樓市動向

跳至

首頁
45678...56

尾頁

大宅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

Carpoon

傻瓜, 你轉了市區, 係未必2013年派到, 但是, 2014年你會有架啦! 邊有要等3.4年咁耐? 又不是九龍沒有大工程及4人以上家庭. 都係個句啦, 你參考番no:1260開始派屋的情況, 才判斷你2014年想在擴展/市區. 市區有樓的. 你唔太挑的話, 實上到樓. 唔會耍2年後又再審查.

多D上這裡看看資料有沒有更新, 我的小小估算表(照樣頁二). 及開派新公屋後的情況. 你好好準備一下入息審查的資產啦. 好似都唔少人係等到有好多新公屋落成, 但是, 入息唔合格, 眼白白見到別人上樓去. 自己就流眼淚.

去頁一看我的開場日內先看下所要的內容在第幾頁, 去參考及準備啦!

carpoon  其實我有上過電子服務,但唔太識用,結果被block了,要三天後才能再上去,所以唯有寄信去  發表於 12-9-29 15:40
carpoon  希望等到2014年上到樓,如果是新樓就好了,應該是深水埗或觀塘區?  發表於 12-9-29 15:38
carpoon  因為我再同老公傾過,佢都是不想去沙田或葵涌,因為交通實在不方便回他家中,結果我昨晚寄信去轉市區了  發表於 12-9-29 15:34

大宅

RE: carpoon

唔好咁偷懶啦! 頁一有寫你要知的東西. 通通看一次. 想要派樓, 自己都要做功課架. 將來, 你仲有其他野要跟, 搬屋,裝修,買稼具電器,申請水電煤, 有好多你要知道去點做及選擇, 決定錯左會浪費錢及時間. 又要生BB, 生BB及湊B的東西又要學,唔係咁易架!

我盡量集中有關派公屋要用的資料在此主題, 你努力D爬文啦! 我自己已經在盤算緊裝修用要買的家俬電器,及看裝修內容啦! 因為要有預算才可以問人借錢裝修, 人家要預時間俾到錢我,不是一下子就有. 及計下點還錢. 邊D傢俱電器可以做分期還款.

新公屋單位來來去去都是差不多的設計及大小. 只有派舊屋, 地方大D, 咁又可以擺放多點東西,平面圖有少少出入.

男爵府

曼曼嘉嘉 發表於 12-9-25 01:07
我在15/9 的時侯經電子服務由擴2轉為市2. 剛剛上網check, 已經轉為市區啦. 現在等房署審查.

請問 擴2轉為市2後號碼是否 一樣,

又或者 e.g. 新界 3人 no. 12345678

擴展市區 3人 會唔會同新界一樣有 no. 12345678 呢 ?

thanks

大宅

gigi2001 發表於 12-9-29 17:07
請問 擴2轉為市2後號碼是否 一樣,

又或者 e.g. 新界 3人 no. 12345678

跟你原先的號碼一樣, 只是在選擇區域上會轉為市區. 到你查房署的圖表, 就看市2, 你的號碼是否接近已審查的最高號碼/已經接受派屋的號碼. 房署係唔會重覆一個號碼俾幾條隊的人, 因為一個家庭一轉區,而剛好碰上原先在該區同號碼的家庭,咪好麻煩囉? 所以, 一個公屋申請表,就一個新號碼,順著編排下去.

另外, 當你原先由市2升級為市3, 都照跟你原來號碼, 變的係你要看市3的隊伍點樣輪候.

當已經審查的最高2的號碼為: G1248XXX. 而你的號碼是: G1260XXX, 看似是相差1萬2千多D人, 但是, 內裡面包括了2.3. 4.5人等的家庭. 七除八扣, 只是純2人都可以得幾千. 所以D人話, 好難估幾時到他們審查.

fwsaefong  最尾果三個字即身份證NO.頭三個  發表於 13-7-28 16:54
gigi2001  THANKS , 非常清楚   發表於 12-9-29 18:30

大宅

各位擴2~3人, No: 1249 ~1252的朋友, 請check 你們是否都轉為step 1(即已經進入調查階段). 因為有擴2.3的1249及50都轉字了.
另外, 轉左市區, 但是號碼也在此範圍的朋友, 幫忙上一次網check step 1未?

男爵府

減齡達人勳章 熱血勳章

引用:各位擴2~3人,+No:+1249+~1252的朋友,+請che

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-29 發表
各位擴2~3人, No: 1249 ~1252的朋友, 請check 你們是否都轉為step 1. 因為有擴2.3的1249及50都轉字了.
另 ...
嘩! 超快 我報道1253xxx 轉市2

曼曼嘉嘉  你轉了為已調查階段未?  發表於 12-9-29 19:10

公爵府

回覆 BBdreamss 的帖子

我9月20日上網轉巿區,今日check仲未轉

複式洋房

曼曼嘉嘉 發表於 12-9-29 14:01
曼曼嘉嘉:多謝你提供咁多意見比我哋。
(1) 我現在同屋企人住,但一年半載後可能要搬,因為我細佬有機會結婚,我就要走啦!
(2) 我有睇過你d資料,你建議4人最好留在擴展,我現在住沙田,我個仔係九龍讀書,所以想駁一駁。我沒有睇過啟德圖則,其他都沒有,所以真係唔知轉區是好是壞?
我都好想快d上樓,因為好想有自己一個家,雖然同我自己屋企人住,但感覺唔同以前做囡咁,e家我仲要一拖三返娘家,真係有苦自己知。所以轉左市區又怕錯失派沙田,真係矛盾。如等半年覺得市區進度唔理想,之間再轉擴展好嗎?你可以再給我一些意見,我等幾來到發覺市區唔對路先轉回擴展,半年、1年?

複式洋房

liy7239 發表於 12-9-29 19:27
回覆 BBdreamss 的帖子

我9月20日上網轉巿區,今日check仲未轉

我都估唔到咁快就轉左,應該好快到你架啦!

複式洋房

想請問下我新界3人no. 12430XXX
09年10月收藍咭 由擴展市區轉>>新界轉>>市區(((前幾日轉)))
想問下大約幾時上到樓?我無咩望只要有樓就可以舊我都要但最緊要間屋無野就可以..唔該

曼曼嘉嘉  sorry, 俾錯人添.  發表於 12-9-30 15:37
曼曼嘉嘉  請參考頁3~6的網友問題. 有答案提供. 及頁一的開場白. 謝謝  發表於 12-9-30 15:36

複式洋房

想请问你地,我10年申请的4人扩展,现政府话可以转市区,以家念紧要不要转市区,边位同学可以给点建意呢?房屋署来的个封信话,末来几年市区新落成的公屋以2--3人单位为多,而我地是4人,不知是转好,还是不转好呢?请教??

曼曼嘉嘉  請參考頁3~6的網友問題. 有答案提供. 及頁一的開場白. 謝謝.  發表於 12-9-30 15:38

大宅

BBdreamss 發表於 12-9-30 01:08
曼曼嘉嘉:多謝你提供咁多意見比我哋。
(1) 我現在同屋企人住,但一年半載後可能要搬,因為我細佬有機會結 ...

如果你真的想去試下轉市區, 建議係咁:

現在轉市區, 等2013年的啟德閞盤,直到年底,2014年的1月內要轉回擴展等水泉澳及將軍澳,直到2016年水泉澳區派完上樓.
或者, 2013年市區,2014年擴展, 2015年再轉市區等觀塘,直到上樓

要記得, 你只有3次機會, 及會派上擴展/市區舊樓.

第一次擴展(等唔到2013年的任何公屋,即冇派樓,轉了擴展等派第一次),第二次擴展 (拒絕), 第三次市區(上樓)
第一次市區(拒絕), 第二次擴展,(拒絕), 第三次擴展(上樓)
第一次市區(拒絕), 第二次擴展(拒絕), 第三次市區(上樓)

大宅

choi1983 發表於 12-9-30 03:32
想請問下我新界3人no. 12430XXX
09年10月收藍咭 由擴展市區轉>>新界轉>>市區(((前幾日轉)))
想問下大 ...
你審查左架啦. 轉了市區後直接等派2013年初的長沙灣/啟德. 你快過我們No:125X的人好多.

子爵府

回覆:網上轉市區已經轉字啦

未聽過水泉澳,請問係邊㗎?

曼曼嘉嘉  http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090628/00176_044.html  發表於 12-9-30 17:56
曼曼嘉嘉  http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090628/00176_044.html  發表於 12-9-30 17:55
曼曼嘉嘉  知能電話的地圖功能都可以搵到水泉澳.   發表於 12-9-30 17:51
曼曼嘉嘉  用yahoo搜尋水泉澳,會有它的相關新聞資料.  發表於 12-9-30 17:45
曼曼嘉嘉  沙田水泉澳, 用中原地圖查一下, 有它的位置. 獅子山郊野公園及馬鞍山郊野公園之間, 屬半山區, 博康村望上去就係, 完工後政府應有交通工具會接去沙田/大圍站.   發表於 12-9-30 17:41

複式洋房

我no1245,轉市3,我依加可唔可以改申請公屋嘅人名?因為依加3人登記(我,老公,妹妹),但入息超左,我想刪除妹妹,加返bb,咁入息就無超,都係3人隊,可唔可以咁做架?

大宅

畀面勳章

我G126XXXX剛剛轉左去市區3,大概幾時有的審查或者上到樓?
[

男爵府

曼曼,我想問下,1-2人單位,2-3人單位和3人單位,分別單位係幾大?點介定派什麽單位給我?我現在2人,但會生小朋友吧,佢會預算我們有小朋友而俾3人單位我嗎?

大宅

回覆 Katbo 的帖子

應該是可以的. 但是,要注意一點, 舊申請人的例子:

甲問:我見政府都冇4-5人單位, 咁有冇朋友係派到3-4人單位呢? (細都唔緊要, 最緊要有得上樓)
但係出年啟德公屋最大都係370呎 (5-6人), 而3-4人得300呎。
咁睇黎4人唔會有樓住wor
咁等法不如轉3人單位仲好, 又快又有新樓, size又一樣

乙答:問題係轉左3人就永遠轉吾番去4人啦因為超過18歲就無得加名,而且配屋組唔保證轉左3人係俾新屋同俾324尺既屋,如果轉左3人係比舊屋而且係細過300尺就肯定吾夠住啦,因為3人有可能比細過300尺既屋,所以我吾敢博,我認為既然系3-4人就吾使轉3人啦.

即是話, 你減去了妹妹, 基於入息問題,搵了BB頂上位置, 成為3人家庭. BB是已經出世了嗎? 出世後便要加入房署的家庭成員名冊中. 而將來你在入伙入伙後,生多個BB, 變成4人家庭, 房署係唔會理你的, 要你繼續住3人家庭的單位. 因為單位是寫明3~4人, 你加多一人是仍然夠住. 除非你增加至5人,要人均細過7平方米先有得調遷. 不過, 將來你個妹想話入去你的家住, 都有人咁做, 但是, 只能做個無名氏人,唔加得入名冊,因為房署又會來審查你的入息的,睇下有沒有超額. 跟住, 咪罰交貴租囉.

請問已在輪後期間如要更改住戶人的話應該如何做啊?

我就打電話去話要加人, 之後佢就fax 左張form 俾我, 有加減人, 寫原因, 證明要身份證同出世紙,之後就寄返去,

複式洋房

曼曼嘉嘉,你好劲哟,想请教下你
扩展4,G1262,是转市快,仲係唔转快,唔转有机会派边度的楼,转市又会派边度呢(新楼的话)。唔该晒你。

大宅

曼曼嘉嘉,你估計1277~80會在出年5~6月審查,我12774xxx岩岩由擴2轉市2,以你估計會派邊度呢?

曼曼嘉嘉  好彩數的話, 你有機會要啟德尾貨. 不過, 多數是2014年派樓. 可以參考一下頁2  發表於 12-10-1 11:23

首頁
45678...56

尾頁

跳至