美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我近幾個月個頭成日出好多頭油但頭髮又乾, 我初時以為系夏天關係,於是就轉洗頭水, 但轉了幾種都系甘!
我琴日的起心肝走去個d專賣頭髮產品既鋪頭問, 我幾乎未講晒我既問題, 個女仔就話 : 用得太多超市買到既洗髮護髮產品, 會令頭頂積聚好多蠟質! 蠟質, 我都無聽過!佢介紹一套洗髮護髮產品比我, 話個洗頭水系天然成份, 可清除蠟質, 然後再用護髮膏搽髮尾! 我一睇個價錢,洗髮水 : 400ml : $190, 護髮膏 : 200ml : $130 ,已經系特價????我呆左一陣, 無計, 都要買, 我已經好討厭洗頭既過程, 一沖水, 我既頭髮就遢住一大舊, 手指都幾乎插唔入, 好痛苦, 好似無法洗得乾淨甘!唉.....一諗到呢度, 就唯有投降!
跟住琴晚就即刻試, 第一次用, 效果雖然未系好顯著, 但用完護髮膏,明顯清爽得黎唔覺乾, 唯有聽個sales講, 先用一瓶, 如效果好顯著, 就可以轉其他好一點但又無甘貴既專業洗髮水, 然後間中用下呢隻幫手清蠟質!

你地有無我甘既問題呢?大家要注意下!

伯爵府

what's brand

大宅

回覆 PHOEBEANN 的帖子

我唔想賣廣告, 你去專賣頭髮用品既地方問下, 我諗都有好多人有我呢個問題!

伯爵府

Ok,tks

子爵府

回覆:最近頭頂出好多頭油但頭髮又乾, 原來....

之前用草本xx 吹乾頭髮後 個頭頂痴笠笠 我諗就係個sales講嘅蠟質問題 咁想問下髮型屋啲洗頭水 有無呢個問題

男爵府

之前用潘婷都OK, 可能轉天氣,頭頂勁油,油到好似成星期冇洗頭,但頭髮就冇乾既問題。0係VITACOST買左隻DESSERT ESSENCE 提子味 USD5, (香港有機店都有賣HK$75),就OK正常番。

子爵府

已經好多年冇用超市洗頭水,寧願慳第二度都要買好啲嘅洗頭水

大宅

引用:已經好多年冇用超市洗頭水,寧願慳第二度都

原帖由 Purecane 於 12-09-30 發表
已經好多年冇用超市洗頭水,寧願慳第二度都要買好啲嘅洗頭水
係呀。頭髮無左生唔返超市大部份洗頭水都有過量silicon(唔知係唔係你得知的髮蠟) 同維他命原B5.好處係一洗完順好滑同柔柔。但用得耐會倒窒毛囊,會容易脫髮架。所以要小心選擇。

珍珠宮

我唔用超市買到既洗頭水

別墅

子爵府

轉洗頭水就ok,超市的tresemee 我用了好多年都ok

複式洋房

use loreal shampoo & conditioner (red &white one) can improve the situation !!

男爵府

我唔知我曾經發生過嘅情況同你是否一樣。頭頂出好多頭油,洗頭既過程同你一樣,一沖水,我既頭髮就遢住一大舊。

後來我問我個飛髮師傅,佢話叫我唔好用啲令頭髮 shining / glossy 的洗頭水,只要用啲普普通通的便可。我問佢:「咁而家點算?」佢叫我用啲染髮霜,大大 peg 咁 peg 上頭頂出好多頭油嗰度,然後照正常染髮程序咁就可以清咗啲蠟質!

珍珠宮

我好煩,成日都覺得好多頭油,唔舒服
日日都要洗頭

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我個髮型師都有講過,出面supermarket啲洗頭水全部都唔ok㗎,我一早就唔用了,因為試過甩好多頭髮,出去比人做放大鏡果啲機檢查,睇清楚個頭皮咩事,原來比啲白色嘢封住個頭皮,好核突果啲就係平時頭皮本身嘅油脂汾泌,加上出面啲洗頭水嘅蠟質以後都唔敢喇不過最近黑人頭都有出平價洗頭水,我用緊,幾好喎都係$40-$50左右

伯爵府

市售洗頭水含矽靈成份,洗完嗰一陣係角會覺得順滑咗,但長久會塞毛囊,最好用手工皂或皂液洗頭

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

子爵府

畀面勳章

我用茶籽粉平靚正,天然!

別墅

我以前用飄柔,成日都好似樓主甘樣!!!
現在寧願比多d錢,對頭髮好d,用左一年apivita.....之後就未試過呢種情況拉

複式洋房

我都有同一個問題,但我轉左bxxd and shxxxder 有支去油清爽,用左兩三日,頭頂爽曬無再油!再用番平時用的護髮素,搞掂!!可以試下丫

judylee851223  請問呢支係洗頭水定咩黎?~  發表於 12-10-24 13:04

首頁

尾頁

跳至