論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印o係香港o既印尼銀行開戶口要帶乜o野文件?

我個印印想o係causeway bay o既印尼銀行(bni)開戶口, 佢話呢間銀行sunday都開, 方便佢放假時去入錢, 請問要帶d乜o野文件?

別墅

Re: 印印o係香港o既印尼銀行開戶口要帶乜o野文件?

up

男爵府

我個印都話要係bni开户,佢話要passport,叫我比影印本佢自己你开户,要連id,但問agent話唔好比佢自己去开,怕佢影多copies去借錢,都係由agent陪佢去開好d!!!

男爵府

我陪過自己個印印去金鐘間印尼銀行開戶口,需要帶備passport同埋僱傭合約,但是否需要身份証我就唔記得。

複式洋房

咁想請問若果係香港銀行開戶口, 個工人使唔使要PASSPORT? 或者剩係要HK ID就得?

男爵府

sorry!唔記得仲耍contract 添!! hk bank 好似只你id就可!如果想清楚問下agent啦!

洋房

請問causeway bay o既印尼銀行的確實地址在那裡?
zenith 寫道:
我個印印想o係causeway bay o既印尼銀行(bni)開戶口, 佢話呢間銀行sunday都開, 方便佢放假時去入錢, 請問要帶d乜o野文件?

別墅

我個印印話好似o係印尼領事館附近
不過我已經同佢講話不如o係hsbc開仲好, 我地可以直接過數出糧俾佢, 同埋佢好容易搵到etc攞錢..... 我乘機就可以帶佢去hsbc開戶口, 我自己keep contract 同住址證明, 佢就帶錢同id card就得, 咁樣就唔驚d重要文件經佢手.

男爵府

但係香港銀行開戶口,要住址證明喎!我之前都問過渣打,佢

男爵府

我亦都親自同印印去過銅鑼灣的印尼銀行,其實只係

別墅

'住址證明'唔係用僱主僱主個名咩?

大宅

Tel 28618630. you may call the bank for details.

But is the BNI bank require the maid to show Original passport and contract to open account ? Or I only give the maid the copy of them is OK ?

首頁

尾頁

跳至