跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 又係時間分享bb一日既活動/飲食時間表喇~

szeszes:
咁"亞麻籽粉"又係咩黎架? 邊度有得賣? 又有咩好處?
唔好意思, 咁多問題~

哈~ 你真係唔懶惰呀~ 整咁多野比個仔食. 起碼你放假果陣上晝都會煲粥吖! 我星期六日多數整麥皮OR麥皮+BABY FOOD. 所以你已經係一個好勤力既媽媽喇!(起碼比起我)

講開又講, 星期六日/放假你會同Karl仔同Karl爸去邊玩? 定係係屋企多? 我覺得湊住阿仔困係屋企d時間過得慢, 阿仔又無所事事咁. 但去遠d又要帶好多野出街, 所以我多數去公園or附近商場就算. 唉~ 我仲懶啦~

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hellomimi112:
"亞麻籽粉"係含有好高既 omega 3 / 6 / 9, 即係進食後可於體內轉化為 DHA 及 EPA 使用, 就等同於 D bb奶粉成日都強調加入 DHA, EPA...etc.

我係 "健怡坊" 買 "亞麻籽粉"既, 價錢係好似 $6x/包, 好大包, 1包起碼食成2-3個月啦!

我都係早個月前先開始上晝煲粥乍, heheheee, 一轉為上晝都煲粥後, Karl爸 就買左過 "快思羅輯電飯煲"比我, 只要我一早08:30左右 (即係餵完 Karl仔 食第一餐奶後) 洗好米,有機藜麥加小米, 切好肉片, 之後全部放晒入電飯煲, 按2小時煲粥掣, 就立即同 Karl仔 一齊返訓過, 訓到10:30左右, 第一時間打開電飯煲攪下 D 粥就可以了, 食前半小時, 加入肉碎及蔬菜, 再按一下煲飯掣10-15分鐘 power off 電飯煲就攪掂. heheheheeee, 方便快捷, 又唔洗睇火.

um... 你話你囝囝最近重得唔好, 咁你就唔好再成日比
麥皮佢食啦, 因為麥皮會防礎 bb 吸引膽固醇, 咁佢就會唔多肥呀!

星期六, Karl爸 要返工, 所以我多數同 Karl仔 在家, 一係睇 disney 美語世界 或 sesame street, 一係就訓覺; 每隔一個星期先會上我大家姐家. 星期六對我來說, 時間過得好快, 因為 Karl仔 多數同我一齊在大人床上訓, 由下午2時 sleep 至5時, 之後, 起身洗白白 同 食粥粥.

星期日就係 family day, 多數同 Karl仔 去街 (太古城 / 旺角 或 銅鑼灣) 或 去公園玩.

大宅

szeszes:
你有冇打算比Karl仔食飯仔呀? 我奶奶開始比d好杰好杰既粥佢食, 不過要每次少少咁餵, 正常一匙佢會作嘔.......所以要好小心咁餵.

你阿仔真好呀! 午睡3個鐘(2-5pm), 星期六日我自己湊番佢訓半個鐘(最多9個字). 你知啦~ 佢訓覺你先有得休息家麻! 佢唔訓仲四圍行我好似妹仔咁跟住佢.

係呢~ "亞麻籽粉""藜麥"有冇味道架? 我今日去西武great超市見到有"藜麥"同你介紹果隻乳酪賣. 邊隻乳酪好味? (邊隻係Karl仔既"飛佛"呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hellomimi112:
heheheeee, 無法啦! Karl仔 係一只懶訓豬. 哈哈!! 我唔使像妹仔咁跟 Karl仔 尾, 因為我只比 Karl仔 在客廳 (7呎 x 6呎)範圍內玩, 在客廳出入口用 cushion 椅 及 兒童玩樂檯圍晒, 同埋 Karl仔 好細膽 - 即係穩陣派, 所以我暫時都唔膽心佢會扑親 或 跌親.

Karl仔 早幾個月時已經食杰身粥, 最近保母去飲茶時, 會比茶樓碗 (半碗) 飯再加半粒牛肉比 Karl仔 食.

um... "亞麻籽粉"係有少許味, 不過, 我就諗唔到佢像什麼味道; 而未煲熟既 "藜麥" 像花旗蔘味, 煲熟左又無咁大味.

好難講, Karl仔 真係什麼都食..... 連我試過比 Karl仔 舔 "榴槤" 食, 佢都食到舔晒咀, 之後唔比佢再舔食, 佢就不停乍喊要摟食.

um... 我覺得 Karl仔 喜歡食這種多D, 因為 BB 果種太大杯 及 好似 pear 味係有加麥片既, 會食到佢太飽. 如果你想比你仔仔試食的話, 我建議你比你仔仔食呢種啦!! 因為細杯些, 唔洗浪費, 事關第1次食乳酪既 bb, 要由1-2茶匙開始, 否則我怕 bb 可能會肚痾.

大宅

[size=xx-large]Hellomimi112~我搵你呀, 唔該你Check PM吖~ [size=xx-large]唔好見咁大粒字, 嚇親其他媽咪啦~

大宅

szeszes:
真係唔該哂你~ 同你傾左幾日, 真係幫左我唔少!
如果你唔提一提我, 我蒙茶茶成杯乳酪比哂阿仔食.
好~ 我就試呢隻啦!

大宅

Kikokikovenus 寫道:
[size=xx-large]Hellomimi112~我搵你呀, 唔該你Check PM吖~ [size=xx-large]唔好見咁大粒字, 嚇親其他媽咪啦~

嘩~ 咁鬼大隻字, 即覆~
呢排唔多見你上黎he~既?

大宅

唔係呀~我日日都有上BK呀, 不過唔係過黎0305LEE邊之嘛~

Hellomimi112 寫道:
呢排唔多見你上黎he~既?

SZESZES,
唔該晒你教我整小版張的各項濕碎事呀~好多謝你!!
同埋我想問你講果隻乳酪, 是否只在西武有得買架? 比BB凍食呀? 咪好容易會凍親咳咳囉 HUGO近排病好番, 但都仲有D痰, 我連生果都整番暖暖地先比佢食呀~

水晶宮

Hugo 媽:
唔好咁講啦!! 大家亙相幫忙 及 提點姐.

我多數在 jusco 超市買既, jusco就兩種都有; 而bb果種百佳超市都有, 幼兒果種百佳就成日都無貨.

heheeheee, 我會在食前15mins 由雪櫃取出, 放在室溫處, 之後就咁比 Karl仔 食. um.... 我就有些 mami 係唔會比 bb 食凍野, 但我就會比既, 所以訓練到 Karl仔 係唔怕食凍野, 連每次我食雪糕時, 我都會直接比佢食少許, touch wool......so far Karl仔 食咁多次, 都無出過事.

大宅

Karl媽:
屯門既吉豬島係乜都冇嫁~人地間間大型超市有得買既野, 佢都冇得買嫁, 好Q騎呢~
不過話時話, 我有試過比凍野Hugo試食, 佢食凍罰個樣好搞笑嫁, 都唔知佢究竟食出咩味道 好似好若咁~
等我聽日去吉豬島睇下有冇得買先~唔該晒!!

大宅

Kikokikovenus 寫道:
Karl媽:
屯門既吉豬島係乜都冇嫁~人地間間大型超市有得買既野, 佢都冇得買嫁, 好Q騎呢~
不過話時話, 我有試過比凍野Hugo試食, 佢食凍罰個樣好搞笑嫁, 都唔知佢究竟食出咩味道 好似好若咁~
等我聽日去吉豬島睇下有冇得買先~唔該晒!!

Hugo媽:
Karl媽介紹果隻乳酪呢, 將軍澳吉豬島都冇wo~ 所以我要去西武買. 本來打算上個禮拜四去買, 但唔得閒冇買到, 要呢個星期先再去買, 等朗朗星期六有得試喇~ 不過佢好衰架! 好怕試新野, 仲係凍野, 唔知會點呢~ 你Hugo試左未呀?

子爵府

hihi
初尼步到,各位mami好~

大宅

lai8888,
你bb好叻喎~ 由9:30pm訓到8:30am, 朝早起身仲自己開電視睇? (太好喇~ 唔使招呼 )

子爵府

hi Hellomimi112,
系ar 可能遺傳左我d優良傳統.....就系懶訓
不過起左身都几痴身ka.要我陪佢玩

別墅

Hi

想請教你, "亞麻籽粉", 是什麼東西? 几多歲的bb可以食, 請問在哪兒買得到? Thanks

Maluck

首頁

尾頁

跳至