論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 件賤印居然將d尿混入水中比我地飲

我係呢度BK嘅工人blacklist中揾到同名, 係咪同一個人呢架?
Quote -------------------------------------------------
- SRI RAHAYU (印印)
PASSPORT #AA690094
DATE OF BIRTH: 09-09-1979
(VISA出左後、到香港前佢自稱唔見左舊有PASSPORT,要補領,所以呢個係全新o既passport)
ID CARD #W842903(3)
(nov 03前佢應該仲係拎住張行街紙)
呢個人o向新加坡做過兩年半,自稱第一次o黎香港打工,但有個親姐姐o向九龍灣做左四年。雖然佢話冇o黎過香港,但廣東話非常流利!
1. 到步第一日就識得同我講條件話要放星期日。
2. bb夜晚喊醒,佢扮唔知冇出黎幫手。
3. 日日我兩公婆番工前都同佢講:"太太同先生唔o向屋企時,唔可以入去主人房。"佢日日都話知道,點知上星期六(即到步第三日)及今個星期一(到步o既第五日)已經俾我用webcam拍得佢入過我房,佢仲醒到用布遮住我其中一隻webcam,但其實我仲有一隻cam係收埋左佢睇唔倒;片段入面佢打開我衣櫃左睇右睇,初時我都好嬲,覺得佢好唔聽話,但念在佢只係八卦,冇揭穿佢。
4. 偷錢!!!今日同佢落完街買送,俾完錢明明仲見銀包有起碼三百蚊,番到屋企,我就咁擺低手袋o向餐檯,然後去次洗手間就再出門口番工,我本來都唔知自己銀包冇晒錢,直到食lunch時,想拎錢出黎食飯,驚見銀包只係得番二十大元....番到屋企check番d片段,見倒原來佢趁我入廁所時,打開我手袋攪過我銀包!
--------------------------------------------------------

[/url]

禁止訪問

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩! Bowiema, 你個工人真係[size=large]好好好賤 , 睇完你所講後真係覺得有d想嘔呀! 離晒大譜!!! 我哋一定support你架!!

嘜如果證明咗d尿係佢嘅都告佢唔到嘅咩, 點解呀? 如果d尿真係佢嘅, 已經係最好證據, 因為冇人可以攞到佢嘅尿, 淨係佢自己先可以留抵佢d屎尿架喎, 係咪? 咁即係只有佢先可以將d尿加入水中啦, 仲使嘜人證呀。咁點解告佢唔入呀?

香港政府真係衰, 法例保障晒d工人, 對僱主一d保障都冇, 咁賤嘅工人仲要出埋嚟個月人工及機票。計我話, d工人有唔妥被fire嘅, 一律冇錢補兼自己比機票走人, 咁佢哋做衰嘢前都會諗清楚d先啦, right?

複式洋房

Bowiema,

i feel so sorry to hear about this, your maid is not a human being!!!!!!!!!!!!!!

How's everything going? I hope your ex-maid could be accused one day.......

溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

子爵府

rc_ac,

d資料唔係甘, 不過唔知係咪又換証過黎. 但佢無寫既甘醒bor, 真係好do. 廣東話更唔係好識講, 溝通唔到果隻. 不過我發現佢wallet有張好舊既八達通, 唔係係佢自己, 定人地比佢.

男爵府

rc_ac,

偷錢咁大件事快d追問點解,兇佢要報警,你呢件印都你怏炒前妙,如果留系屋企就等如放個計時炸彈咁!!!

我有個朋友又係個工人偷錢好多次,唔對路有一次裝佢彈弓,抄底d银紙number,俊用cam拍佢,有赃有証報埋警,上埋庭都告唔佢都唔知有吔天理,重要比理一個月通知先至掃到佢走,真惨!! :-(

男爵府

Chingchan,

都唔知呢個政府d人有無review過d已經過時(old rule)嘅野呢?? 成日都係保障工人,我真係同意你嘅建議,工人被炒如僱主比到d証據,一律冇得賠錢,打手指毛keep record,日後再有呢個指毛嘅人入竟都不可

大宅

你個工人真係好好好賤呀 ,政府成日講良心,對我們香港人都無人權�道...,香港人做工都有三個月試用,為什麼她們不用?不公平

RL ,
我覺得多年前些印印比較勤儉好些,現在agent做到心灰意冷了,不知他們可憐還是我們呢? :mrgreen:
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

真係好賤呀.....

大宅

RL, the maid work for u for 4 yrs is finding a new job now? May I contact her? Because I want to find a new maid. Would u please pm to me? thx

公爵府

賤得好緊要

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

離譜呀 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

別墅

心腸咁差, 實有報應

大宅

好媽媽勳章

請問你沒有裝閉路電視?

男爵府

如果唔係有個bb,我真係唔想請工人。好得人驚啊!!
佢地咁都得?

大宅

yi :

please check pm

RL

大宅

yi:

please check pm

RL

yi 寫道:
RL, the maid work for u for 4 yrs is finding a new job now? May I contact her? Because I want to find a new maid. Would u please pm to me? thx

大宅

回覆:件賤印居然將d尿混入水中比我地飲

個工人衰成咁。

侯爵府

BK Milk勳章

有無相呀

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原來係2006年既事嚟...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至