跳至

首頁

尾頁

複式洋房

另外,可以參考小學概覽內”接受特殊教育培訓老師“的比例。

男爵府

我個仔而家讀緊k3,我星期一交咗小一表格去我心水小學,星期三去咗做評估,醫生話佢在言語表達和理解只有3歲半左右,可能未必讀到我揀的心水小學,醫生建議如收便照要心水小學學位,如到時情況未有改善,就去田千叩門。醫生話現階段我哋只可自費出去搵私人機構跟進(好貴),評估中心唔需要跟,醫生仲俾咗張report我,話出年升小一時我可以直接交俾小學,學校就會處理。但醫生話唔係間間小學有支援,因政府撥出嗰畢款項係小學自行用,所以有d學校會將款項用在另一方面。

我已通知了阿仔幼稚園班主任,雖然唔知幫唔幫到我哋,但都試下,到時再睇下情況揀邊間小學。另外,我而家睇緊醫生俾嗰d資料,好多,都唔知邊間又平又好。

男爵府

醒目開學勳章

你可以叫評估中心俾個緊急位你,我小朋友都係咁,K3讀左1年協康會,追返好多,另外評估中心有言語治療俾排唔到早期訓練既小朋友,不過我唔知唔同區會咭會唔同,因為我係藍田評估,之後搬左黎大埔,係上水協康會上堂~

男爵府

23肥媽媽 發表於 12-9-29 15:10
你可以叫評估中心俾個緊急位你,我小朋友都係咁,K3讀左1年協康會,追返好多,另外評估中心有言語治療俾排唔到 ...
評估中心話無位俾到我,佢幫我排期見言語治療師,而家只有等。

洋房

其實而家好多小學都有支援SEN學生,老師亦都要上堂學點樣處理SEN學生學習既問題....
田千是我家

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實好多學校都有支援,有辦學團體支持會好D!

別墅

回覆:大埔哪間小學有「讀寫障礙」的支援呢?

我都想知專注力不足、發展遲緩而要訓練,在大埔那裡有好的小組或個人支援?價錢又如何?有資料的請pm 我可以嗎?

首頁

尾頁

跳至