嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教bb戒片的心得

各位媽咪,

bb已經21個月喇, 天氣回暖, 又展開戒片o既戰鬥!!
bb依家都有少少意識知自己急尿,
但係一叫佢坐「鴨仔」(bb坐廁),佢就話;「好驚驚」
好喇,千辛萬苦「乙水」到佢坐落去,佢又不停咁企高坐低,
最後仲走人添!~行開冇耐就瀨o左,
試過個頭係鴨仔起身,個頭就瀨三篤係地下!

已經出動三個大人又哄又「乙水」,
學習褲、鴨仔坐廁stand-by,
圖書、電視、卡通、音樂、新奇剌激玩具....都唔可以令佢响鴨鴨坐耐d

有冇咩戒片妙法或心得心分享下呢?
bb到o左21個月仲未學識尿尿係咪好遲呢?
Honeybaby Yan Yan

等待驗證會員

Re: 請教bb戒片的心得

我都未開始教個囡戒片呀 唔知點樣開始好?

大宅

小茹 寫道:
各位媽咪,

bb已經21個月喇, 天氣回暖, 又展開戒片o既戰鬥!!
bb依家都有少少意識知自己急尿,
但係一叫佢坐「鴨仔」(bb坐廁),佢就話;「好驚驚」
好喇,千辛萬苦「乙水」到佢坐落去,佢又不停咁企高坐低,
最後仲走人添!~行開冇耐就瀨o左,
試過個頭係鴨仔起身,個頭就瀨三篤係地下!

已經出動三個大人又哄又「乙水」,
學習褲、鴨仔坐廁stand-by,
圖書、電視、卡通、音樂、新奇剌激玩具....都唔可以令佢响鴨鴨坐耐d

有冇咩戒片妙法或心得心分享下呢?
bb到o左21個月仲未學識尿尿係咪好遲呢?

I'm having the same problem..... My girl is now 25 months... still using diaper... and she refuse to use the toilet herself.... any good sugguestion??
:-(

大宅

我在家時只讓他穿底褲,一賴尿他便很不舒服,所以很快便肯在廁所pee pee。

sheep30

大宅

我個女歲半時已能通知我"所",兩歲前已完成不用片,但晚上睡覺就未得。
在一歲起穿學習褲,定時帶她去厠所,
一歲幾就在街市買了很多褲仔(幾蚊條),給她穿,起初一星期當然常賴尿,但千萬不要罵她,不久她賴了後會出聲,後來在賴時出聲,最後會在賴前出聲。
你要預咗有適應期,不要給她壓力,會有反效果。
要她早日學識不可以怕麻煩及污租!
努力吧!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我就比條低褲仔佢著,仲每半個鐘就去廁所,當然有時得有時唔得啦,佢有時知道想去都會指住個廁所,有時玩緊就唔記得,仲企定定痾落個地下庋,好彩係企定定,希望可以成功啦,大家一齊努力啦。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

我都係呀! 不知從何入手, 我想問:
1) 男仔應該比佢企定坐?
2) 如果係企, 佢又想ng ng 咁點呢?
3) 要用痰罐嗎? 直接去TOLIET?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

軒軒媽

我個仔企係度痾架,用個“dull dull”把係個度,Poo Poo 就坐大人廁所﹝當然要加個小童廁所板啦﹞
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至