親子旅遊

跳至

首頁
12345...84

尾頁

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

Re: 東京箱根八日遊記

fifi ,
要坐車又坐船買pass 抵d,
御殿場好多shop 你睇下website,
但我老公鐘意橫濱bayside outlet 多d. 因果度有levis,
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

男爵府

男爵府

phoebepanpan,
請幫忙有以下問題:
1. 請問LAWSON 買龍貓館TICKET, 響邊樹買, 方唔方, 及容唔容易買. 有冇休息日.
2. super hotal ok嗎?
3. 有一晚住箱根, book- super hotal是否分開2次book.
4. 住箱根一之湯(溫泉)2人價$如何, 我10尾去,而家book會唔會早左d, 我見網上有幾間溫泉, 請問你住係邊間呢, 如何book到, 及請問如以你行程一樣住及塔車,剩是箱根請問total要$, 唔該晒, thanks ?-

大宅

想請問箱根的温泉酒店係點book,佢地全部都係日文,可唔可以教下我.

你由東京去箱根要幾耐車程?唔該哂.

侯爵府

Hi AA
1. lawson 係便利店, 你check 下邊間近你住既hotel
http://map.lawson.co.jp/c/f/
print 低點樣買票, 亦可叫店員幫手, 因買票都幾煩
http://www.lawson.co.jp/lawson_plus/ghibli/how_to_buy.html

2.我覺得好掂囉, 所以我連續兩年都係book super city hotel
記得三人房 手快有手慢冇.

3.yes, 分開book , eg : june 14(in) june 16(out); 17晚在箱根 , june 18(in) june 20(out)

4.hotel 一般都只接受三個月前booking.
一之湯包兩餐 @7800yen (房間冇toliet)
@10800yen(展望風呂 or 露天風呂房間, 內有toliet)
若再加 @3000yen 食dinner B, 有刺身.

去箱根玩都幾貴, 每人計weekday pass 4700yen + 最平hotel 7800yen
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

侯爵府

hohan,
我book 依間一之湯網頁內有英文& 中文
http://honkan.ichinoyu.co.jp/room/index.html

http://english.ichinoyu.co.jp/index.html
我住既本館英文名 ICHINOYU HONKAN , 千其唔好BOOK 錯呀.

大宅

phoebepanpan

請問如果我而家2大1小(5yrs)及1大2小(7&8yrs),咁應該點book呀?

另外請問你有冇去過森林spa温泉樂園,好唔好玩?

侯爵府

侯爵府

hohan 寫道:
phoebepanpan
請問如果我而家2大1小(5yrs)及1大2小(7&8yrs),咁應該點book呀?
另外請問你有冇去過森林spa温泉樂園,好唔好玩?

咁你想一齊住定係分開兩家人先 ??
你填FORM 時MARK 明人數 & 小朋友歲數, 日本人好均真, 你MARK 清楚BOOK 一間房定兩間房,
我冇去過森林spa温泉樂園, 但聽聞都幾好玩

複式洋房

請問有無在聖誕或冬天時去箱根浸露天風呂?
Fireman

侯爵府

fireman 寫道:
請問有無在聖誕或冬天時去箱根浸露天風呂?

SORRY, 我今年四月第一次去箱根咋

男爵府

唔該晒, 去箱根好貴, 要計下budget, 是否好少外地人即場買龍貓票, 所以d人生手d, 請lawson 便利店要帶d咩野去買票.

我都唸住book super hotel 我得2個人, 見2人房1張大張床平d(連宿), 及會book池袋或上野(好以新d, 但冇資料, 唔知可否幫手), 好多年前住過上野日光館, 而家好多都平過去及好過佢. 我隻佬想住上野, 因去機場方便.

另我想請教, 有冇媽咪識上網用積分訂機票(UA), 我唔識入, 希望有人可以教我, 用電話經人買要俾$15美金, thanks

複式洋房

AA,

因為06年10月會改redeem ticket所需miles, ua暫時不做online booking award ticket, phone booking唔收charges. 可以打電話過去問清楚收唔收費用, 至做booking.
Fireman

複式洋房

Hello, 又係我, 原本想book上野Super Hotel, 但要入會和用片假名輸入, 所以取消了, 結果用你提供的link, book了池袋的super hotel. 等待他們的回覆. {好在有你提供的資料}
想問問, 係咪收到他們的回覆, 在入住前幾天, send e-mail reconfirm 便ok? 另外, 在JR池袋站, 行去要幾耐? 難唔難找的? 附近有甚麼記認? Thank you!!

男爵府

fireman 寫道:
AA,

因為06年10月會改redeem ticket所需miles, ua暫時不做online booking award ticket, phone booking唔收charges. 可以打電話過去問清楚收唔收費用, 至做booking.

fireman
我係打去holine問, 佢地話經佢地要收$15美金, 如上網book後有改日期就唔收$, 除日期外其他要收$100美金/每人.

侯爵府

AA ,
好少外國人會在lawson 買三鷹宮岐館ticket , 因要入地址 or tel no. 都幾煩. 所以博物館係見意外國人在原居地買票.
但HK 賣 HKD130太貴了. 日本只賣1000YEN.
不過我覺得如用HKD130唔太值得去. 1000YEN OK 啦.

SUPER HOTEL 雙人房只收 7770YEN,真係好抵, 我舊同事又係日本迷, 住開上野日光館, 聽見我介紹SUPER HOTEL仲要包早餐,佢都嘗試BOOK .

上野SUPER HOTEL

http://www.superhotel.co.jp/tokutoku/2005/ueno.html

侯爵府

柚子蜜,
乜你仲未去咩 ?? 我以為你日遊完畢啦
YES, 出發前三日一定要SEND EMAIL RECONFIRM , 佢地唔問再提你,你唔SEND 就冇得住 + MAYBE 會罰錢(當然點罰就唔知啦)

JR 池袋話行去HOTEL 一條大直路行到尾好EASY. 睇以下相片
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/yikpan2001/detail?.dir=8b03&.dnm=c397.jpg&.src=ph
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/yikpan2001/detail?.dir=8b03&.dnm=76cf.jpg&.src=ph
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/yikpan2001/detail?.dir=/8b03&.dnm=2183.jpg&.src=ph

男爵府

真係唔該晒妳, 比咁多料我地, 咁耐心既解答 , 周旋左幾日, 我今日都終於攪好晒機票同酒店既 booking, 遲 d 可能又要問妳有關交通, 參觀等等既問題 , hehe . . . 真係唔該晒, thank you very much!~

今次我都係經 princeline book 機票, 搭 ANA; 住 phoebe 介紹既 super hotel, 箱根 book 左一之湯, 但露天風呂已經 book 唔到 lu, 我諗真係好搶手!
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

侯爵府

見到好多人都將會入住super hotel ,我有d tips 比大家...
[size=medium]記得出發前三日email 話比super hotel 知你確定幾時入住, 你唔reconfirm super hotel 有機會唔留房比你. 千萬要記住reconfirm !!!

[size=medium]住super hotel, 你可以在hotel 洗衫, 當然唔好洗內衣褲. 食早餐2/F, 果度有兩部洗衣機, 兩部乾衣機, 洗衣機 100 YEN - 30 mins 洗一家三口共六件衫都得. 乾衣機都係 100YEN 30mins, 只係乾得7成, 但總好過自己洗. 洗衣粉另買, 但我就用hotel 沖涼液

如何去池袋super hotel
在jr 站內搵北口, 睇下面張相, 由右邊上樓梯 http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/yikpan2001/detail?.dir=8b03&.dnm=c397.jpg&.src=ph 上到去你就見到以下張相既路面, 沿左面一路直行,要過兩三次馬路, 見到family mart 再行前, 側門就見super hotel http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/yikpan2001/detail?.dir=8b03&.dnm=76cf.jpg&.src=ph

侯爵府

Zoey ,
唔好客氣啦, 我識答既一定答.
行程交通方面,你可以睇下我webiste 抄下料啦.
唔明就再問我啦.
一之湯都要reconfirm booking 的, 你記得mark 低呀

首頁
12345...84

尾頁

跳至