心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期二檔案 - 為女兒添嫁裝

各位媽媽,

你地有無睇18/4星期二檔案 - 為女兒添嫁裝. 我看完之後覺
得有點後悔生個BB出來, 帶佢來到這個世界受苦. 幾歲人仔巳要學甘多野, 小孩子真的有必要壓力受這麼多壓力嗎? 起不是沒有快樂的童年. 但試問那有一個父母會想自己的孩子墊底呢?? 各位媽媽, 你們有何看法呢?? :-( :-(

男爵府

Re: 星期二檔案 - 為女兒添嫁裝

我看完後,分別為小朋友及家長心痛,我不是媽媽,是老師,快樂童年是小朋友應有的權利,享受快樂童年不等如墊底,最重要是比小朋友正確的思考方法及判斷事物的能力。

這一代的年青人,大家有目共睹,高分低能大有人在,出來做事不懂事故,吓吓話辛苦,我們的小孩子花掉時間去學東學西,為的是家長期望,當然,父母絕不是害孩子,當中的壓力亦不少,但真的很值得去深入思想及分析,究竟小朋友要甚麼。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我仲未係媽媽~

我就"立"下眼睇左一陣者~~ 淨係覺得學咁多野, 會唔會變左"周身刀, 無張利" 呢?? 同埋而家個個都十八般舞藝, 同埋讀小學一年班已經要補習.....反而會個個都變得好一般者.

其實而家咁多家長要仔女學咁多野點解呢?? 會唔會係D家長以前屋企環境唔許可, 想學無得學, 將自己想學的就迫自己的仔女去完成自己的心願, 但終歸仔女本身又想唔想呢~:wink:

我有少少反常的想法:
我第日的仔女唔要佢去補習, 唔駛佢去學咁多野, 1-2樣就夠, 但都以仔女的興趣為宗旨....咁樣佢會唔會反而更突出呢??

sorry~ :mrgreen: 講左D 好癈的癈話 .

男爵府

個阿媽根本精神有問題,一路訪問個女對眼係咁眨,長期處
於好緊張,咩都要完美,咩都要跟指示去做,個腦唔識諗野,將
來稍為做唔好會好自責好緊張唔知點算,細細個自尋短見就
係呢d父母造成.

子爵府

好媽媽勳章

我有睇...讀書唔係求分數...係求學識...讀書係佢地...將來得益係佢地...身為父母...比最好既野佢地...教導佢地邊d係好...邊d係唔好...要比佢地知道...讀書對佢地有咩用...有咩幫助...書讀得唔好...並唔代表無前途...讀得叻...唔代表佢地前途無限...只要盡左力...問心無愧就得...點解會攪到d小朋友咁大壓力...係因為每個父母都想自己既仔女入名校...佢地想子女成龍...但係無諗過仔女係咪適合...不斷要仔女學唔同既野...拎唔同既證書...學校提升入學要求...父母就將仔女提升最好...如果每一個父母...唔強迫仔女學呢樣...學個樣...學校既要求相比都會下降...無錯係父母都想仔女成才...但係站係小朋友立場...都要理下佢地既感受...良性既競爭係好...但係過份既競爭...受苦既都係小朋友...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

見d小朋友咁辛苦,又唔係真正自己喜歡的活動,小時候為功課考學校,大個時又要為工作忙,點解小時候唔輕鬆d開心d。
小朋友學咁多課外活動,當中有幾多真正係自己的興趣?學得開心、快樂?
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

男爵府

係咯!!課外活動....根本從來都未落課過,放假都係用腦,
學學學!!!人工智能!!

小花子 寫道:
見d小朋友咁辛苦,又唔係真正自己喜歡的活動,小時候為功課考學校,大個時又要為工作忙,點解小時候唔輕鬆d開心d。
小朋友學咁多課外活動,當中有幾多真正係自己的興趣?學得開心、快樂?

禁止訪問

洋房

我都覺得而家d父母實在要求仔女的程度要不斷提高,好似細細個揀幼稚園咁,就要求間幼稚園d程度要高,最好k1就要寫字,默書.程度稍為低小小,d家長就唔會幫佢揀.我囝囝(佢今年已經12歲)以前讀個間幼稚園就係程度稍低(要k3先開始默書),但亞仔佢就讀得非常開心,有一個好開心的幼稚園生活.但係呢間幼稚園終於因為收生不足而關閉.所以我覺得而家d小朋友由幼稚園開始己經要承受讀書的壓力.
onon1022 寫道:
我有睇...讀書唔係求分數...係求學識...讀書係佢地...將來得益係佢地...身為父母...比最好既野佢地...教導佢地邊d係好...邊d係唔好...要比佢地知道...讀書對佢地有咩用...有咩幫助...書讀得唔好...並唔代表無前途...讀得叻...唔代表佢地前途無限...只要盡左力...問心無愧就得...點解會攪到d小朋友咁大壓力...係因為每個父母都想自己既仔女入名校...佢地想子女成龍...但係無諗過仔女係咪適合...不斷要仔女學唔同既野...拎唔同既證書...學校提升入學要求...父母就將仔女提升最好...如果每一個父母...唔強迫仔女學呢樣...學個樣...學校既要求相比都會下降...無錯係父母都想仔女成才...但係站係小朋友立場...都要理下佢地既感受...良性既競爭係好...但係過份既競爭...受苦既都係小朋友...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

(題外話)

野蠻仔,
你key左亞仔果樣落DHC廣告相, 好搞鬼呀 ~~
隔離果靚女係咪你呀? :mrgreen:

男爵府

you've got a choice
don't necessarily enroll some many courses

子爵府

壓力根本就係家長造成既,完全唔諗個小朋友有冇興趣,辛唔辛苦,一味地獄式去學野,喱代既小朋友物質雖然好豐富,但係壓力亦相當大,我覺得以前我童年物質唔豐富,冇野學,但係好開心冇壓力,所以我一定唔會盲目要我個仔去學好多好多野!
***南無阿彌陀佛***

子爵府

個女仔小休時, 記者講佢"好快就訓著", 個該我覺得好心痛 :-( :-( :-(

洋房

我自己未有bb,但都有感而發..
節目中個媽咪似乎係過份左..但其實亦都係好多家長o既寫照..
以前,我父母顧住搵食,我在屋村樓下的飛仔學校返學,當然亦唔會有課外活動同補習,不過幸運地成績幾好,升中時派左去一間名校,最後總算大學畢業....
所以,我以前成日覺得點解而家d家長o廿緊張,以為只要小朋友比心機讀書,成績好一樣可以入到好學校..
點知,原來好多好學校都轉左做直資,連我母校都係,即是如果係而家,我成績幾好都唔會有機會入讀..因為直資中學多數由小學部直升,而考入小學部,學校取錄又以小朋友讀邊間幼稚園,學左幾多野決定,
又或者有人會話,o廿點解一定要讀名校,但我由飛仔小學升中去名校中學就讀,真係完全親身感受到兩種學校完全不同的校風,學習氣氛,學生教養..
所以,而家我都明白點解而家d家長o廿緊張..亦因為o廿,我唔想生bb,因為如果有bb,我都會係o個類家長..

子爵府

miffymiffy,

你講得啱喎。

我自己小學先學abc冇讀過正式大學又冇補習, 而家幼稚園已經成句成句英文咁朗朗上口, 啲細路不停補習補習, but你睇吓啲大學生而家啲英文又幾不済? 我諗我啲英文比佢地起碼冇咁多grammer mistake.

我已前課外活動好少選擇, but我就有好多時間周圍同小朋友玩, 過得充實快活。

其實都唔明點解外國教育唔水好似香港咁催谷同填鴨式, 啲細路一樣學到要學嘅嘢, 大過一樣可以好叻, 點解hk硬係要係咁迫啲細路先得?
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

別墅

唔好意思, 我係路過, 唔係唔同意各位, 但依家呢個現實社會, 正如youngyoung所講, 依家同以前唔同, 以前, youngyoung可以考到好成績而讀到名校, 依家?好多好學校都係直資, 佢地d收生係睇你個小孩, 有幾多野學, 如果唔係之前唔會有報導話某名小學, 主考係d律師啦.

其實公平小小講, d父母辛辛苦苦做工,比小朋友學野, 其實都係向社會低頭, 想小朋友將來好d,d父母可能都要節衣宿食, 唔會花太多比自己, 做父母都係想d小朋友好.

希望大家都體諒下d父母. 我以上所講只係個人小意見, 如有不對, 請見諒

youngyoung 寫道:
我自己未有bb,但都有感而發..
節目中個媽咪似乎係過份左..但其實亦都係好多家長o既寫照..
以前,我父母顧住搵食,我在屋村樓下的飛仔學校返學,當然亦唔會有課外活動同補習,不過幸運地成績幾好,升中時派左去一間名校,最後總算大學畢業....
所以,我以前成日覺得點解而家d家長o廿緊張,以為只要小朋友比心機讀書,成績好一樣可以入到好學校..
點知,原來好多好學校都轉左做直資,連我母校都係,即是如果係而家,我成績幾好都唔會有機會入讀..因為直資中學多數由小學部直升,而考入小學部,學校取錄又以小朋友讀邊間幼稚園,學左幾多野決定,
又或者有人會話,o廿點解一定要讀名校,但我由飛仔小學升中去名校中學就讀,真係完全親身感受到兩種學校完全不同的校風,學習氣氛,學生教養..
所以,而家我都明白點解而家d家長o廿緊張..亦因為o廿,我唔想生bb,因為如果有bb,我都會係o個類家長..

男爵府

各位,
你地既分享好正確,但果D已經係過去既事,唔岩宜家啦!
當然,宜家既政策唔代表正確,但事實係咁,除非你可以改變呢種風氣,如果唔係你就要跟呢種遊戲規則玩。除非你想自己個細佬將來冇出色。

當然,讀名校既亦未必一定會出色,但起碼成功既機會大D,出人頭地既路唔洗咁曲折。

我知道唔個細佬學咩學咩係好辛苦,但我估我都會要佢學,但我唔會逼佢學好多,而係學佢自己鐘意既。起碼一體一藝啦!

不過我都覺得節目中既媽媽係太過火,特別例子黎。不過如果你想你既小朋友好似我地細個咁,通街走,天生天養就唔會時宜啦!

我都係教書既,不過係教D大個既,我好討厭D家長好不負責任,由得D細佬,教死D老師。

男爵府

唔係key落去架,張相係我同阿仔實景影架,d數字係我寫架,
只係key左個DHC標誌落去咯^^

miffymiffy 寫道:
(題外話)

野蠻仔,
你key左亞仔果樣落DHC廣告相, 好搞鬼呀 ~~
隔離果靚女係咪你呀? :mrgreen:

瑪瑙宮

野蠻仔,

影得好靚

男爵府

栽培要適可而止,就算大人都有4日例假,食飽飯都可以
睇下肥皂劇掀下雜誌上上網,節目中果d係極端例子,我地
都係講緊呢d唔係話唔好栽培,總之己所不欲勿施於人啦,
電腦都唔可以24小時長開,何況節目中小朋友一日訓都訓
唔到5個鐘,放假都係返學,其實放假吸下新鮮空氣,踩下單
車,行下山,觀賞花草動植物,除左舒緩身心,親子,幫助思考
,命都長d,就算比你再叻將來好有成就,精神緊張,失眠,胃病,
血壓高,過勞,深近視...再叻都冇用,要叻都係搵到個錢生活
好啫,但節目中果d父母直頭要個女做愛因斯坦咁款,唔多唔
少有d認叻心態,見佢受訪都好enjoy show off,個囡扒係度
都訓著,全程未笑過,真係好慘.

首頁

尾頁

跳至