跳至
[2006年] 凡士林????

首頁

尾頁

別墅

凡士林????

是否一定要買?? 對bb有什麼好處呀

大宅

Re: 凡士林????

不一定,有D人用黎搽BBpat pat,以前少D選擇,上一代會多D用凡士林。

別墅

正如buibui咁話, 以前冇咩選擇, 咁凡士林可以潤乾燥皮膚, 尤其係冬天. 但係依家多左好多野揀喇, 唔一定要買. 而且個人覺得凡士林好"立", 夏天用, 我諗BB會覺得唔舒服囉.

複式洋房

used vaseline from day 1 with first baby (still using every time we change diaper), never had any problems with pat pat ! (except when diahrea, use mustela zinc cream when pat pat is slightly red).

大宅

我自己覺得好好用,可以好有效咁預防尿布疹.
唔駛搽好多,只要好薄好薄咁搽一層,好似防水層咁可以隔絕尿尿直接接觸bb pat pat,幾好架.
加上我哋bb係夏天出世,天氣熱,vasline會比較軟,好容易搽得薄同均勻,上次我有幫大女搽,今次都會!

大宅

i bought NO RINSE to replace vaseline

別墅

咁凡士林的用途同唔同baby lotion????

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

Vaseline is petroleum jelly, it will be like a layer of grease so when use it becareful not to put too much on where as baby lotion will moisturise your baby skin, very different

首頁

尾頁

跳至