自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

獨生仔女

人生好多野係整定,隨遇而安啦

alicialee1210    發表於 12-10-4 17:33

子爵府

回覆:luilui007 的帖子

有兄妹等好多個不好!
我而家都有2個小朋友,她們好friend,亦有吵鬧畤,我自小教她們手足的重要性!
另外,個人認為小孩豐足生活並不是好事,夠便可以,否則物質上滿足但彌不到心裡的空虛,但生不生很主觀的,我個人認為小孩有時分享人生總比孤單人生來得更好

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:sbux+發表於+12-10-3+23:10+無錯,比

原帖由 msyoyolam 於 12-10-03 發表
多謝你既意見… 因如果我生多個,我個大B就要讀返LOCAL SCHOOL… 我地又冇錢供佢去留學喇… 又好似對佢好唔 ...
同你一樣,我都唸左二年,生唔生多個,但二個我又冇能力供晒二個讀國際學校(仔仔e+讀緊國際學校)。但又想佢大左有多個人同佢分擔下........

子爵府

回覆:我係好媽媽 的帖子

點解一定要讀國際學校?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:獨生仔女

小朋友太富足未必係好事,反而懂分享同感恩先重要。。。見到大陸一孩政策問題開始浮現,真係要認真考慮。再者手足關係好唔好父母可以從小開始牢固嫁嘛

meow~meow    發表於 12-10-4 11:57

男爵府

好媽媽勳章

我同老公都唔係獨生子女, 所以我地感受到有兄弟姐妹嘅熱鬧, 有好野衰野會一齊分擔, 擔子輕好多... 仲有我62有3個仔女俾家用佢洗, 佢不知幾開心...

養兩個可能會吃力D, 係其他地方慳D, 如果讀得起IS, 應該問題不大...我而家有2個, 最怕有第3個, 到時想有少少私人時間都會冇埋, 就真係人都癲

伯爵府

我覺得有兄弟姊妹系好好!佢地會講真話、真係可以守秘密、可以分擔好多嘢、有著數又會通知你、過時過節又熱鬧、有活動又可以一齊去一齊返屋企、去超市多個人拎嘢、臨瞓前可以傾下心事、衫褲鞋襪可以share...

瑪瑙宮

畀面勳章

回覆:alicialee1210 的帖子

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:大左點會孤伶伶...佢冇兄弟姐妹姐..將來會

原帖由 月希 於 12-10-03 發表
大左點會孤伶伶...佢冇兄弟姐妹姐..將來會有老婆仔女架嘛..
未有之前都會有朋友啦...
Agree!我父母有兄弟姐妹又如何?我爸有8兄弟姐妹,為錢反目,話佢地自細太窮、人太多意見多~ok~但我媽只有3兄弟姐妹,家境ok都係咁,令我覺得無必要話為個仔將來有個伴而生細佬妹,有時覺得只係大人諗得太美好,我仔都8歲喇,從來無要求要細佬妹,佢比較老成,會覺得生細佬妹媽媽辛苦,要照顧、要使多d錢,我角度都係啦!經濟一般,專心養一個,生多個就分薄左,話一個人會悶,佢會反學,會有朋友,將來會有老婆仔女,都唔一定要有兄弟姐妹做伴,只係可能到我同c6老左,得一個仔要照顧兩老可能會吃力d,好在就我同c6好早生佢,可以係佢成年後努力儲養老金,希望自己搞得掂,唔使個仔咁吃力!

sp2007wtm  AGREE  發表於 12-10-4 14:47
alicialee1210    發表於 12-10-4 08:03

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:小朋友太富足未必係好事,反而懂分享同感恩

原帖由 sbux 於 12-10-04 發表
小朋友太富足未必係好事,反而懂分享同感恩先重要。。。見到大陸一孩政策問題開始浮現,真係要認真考慮。再 ...
咁獨生子女都係睇父母點教點分配姐,獨生唔代表一定太富足,唔一定唔識分享。同埋兄弟姐妹關係好唔好某程度上係好講緣分,唔係話父母教好就關係好,父母唔識教先關係差,人總係自私,眼見好多親人,為左自己老婆仔女可以同兄弟姐妹為錢反目成仇,可以為家產資源分配嘈起上來(父母仲未過身),感情呢樣野無得教,係唔夾就係唔夾

子爵府

alicialee1210 發表於 12-10-3 22:59
唔擔心得咁多,生多個又唔代表佢地一定感情好,順其自然啦

翡翠宮

畀面勳章

順其自然啦,人生好多野係冇得預計。

我有四姐弟,由細到大感情都唔好,細時成日吵鬧,大左冷漠對待,我地而家一年先見一、兩次。有兄弟姊妹,唔一定可以有商有量,親人如陌路人的感覺仲難受。

alicialee1210    發表於 12-10-4 17:34
日日是好日

男爵府

回覆 sbux 的帖子

我媽媽也這樣說。早前她病重,我起碼有细佬分担那份精神壓力,有時我要奏3個仔女,沒時間去醫院探阿媽,但細佬會去,那么阿媽不用孤清,我感覺上實在好多,不用我獨自面对...

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:回覆+sbux+的帖子 我媽媽也這樣說。早前她

原帖由 puny 於 12-10-04 發表
回覆 sbux 的帖子

我媽媽也這樣說。早前她病重,我起碼有细佬分担那份精神壓力,有時我要奏3個仔女,沒時間去 ...
我c6都係咁講,早排我爸爸住院,佢見我哋三姊妹輪流探都覺辛苦,所以想生多個有伴。咁兩個嘅感情係點,睇緣份,亦儘量培養吓囉。

大宅

我自己和老公都好想生多個,不過真係不想切減小朋友的生活,不算好豐盛,只是還可以,可以簡學校讀,還可以去旅行放眼世界,養是一個問題,教育也不能忽視,看看自己能承受幾多才做決定,我們目前決定了,不再多生一個

寶石宮

引用:我同d細佬好fd++雖然有時都會鬧下交,不過

原帖由 藍藍 於 12-10-03 發表
我同d細佬好fd 雖然有時都會鬧下交,不過打死不離親兄弟,所以我支持要有兄弟/姐妹,當然依d野都要睇緣份 ...
同意,打死不離親兄弟

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+12-10-03+發表C

原帖由 sbux 於 12-10-03 發表
我煩咗呢個問題兩年,直至去年貓兒做手術我要簽紙,我就發現當場壓力好沉重。寵物已經咁,如果係獨生而要簽 ...
當父母有事獨生子女要一個人承擔無人商量真係好大壓力,如果有能力我都覺得2個小朋友好啲,起碼佢地可以學習互相分享同分憂

大宅

我仔又係無表兄弟姊妹,所以我同佢生多咗個細佬。我唔覺得要讀到is先叫幸福。有兄弟姊妹可以學習分享,互愛,照顧別人。沒有的話所有東西都是自己的,未必是一件好事。

大宅

有能力緊係生多個啦
如果只係為左自己可以去多幾次旅行,就要個仔/女第時精神壓力大咁多
都唔係鍚佢啦

我自己獨生
屋企有咩事真係乜都自己揹晒

兄弟姐妹感情係點好睇你點教架者..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:sbux+發表於+12-10-3+23:10+無錯,比

原帖由 msyoyolam 於 12-10-03 發表
多謝你既意見… 因如果我生多個,我個大B就要讀返LOCAL SCHOOL… 我地又冇錢供佢去留學喇… 又好似對佢好唔 ...
以前得亞女時,我報咗private school,之後細佬出世,我將亞女轉返local school,但school果d只係同學,而家對仔女,真係打死不離親姐弟

meow~meow  sweet  發表於 12-10-4 11:59

首頁
12345...6

尾頁

跳至