論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個印印剛剛又問我借錢...

佢話聽日放假無錢要問我借住先, 已經唔係第一次,
次次出完糧兩星期就話無錢, 我問佢你每個月點洗
錢ga, 我唔想次次都咁順灘, 所以我叫佢等下, 一
陣先答佢。

大宅

Re: 我個印印剛剛又問我借錢...

借幾多呀?有冇還?會唔會有同其它人借架!

大宅

每次借二三百蚊, 我會到下次出糧時扣番佢

大宅

m9394pp:

1.問財務借錢要定期還款
2.電話費太多,比晒電訊公司
3.寄晒返印尼

妳開始要留意下,因為無理由2星期無晒錢,不過問佢通常都話寄晒返印尼

RL

伯爵府

我唔會借, 呢個係惡性cycle.

我老闆都唔會借錢俾我啦, 問妳借仲唔收息, 幾好呀.....

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

一開始我就同工人講,唔好比我知道佢問財務公司借錢,而我亦唔會借錢比佢. so far 換咗幾個工人都冇錢銀上的問題

別墅

好媽媽勳章

m9394pp,
梗係唔借啦.....

冇錢咪叫佢唔好出街囉....
留響屋企(但唔會俾番錢佢), 叫佢唔好做野
or 只落樓下公園仔坐....

RL,
我知新印印因為要還 5-7 個月錢俾公司, 每月 $3000, 佢地每個月只得 $320 用, 好容易洗晒. 所以咪冇錢囉.

複式洋房

this is very true

mylulu007 寫道:
我唔會借, 呢個係惡性cycle.

我老闆都唔會借錢俾我啦, 問妳借仲唔收息, 幾好呀.....

男爵府

冇錢咪叫佢唔好出街囉!
[

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

自己都冇得借糧啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

叫佢冇錢留係屋企啦,個個月都借錢老馮咩.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就係之前太林善,問親都借比佢,
由幾佰至幾仟不等,
上個月仲問我借成萬蚊,
我當然唔借仲省左佢一輪
卒之攪到財記日日打黎屋企追我隻賓還債,
最終炒左佢
逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

大宅

住我隔離屋個印印(我地兩家好熟, 不過而家因借財務炒左), 有段時間每個月都問我印印借錢, 但係我印印初黎步到, 無多餘錢借比佢, 但又唔好意思say no, 所以每次都借150-200比佢, 不過有還既, 對方話因為寄晒d錢返印尼, 所以無錢用.

比我知道左之後, 我叫佢唔好借錢比人, 對方再問既就同佢講"比我太太知道左, 再借就會同你太太講", 之後再無問我工人借錢, 因為我工人都唔想借, 所以唔會呃我.

原來佢真係走去財務借錢, 無錢還比人打電話黎追數, 我個fd即晚炒左佢喇.

別墅

我家工人同我借過1000元,我同她講在下個的月的人工扣。都OK.大家都同住一屋有商有量,但係經常就唔得,始終有個底線. :-P
:wave: :pint:

大宅

我個印印仲有4個月就完約喇

quote]
shuiyan 寫道:
m9394pp,
梗係唔借啦.....

冇錢咪叫佢唔好出街囉....
留響屋企(但唔會俾番錢佢), 叫佢唔好做野
or 只落樓下公園仔坐....

RL,
我知新印印因為要還 5-7 個月錢俾公司, 每月 $3000, 佢地每個月只得 $320 用, 好容易洗晒. 所以咪冇錢囉.[/quote]

珍珠宮

2024年龍年勳章

我個菲傭都試過問我借﹐佢話要還錢比agent、匯錢返菲律賓、交電話費(大約一千元)﹐點知我入完錢去佢戶口後通知佢﹐佢仲寸我話︰無諗過我會借比佢!

首頁

尾頁

跳至