婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

子宮已割,等做化療,想知要幾錢?去邊間好?邊個醫生好?多謝!

複式洋房

加油雖不知那間私家
加油加油

大宅

請問你第幾期?

我媽咪係3期A, 去養和做電療, 然後返政府補做2次電療,
之後, 醫生話唔使做化療.

到而家已經3年半, OK 無咩事, 有 keep 住去政府覆診

子爵府

引用:請問你第幾期?我媽咪係3期A,+去養和做電療,

原帖由 manman_1030 於 12-09-30 發表
請問你第幾期?

未知結果,但醫生話見有擴散的現象,要等結果出左先知第幾期。。。

子爵府

引用:請問你第幾期?我媽咪係3期A,+去養和做電療,

請問你第幾期?

請問你媽媽係點轉介過去的,養和的費用如何?

大宅

Carmenmentse 發表於 12-9-30 11:00
未知結果,但醫生話見有擴散的現象,要等結果出左先知第幾期。。。

報告幾時有 ?

子爵府

引用:加油雖不知那間私家加油加油

原帖由 summerannie 於 12-09-30 發表
加油雖不知那間私家
加油加油
多謝

子爵府

引用:Quote:Carmenmentse+發表於+12-9-30+11:00+

報告幾時有 ?
要過多幾日,想等埋個報告就去私家醫院,但又唔知邊間好,邊個醫生好,又唔知負唔負擔得起。。。。。

水晶宮

癌癥喺私家醫院做真係好重皮,除非有保險或環境唔錯。手術連化療電療隨畤過
百萬㗎。點解唔喺公立醫院做,何況你喺公立醫院做檢查呢!

大宅

Carmenmentse 發表於 12-9-30 11:01
請問你媽媽係點轉介過去的,養和的費用如何?

我媽咪無轉介, 果時係o係QE先割子宮, 等報告, 都等o左差唔多1個月, 一睇完報告知道係3期A, 都唔知可以點做, 再覆診要成個月後, o甘個親戚介紹我o地去睇私家, 因為佢話仲要覆診先醫生再約之後o既療程, 實在太浪費時間 (果時都已經過了2星期, 仲有2星期已經到覆診日).

但老豆太擔心, 咪照去睇私家, "張文龍醫生", 係腫瘤科權威醫生, 地鐵份報紙間中有醫療, 都係訪問佢, 你可以上yahoo 搵下.

第1次見佢, 好多建議比我o地, ($1500), 佢速度快, 即日book o左第2日去養和"度模", 做個針對性電療, $11萬/25次 (所有費用: 連醫生, 醫院數描.... <- 唔太記得仲有咩), 之後, 醫生好好, 做完呢個電療, 寫信比我o地返QE排個快期follow up, 再解釋我媽咪個 case 唔一定要化療, 就算需要化療, 政府同私家都係一種藥 ((我真心感謝佢, 唔係只顧搵$$$, 因為我o地屋企唔係有錢))

到QE, 真係比個快期我o地, 政府醫生問我o地私家個情況, 我o地一講張文龍醫生, 個政府醫生即刻話: 張文龍教授 ? 我o地O 咀... 政府醫生即刻打電話比張文龍醫生 (當我o地面傾), 一收線, 政府醫生話張文龍醫生建議佢o地幫我媽咪做個全面性補電電療 2次.

到現在, 已經3年半, 張文龍醫生每1年都安排診所姑娘打電話o黎問我媽媽近況, 佢o地無叫我o地去覆診, 只係問下近況

樓主, 放鬆心情, 因為心情係有影響, 希望我o既分享幫到你

子爵府

引用:癌癥喺私家醫院做真係好重皮,除非有保險或

原帖由 HLDMaMa 於 12-09-30 發表
癌癥喺私家醫院做真係好重皮,除非有保險或環境唔錯。手術連化療電療隨畤過
百萬㗎。點解唔喺公立醫院做, ...
因為唔知私家的藥會唔會好啲,想了解下先。

子爵府

引用:+本帖最後由+manman_1030+於+12-9-30+11:25

多謝你的分享呀,我會同家人商量下,多謝你

大宅

Carmenmentse 發表於 12-9-30 11:57
多謝你的分享呀,我會同家人商量下,多謝你
不用客氣, 另外, 同你講下: 我媽咪呢3年半介食 : 雞, 鴨, 鵝 <- 因為D人話毒/激素, 其他咩都食: 魚/豬/牛...

唔知有無關係, 不過, 不防一試

子爵府

引用:Quote:Carmenmentse+發表於+12-9-30+11:57+

不用客氣, 另外, 同你講下: 我媽咪呢3年半介食 : 雞, 鴨, 鵝
我岩岩上網揾到張醫生的疹所資料,我應該上佢疹所定去養和快啲呀?

子爵府

引用:Quote:Carmenmentse+發表於+12-9-30+11:57+

不用客氣, 另外, 同你講下: 我媽咪呢3年半介食 : 雞, 鴨, 鵝
蛋,牛奶,豆漿,都要少食

你媽媽都要注意身體呀,真係好多謝你^_^

大宅

引用:Quote:原帖由+manman_1030+於+12-09-30+發

原帖由 Carmenmentse 於 12-09-30 發表
我岩岩上網揾到張醫生的疹所資料,我應該上佢疹所定去養和快啲呀?
我係去佢診所,記住要攞埋報告去,另外,提下你,如果你想好似我媽咪咁政府/私家2邊睇,有份form登記左就可以政府/私家share你嘅病歷,我唔記得叫咩名,一定要登記,咁樣政府及私家都可以跟進你case, 如果之後要驗咩/抽咩,可能醫生解釋完你都唔知講咩,但因為你登記左,醫生一上網查你病歷,就個知道你最新情況

加油,病好多人都會有,只要唔好灰心保持開朗,就ok

男爵府

牛年勳章

回覆:子宮癌去私家醫院,去邊間好?

我媽媽睇"岑"信棠醫生

cmpyu  應該是岑信棠嗎?  發表於 12-9-30 19:09

子爵府

回覆:子宮癌去私家醫院,去邊間好?

我乳癌2B 期, 剛出院幾日,排左政府e 院做化療, 但要等到 22/10 先見第一次。 我覺得太耐,所以問返自己主診 e 生,我主診 e 生話我的癌細胞生長速度系 20 度,正常系 15 度,屬於快果種。對於 22/10 先見政府 e 院 11 月先做系有小小遲。 我叫我 e 生介绍左呢間比我 www.oncwell.com , 我見了呢度嘅游 e 生, 佢話我要打 8 針,每針大約一萬多, 要睇埋當時情況,例如會唔會身體較差,唔足夠白血球,病左,另外要加藥就會加錢。所以你想知到價錢可以揾過 e 生睇左病理報告先知用咩藥收經錢。

子爵府

見主診醫生時叫佢寫封轉介信便可.其實政府醫院好多化療藥巳入藥物名冊入,接近全免.

子爵府

引用:見主診醫生時叫佢寫封轉介信便可.其實政府

原帖由 kee222 於 12-09-30 發表
見主診醫生時叫佢寫封轉介信便可.其實政府醫院好多化療藥巳入藥物名冊入,接近全免. ...
如果10幾20萬可以搞得掂的都想揾私家,最起碼私家細心啲,快啲(我地無錢的), 但始終係大病都想舒服啲。

首頁

尾頁

跳至