想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我突然發癲~~

最近接觸多左生BB陣痛時的痛, 有post啦、有朋友/屋企人講啦等等.........突然感到好驚

一年多前開始恨有BB, 無奈到而家都未成功, 已經習慣左失敗, 已經無特別唔開心、已經無緊張.........唔知點解突然覺得"失敗仲好"

我一向都好怕痛, 連打針都覺得好痛..........一早就知生BB會好痛、好辛苦, 但我都決定要生!! 唔知做乜突然之間變得好驚

子爵府

Re: 我突然發癲~~

李吳知道

我諗你唔係發顛係擔心羅.

我都係好想有bb,但都係唔成功,越得唔到就越想,由好緊張到而家唔緊張,覺得失敗左咁多次,點會咁好彩,但都想有既,但睇完上星期既星期二檔案,同新聞透視,就好驚唔想生,兩個節目係講而家既小學生,要入好既中學,每日個小朋友同媽咪由放學開始補習又要學呢樣學果樣,大人同小朋友都好大壓力,唔好以為呢d要求好高,原來係最機本,香港社會競爭好大,其實好多香港既小朋友都係咁.
而新聞透視係講副學士,原來有錢讀到副學士,香港好多公司唔承認個資格,入大學既機會好微,香港現在最機本都要大學資格,先找到好既工作,睇完覺得時代唔同晒,呢個年代已經咁大競爭,到我生得黎,個年代又更加競爭大,所以睇完都唔係好想生,覺得好恐怖,因為我唔希望我同個小朋友有咁大壓力之下成長,呢d係無得避免,社會風氣,所以都係順其自然對於我黎講無bb都係好事,可能更開心添.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pollybell,

我的唸法都同你一樣, 見到而家最基本的社會入場資格唔再是中五, 而是普遍的大學生, 小朋友仲要乜都要學, 見到真係怕 真係覺得暫時未有BB都可能係好事 (有少少阿Q添 + 自我安慰 )

子爵府

miffymiffy

我唔係亞Q架,以前未有就會亞Q睇完成個人醒晒,唔講得笑好大件事真係要好好考慮.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我係講我自己好阿Q 同我自己自我安慰咋

最終都係希望生BB架 :mrgreen:

大宅

李吳知道:
回想當年生BB時,講真由bingo到生得都好辛苦~ :-( 到BB出世頭幾個月又無覺好訓 :-( 好似鐵人咁!
不過到而家見到

男爵府

李吳知道,

睇你個topic仲以為要幫你call白車送你入青山tim.

原來係甘,其實好多人都會有一樣o既經驗,我結左婚就10年,當中都有幾次好想生bb,但又好多野驚,驚痛,驚生完身材走樣變c9,驚唔識教,又見到d朋友因為小朋友病而好担心而自己都係唔想生.......心情成日都好矛盾.....

我諗呢d可能係每個想生bb o既女人都會有o既諗法,放心,正常架,唔駛送你去青山啦!!!!
該用戶已被刪除

男爵府

pollybell,
係呀, 可以話我係擔心架~~ 我用"發癲"一詞意思係[size=large]無端端咁驚的形容詞之嘛~~~

miffymiffy,
我都唔係阿Q安慰自己架! 我真係覺得"未bingo"係好事架~~ 有左阿B, 樣樣野都會係壓力! :-|

QKMA,
多謝你的鼓勵呀! 我回想自己呢一年多的"辛勞", 包括我3月份失敗的iui, 日日返診所打針, 打左1x支, 我開始唔明自己點解可以咁勇?!

NaughtyLuiLui,
真係比你笑C
不過講真.......真係開始懷疑bingo對於我黎講係放鬆左, 還是只會令我緊張!!

MonTak'sBB,
相比起半年前, 之前我日日都蒲係"想生BB"呢版, 但而家少左好多lu , 可能我真係已進入半放棄狀況啦

[size=medium]一年前同老公決定開始"造人計劃"時, 已經墊高床板諗清楚:承受陀BB/生BB的辛苦與痛楚、承受金錢方面要節節節約留比BB、承受兩公婆可能變得家嘈屋閉的風險、承受失去自由的苦悶...........等等等等。[size=medium]隨住時間過去, 已經一年有多啦, 習慣左"失敗", 最初係唔開心, 到之前毫無感覺, 直至而家..........覺得無BB仲好![size=medium]復活節幾日假期, 我閉關係屋企諗左好耐! 我對生BB產生左恐懼!! 我咁怕痛.....覺得自己會頂唔順, 唔想有呢d"恐怖經歷";我又無乜耐性, 覺得自己應付唔到;我同老公都好粗心大意, 照顧BB係一生一世的事, 我覺得好大壓力.........[size=medium]而家未有都係好事......

禁止訪問

瑪瑙宮

雖然D人成日形容生仔有十級痛楚, 但我反而好想好想試下喎~
該用戶已被刪除

大宅

李吳:

咁都唔奇ge, 我近排都係咁諗, 未有住都可能係好ge! 我想未有都有未有ge好, 不過好似有d 亞Q咁, 可能係自我安慰la!

男爵府

最近我又鬧情緒........覺得老公樣樣野都唔順眼
其實唔知係我嬲得岩丫, 還是真係我的問題...........次次同佢講親一d關於我唔開心的事, 佢就次次"幫住外人"!!!

1. 剛剛Boss打我手提講公事:收線後我火滾, 我自言自語不停鬧Boss痴線! 上次假期早上9點打我手提, 今日星期日下午6點半打我手提, 次次問我d已經重覆又重覆o既野!!!--------我老公話:『咁咪重好~~咁先顯得你重要丫嘛........』

2. 我個"朋友"msn問我係咪有左:我答"nonono呀!";接住電話又響, 我契細佬打黎, 佢問我有無好消息........:我一句"無呀! "---------我火滾.......我又自言自語鬧, d人都唔識用腦諗下!! 如果我有左, 又想公諸於世的話, 你唔問、我都會周圍唱!! 相反, 如果我唔講, 有or無, 我都唔會答架啦! ---------我老公又話:『你點可以要求人地樣樣野都依你果套去諗je..........』

禁止訪問

男爵府

李吳知道,
唔好咁忟先啦∼自己忟咪自己勞氣囉∼無益呀!俾你飲杯茶定定神先
你boss打俾你都係公事者,佢想sured者,你咪可憐下佢幫下佢囉。你d朋友問你bingo未都係關心下係者∼唔好咁啦∼

好似我咁,d朋友同事之前都叫我生(同事最積極,仲要大部份係男同事),之前果次去瑪麗見Professor都冇同佢地講(通常都唔會講既),但係上個禮拜一見完個Professor,知道個原因係係老公度,同埋排了做IVF,反而我冇諗得咁多。

而且呢次我要同上司同同事講(因為我地要夾時間放大假),出來的效果令我好surprise,同事的態度都很正面,可能是他們大部份都已為人父罷!上星期六是Period的第二日,按照醫生的instruction,我要返瑪麗抽血,但另一方面我要留假出年一月做IVF,幸好同事都體諒,夾了一起出勤(我地的主要職責),在地鐵站放底我,好讓我不用請假返醫院抽血(當然要好小心同早去早回呀!好歹也是工作時間呀!)。可能有其他人體諒,現在壓力好像少了很多!

同埋如果你話要幫個小朋友諗張來.......我唔會諗囉......邊有得諗者,咁多變數!我記得以前讀中學既時候,教英文既啊sir曾經講過,做父母的只可以係仔女既身邊盡力去幫佢,仔女既前途同張來,就只有靠佢地自己既一雙手去打做出來。好似我自己咁,父親早死,而母親對於我來講可以話係「零」陪養,佢只係把佢既資源放係d仔度,可以話係佢同我要少一些已經好開心。難道我就要放棄自己嗎?今日好好歹歹我都有個學位,反而佢d仔就冇。你明白嗎?如果你好愛你既仔女,你自然會俾最好既佢,但係佢會要幾多呢?如果你唔俾佢,又係唔係唔得呢?中間既變數咁多,你又可以handle同control幾多呢?諗咁多,不如把今日做好自己不是更好嗎?

男爵府

Thankyou Sharon886, 完全feel到你的語重心長, 但........我憫憎boss同"朋友"果d, 你有d誤會;而擔心未來, 都........有d誤會

1. 我Boss打比我當然係為公事(如果唔係為公事, 我會cut佢線!), 佢唔係想sure d咩呀 (星期五幫佢安排好哂大陸佬黎香港o既行程, 開會、食飯、星期日送機等等, 我寫左係我本筆記度, 星期五比佢睇時, 佢居然撕左我頁紙! 佢話佢keep!), 佢打黎係問我當日送機d detail! 成頁紙都比佢拎左, 我點記呀! 自己keep住張紙又唔帶係身!! 連假期都要幫佢記野咩!!

2. 你d同事朋友對於你想生BB一事睇法正面, 咁就恭喜你了~~ 但我果邊唔係~~ 佢地通通未結婚、未生仔, 但個個都講到自己好似醫生咁, 又叫我食豆腐、食香蕉.......佢地話呢d係有營養o既食物喎! (豆腐and香蕉根本就唔食得!)~~ 每次見面、講電話、msn、icq都問我"你有左未呀?", 佢地可唔可以企係對方立場諗下, 要人地一次又一次不厭其煩地答"仲係無呀!"其實會令人幾咁唔開心?! 如果我有朋友話想生BB, 但遲遲未見佢有, 我相信一定有難言之隱, 我唔會問囉! 再講, 照常理去諗, 如果我真係有左, 我要講的話, 你地唔問我都會主動話比你地知! 若果我唔想講, 你問的話, 我都答你無架啦! 咁做乜要去問人呢?! 可唔可以顧下我感受呀!

3. 至於小朋友將來, 我都明白唔到我地控制, 但我係驚自己睇唔開, 就打個比喻:小朋友話想學畫畫, 如果真係無錢比佢學呢? 我覺得會好對佢唔住囉 :-| 我最擔心/驚的係, 生BB果種痛苦, 之前只係覺得會辛苦、會痛囉, 但最近聽得多, 再認真去諗下, 生BB係好好好好辛苦and好好好好痛架! 唔係想像咁簡單! 我媽媽係個勁忍得痛的人, 佢話痛到簡直想死!! :tongue:

* 我老公尋晚問我係咪想改變主意突然唔想生, 我無出聲扮訓著左, 其實我係唔知點答。

大宅

李吳:

所以你見我唔會煩你 , 但你有什麼事我都會樂意去聽 , 彼此分享大家心事 , 記著有什麼唔開心 , 想找人傾訴 , 記著  我 ,我會在你背後默默支持你呀 ,唔好友被自己情緒咁大起趺 ,影響你的身體呀  ~~

Wa (remember me ? Kero)

大宅

李吳:

所以你見我唔會煩你 ,但你有什麼事我都會樂意去聽 ,彼此分享大家心事 ,記著有什麼唔開心 ,想找人傾訴 ,記著 call 我 ,我會在你背後默默支持你呀 ,唔好被自己情緒咁大起趺 ,影響你的身體呀  ~~

Wa (remember me ? Kero)

別墅

李吳,

keep calm,(I know it's difficult)
I'd tried to have baby for about 5 years at least. Every month, I count the day. the date of m come. the day of do do. If my husband did not want to do do on do do days, i would be very very very unhappy. and wait wait wait for another month. Sometimes i cried at night. very grey. like you. Sometime i thought it's better not to have a baby. But it was only a lie to myself. Time is difficult. Every day i think about having a baby. i went to shatin Po lin temple and pray for many weeks. 莊香&求神 for 3 years. I went to 睇相 two times too. one told me i can have 3 babies if i want. One told me maybe i have a baby after 35. So i wait and wait with hope. Last year i was 35. and i got pregnant without any treatment. Now my baby is 6 months.

So don't worry. The baby will come at the right time.

首頁

尾頁

跳至