樓市動向

跳至

首頁
12345...56

尾頁

大宅

我在15/9 的時侯經電子服務由擴2轉為市2. 剛剛上網check, 已經轉為市區啦. 現在等房署審查.

No. 1254XX

為方便大家去睇此主題的資料, 現貼在頁一:

給大家一個建議, 可以把此頁加入電腦的我的最愛. 有大家想要的:

公屋討論區網址 及公屋申請階段 (即是step 幾?) (頁1),

公屋電子轉區, 我的小小審查估算表 ( 只適合2011年9月以前放寬的申請轉市區人士兼2~3人家庭, 注意:有新消息我便去更新一次) 及2011~2016的公屋建成表, 審查後幾時派樓? (頁2)

查詢處理申請, 查詢審查日期及時間的步驟 及準備審查的文件 (頁3)

入息限制及舊網友例子及 點樣計算雙糧 (頁4) 

4人家庭應否在此次放寬轉為市區的問題? 請參考頁3~6及頁8網友問題

4人家庭申請轉為3人家庭申請?及 由新界/擴展轉了市區後的號碼問題(頁6)

公屋單位大小?(頁7)

想生BB 的問題 ? 請所有想生BB 的夫妻多加注意此項! (頁7, 頁9, 帖168; 頁11, 帖210, 217)

市2~3人單位的號碼小小分配猜算表 (在完結此次放寬號碼no:1242X~1285X,我便會停止去估算了). 請参考頁8 的網友問題, 不過, 遲些會再更新. 請留意.

教你點計算自己的進度? (頁9)

何謂" 預派"? (頁16)

審查項目之一" 保險" (頁16 及17)

注意:以上的小小審查估算表及2~3人的小小配房猜估,均受前一批輪候號碼申請者,受重建清拆調遷者等人士及房署的新建公屋的影響而令到進度有快有慢. 個人意見,純屬参考. 最重要的是要根據自己的家庭環境能力而去判斷是留是去,及家人的支持. 還有,有更新的資料請去看看,不要一直看舊資料。 

勸言:請大家好好去參考相關網友提出的問題, 在知道自己的號碼快要被召去房署審查的時候,好好準備所需文件及入息限制, 不要偷懶, 一爆左入息, 只有眼白白看著隊伍後面的人逐個上樓, 自己就錯過好機會, 流眼淚. 審查唔合格,你叫我幫你估派那兒的公屋, 都無所用. 所以, 小心!

還有, 你們有網上轉字為調查階段, 請提供check網的日期, 幾人家庭, 號碼, 實收到房署的審查信日期. 審查合格日期, 收派樓信.

這樣我可以繼續為大家更新一下我的小小估算表. 俾其他朋友仔參考. 唔一定在此主題, 可以再開一個新主題. 我會去收集的. 謝謝大家合作!

2013年私人通告: 因為我家的電腦是平板電腦, 以手機的熱點連線WiFi 形式上網, 可是我的網路合約(額外附送的無限上網)已經在2月中到期, 我不打算再附加額外的費用去上網了, 因為流動數據的wifi實在太費了. 我要等上樓後才在家中安裝固網wifi, 現在我只會在商場裝有wifi的時候, 上網查下訊息. 可能唔能夠回答大家咁多的問題了, 要是有重要的問題, 我會抽取答先的. 希望大家多多見諒!

kwan0603  係唔係到達調查階段?  發表於 12-9-27 11:59

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

曼曼嘉嘉 發表於 12-9-25 01:07
我在15/9 的時侯經電子服務由擴2轉為市2. 剛剛上網check, 已經轉為市區啦. 現在等房署審查.
祝妳早日上樓

曼曼嘉嘉  thanks  發表於 12-9-25 09:55

禁止訪問

男爵府

回覆 suxingzhu2003 的帖子

我都係127字頭~4人隊,經網上轉左嚕~~~~~~~~~

剛剛去睇,已經轉左隊,哈哈哈,,,,,,,,,,,慢慢排下先

大宅

引用:我在15/9+的時侯經電子服務由擴2轉為市2.+

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-25 發表
一轉就到調查?咁快?

大宅

回覆 meilo 的帖子

你早d經網上電子服務申請轉市區,點都係快過房署寄信問你要唔要轉區. 我網上申請是15/9, 而收到轉區信是20/9,都快左5日啦. 到今日25/9確認成功轉市區,申請處理時間都係9日左右.

我之前都有post貼叫合資格轉市區的朋友仔用網上轉區, 但是有些網友唔多信囉. 他們等房署的信,應該4/10轉字架啦!

而本身在擴2或3的人,個號碼係No.:1245~1248那一批其實都會受到前一批09年9月前申請人的轉市區影響,加快了審查進度, 即是話,他們現在就是該批號碼的審查時間. 另外, 我估擴展的新樓將快要完成, 派樓有機會快過九龍的新樓, 房署的審查亦由近期的擴展隊開始審查.

就算係咁, 我覺得轉了等九龍公屋的人, No:1245~125X的輪侯者, 都會樣按近期號碼審查,應該冇乜大影響. 等開始派明年初新落成的新公屋, 無論新界,擴展,市區都會照去好快. 不過, 一等年初派完樓, 就會按各區的上樓情況, 又開始分地區分階段審查. (此乃純屬個人的意見, 仍要以房署為準)

大宅

引用:回覆+meilo+的帖子 你早d經網上電子服務申

回覆 meilo 的帖子
我係G1247xxx擴3,想要沙田,咁唔知而家擴展or市區會快d呢?想快些上樓,但市區太遠又唔想要,因家人都住荃灣葵涌區

珍珠宮

曼曼嘉嘉 發表於 12-9-25 01:07
你已經有審查日期?我1252都未審查喎

曼曼嘉嘉  唔好唔會, 是網上由擴展轉字為市區, 仍在等審查中.  發表於 12-9-25 22:24

大宅

meilo 發表於 12-9-25 22:03
我係G1247xxx擴3,想要沙田,咁唔知而家擴展or市區會快d呢?想快些上樓,但市區太遠又唔想要,因家人都住荃 ...

沙田的公屋落成進度會比較啟德快, 啟德工程規模大嘛! 至於, 你有親屬住荃灣那兒, 仲可以試博下2013年初葵涌第九H區公屋(大白田街)位置 (沒有錯的話,屬擴展區)

如果你仍然留擴展, 都可以先看看沙田派樓情況,去隔離台的公屋討論區收風就知. 如果1239~1241那一批唔轉擴展, 因為他們仍有第二.三次派樓機會. 咁就好快到你上擴展公屋. 但是, 他們一轉區, 就要小心, 那你便要快快上網轉市區等派2013年初長沙灣或2013年中旬完工的深水埗.

迪迪女    發表於 12-10-4 22:02

珍珠宮

曼曼嘉嘉 唔好唔會, 是網上由擴展轉字為市區, 仍在等審查中. 發表於 27 分鐘前
icic

子爵府

我登入後搵唔到網上邊度可以轉市區呀

公爵府

仲未轉

曼曼嘉嘉  我記得你, 你應該好快會轉字為市區架啦.  發表於 12-9-26 00:56

大宅

水晶宮

回覆:teasee 的帖子

我新界2人g12428xxx~轉巿區、10月3見主任

大宅

>> ohlove416
你應該係大半年前審查 ...
點解會搞到咁遲嘅

大宅

引用:Quote:meilo+發表於+12-9-25+22:03+我係G12

沙田的公屋落成進度會比較啟德快, 啟德工程規模大嘛! 至於, 你有親屬住荃灣那兒, 仲可以試博下2013年初葵 ...
唔該哂你嘅分析,請問另外公屋討論?即係邊度呢?

大宅

想知道輪候號碼資訊:

http://www.hkpublichousing.net/

想知各區新公屋的工程情況及住戶分享(單位平面圖及裝修):

http://cyclub.happyhongkong.com/index.php

公屋申請階段:

step 1: 你的公屋申請目前在調查階段 (收信等審查見主任/ 網上會出現審查日期)

step 2: 你的申請已達輪候配房階段 (審查合格會出現的)

step 3 : 你的申請在輪候配房階段 (準備配房)

step 4 : 你的申請已經到達配房階段 (正式等收牛皮紙信封的配房信)

水晶宮

回覆:teasee 的帖子

我第二次審查

別墅

回覆:_candy_ 的帖子

n

子爵府

回覆 teasee 的帖子

係咪輸入電話號碼和人數就叫做更改左由擴展轉市區?

首頁
12345...56

尾頁

跳至