自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

好擔心呀!老公前幾日大便有血,懷疑係痔瘡,個普通科醫生建議佢檢查直腸及切除痔瘡,但我又唔知都邊個專科醫生好,各位有無相熟醫生介紹,唔該

大宅

BK Milk勳章

回覆:各位有冇好嘅痔瘡醫生介紹

法國醫院wilson tsang \ 吳允紹醫生

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

照腸鏡其實好多外科醫生都做到,你丈夫有冇買住院保,如有係醫院做好d...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

CWB 任德光醫生... 係 St. Paul / 養和掛單

大宅

2018復活節勳章

回覆 回覆:winwingirl的帖子

唔該哂!佢有買住院的,聽人講照腸鏡可同時切除痔瘡,瘜肉,亦要全身痲醉,故有一定風險,揾個好嘅專科感覺上安心啲!

大宅

BK Milk勳章

冇錯,簡單解說:私家醫院腸鏡通常有2個人做既,(醫生)一個就control枝鏡入鏡,(護士)另一個就幫手定住枝鏡潤滑同埋係體外幫手guide住枝鏡。但係有冇料既人就會吹到自己巧勁,但當你訓左之後,佢只係負責拎住影相個鏡頭控制左右,入鏡都係靠個姑娘。講真,有d姑娘真係巧勁,好快就入晒,不過真真係有穿腸既風險,無論姑娘定醫生,仲有d超離普,入唔晒枝鏡就算,睇腸既時候又求其d腸壁痴住污穢野都唔沖水睇清楚,搵呢d人做實冇死啦,同冇做一樣:;pppp:

大宅

BK Milk勳章

引用:唔該哂!佢有買住院的,聽人講照腸鏡可同時

原帖由 winwingirl 於 12-09-26 發表
唔該哂!佢有買住院的,聽人講照腸鏡可同時切除痔瘡,瘜肉,亦要全身痲醉,故有一定風險,揾個好嘅專科感覺 ...
其實一般用既都唔係全身麻醉,果隻叫MAC監控麻醉,唔洗插候去呼吸,係有麻醉醫生用藥令你處於飲醉酒斷片既狀態,訓場覺就做完,好多時d人醒返都係問“下,做完拿?”而息肉係可以用鏡做既,但係痔瘡就未必幫到喇!如果勁細粒又唔係好入既都可以用最傳統方法,用一d好似橡根既野紮左佢,不過都好少人用。內痔既話,而家通常用痔瘡槍,痛少ddd,同埋冇表面傷口。但係有d痔瘡仍要用傳統開刀方法切除,真係要睇位置用大少去決定。要問醫生先知,但呢兩種方法都要入手術室全身麻醉

首頁

尾頁

跳至