la, 你估比左$就提升到佢班國民質素?天生如此,冇可能提升!

PandaVV  所以我覺得佢地政府的外痡政府有問題  發表於 12-9-20 15:17

大宅

培訓本地人?培訓嚟取締外傭或part time都make sense,但唔係囉,多個識剪髮對外傭僱主有什麼幫助。我工人走咗,周圍搵本地 EE 頂住先都無個肯帶小小朋友上下學及興趣班,⋯好唔實際。如果d津貼開多d育嬰院好過。

PandaVV  係呀. 開多d育嬰院及暫託服務好過  發表於 12-9-20 15:33

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩~~~ 百上加斤!

evaken    發表於 12-9-20 17:52

男爵府

引用:唔怪之得,+新簽個份入境處文件,+多左呢part

原帖由 im_csb 於 12-09-19 發表
唔怪之得, 新簽個份入境處文件, 多左呢part
我岩先續約,冇呢樣丫

複式洋房

support

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我諗我到時唔會再請外傭

男爵府

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

呢筆$係用黎比本地人陪訓, 因為外庸做左d工, 令本地d ee無工開, 所以就比d course 本地ee, 等佢地可以轉做其他工, 如陪月, 保安. 我聽亞媽講, 讀呢d course, 係有$收, 佢d fd都50-60歲, 去返半日學, 收到幾拾至百幾蚊, 之後一齊飲茶, 都好開心. 不過亞媽懶, 起唔到身同要買送煮飯, 去唔到, 攞唔到呢d, 不過, 真係有好多c9報, 佢地讀, 都唔係想找工, 只不過無野做, 去坐下有錢收, 點解唔去.

別墅

引用:http://www.immd.gov.hk/chtml/faq_fdh.htm

原帖由 doorbo 於 12-09-19 發表
http://www.immd.gov.hk/chtml/faq_fdh.htm
僱 主 怎 樣 才 可 以 受 惠 於 2008 年 8 月 1 日 至 2013 年 ...
再培訓?係咪包得先?痴缐。容乜易請個工人要洗幾皮野

複式洋房

Quote:
我工人走咗,周圍搵本地 EE 頂住先都無個肯帶小小朋友上下學及興趣班,⋯好唔實際。如果d津貼開多d育嬰院好過。

Totally agreed. More creche and daycare centre please!!

vkyu  agree. 設立多D育嬰园  發表於 12-9-26 15:49

別墅

強力反對

首頁
23456...7

尾頁

跳至