時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tinlong22 發表於 12-10-5 15:26
咁你話我知
係個一刻現場邊個崗位係負責通知人去取消煙花?

首先, 文章作者和本人對是否即時取消煙花呢一項無意見, 亦非討論主旨, 因為以我的知識, 唔足以衡量. 但既然咁多人有意見覺得應該取消, 對政府有懷疑, 那麼事後集思廣益, 聽下各方意見作為對事件的關心和檢討, 有何不妥?

若有需要, 有能力的政府自會協調到合適部門去處理邊個責通知人去取消煙花, 你有懷疑, 更應要理解多D. 你懷疑政府無呢個處變能力? 這跟要不要取消是不同的, 不要混淆, 大吉利是若有另一場合真的需要取消表演, 舉例, 觀煙花某地區有炸彈爆炸, 數十人受傷, 咁又係咪只要救人不必取消? 要取消, 邊個崗位負責通知?

好啦, 如果無呢個"通知" 能力, 就不存在要求當時腰斬煙花係為面子的問題, 討論就要講返政府係咪有需要加強災難應變能力; 否則, 有人質疑係為面子問題, 一點也不奇怪, 不應下下話人為嘈而嘈了.

公爵府

一個有血性既人個刻應該淨係會諗住救人

呢個係你個人意見, 我不表贊同. 如果人人好似你咁諗, 就更加唔應該放煙花係咪?

fattykitty  Agree!  發表於 12-10-5 15:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

@.@!!! 發表於 12-10-5 15:32
tinlong22 成日話繼續放煙花就係左面子, 咁個刻仲要諗住d咩插唔插手就唔係面子? 發表於 5 分鐘前

插手 ...

諗到咪提囉
唔係個刻仲要諗住面子呀嘛
天朗氣清

珍珠宮

w_y 發表於 12-10-5 15:43
首先, 文章作者和本人對是否即時取消煙花呢一項無意見, 亦非討論主旨, 因為以我的知識, 唔足以衡量. 但既 ...

多謝你話俾我聽
原來你連篇文有無提到d咩都未睇清楚
就已經係度話佢係好文

內文:
4) 香港當局決定是否腰斬國慶煙花匯演而全力救災,考慮原因是單純的技術和災情嚴重性考慮,還是要考慮到國家的面子?

P.S.
我真係多謝你架
唔好又話我冷嘲你

w_y  驚我投訴? 係呀我唔排除, BK 大家用詞要小心架.  發表於 12-10-5 17:26
w_y  你之前話: 好文? 多謝, 多謝晒.  發表於 12-10-5 17:23
w_y  佢話要討論呢點, 唔係定調, 你做乜 cut 左人地果句?  發表於 12-10-5 16:00

天朗氣清

公爵府

一國兩制都好重要喎, 基本法24 小時有效!
都係果句, 人腦好叻可以 multi-tasking, 而且又唔使特首落水救人. 坐得呢個位, 自然要時時刻刻維護一國兩制啦, 除非佢係豬腦唔可以同時思考.

不過, 李剛的出現, 佢應該係沒有任何可以思考的空間, 硬食啦! mouth:

Batgirl  在契哥面前,契弟弟永遠都要做鵪春  發表於 12-10-5 23:22
tinlong22  係囉, 又係個句, 面子嘛  發表於 12-10-5 15:59

禁止訪問

珍珠宮

@.@!!! 發表於 12-10-5 15:59
你講到班政治人物好似順口開河咁!!!!!

係你講到班政治人物下下諗住面子先過救人啫
天朗氣清

珍珠宮

w_y 佢話要討論呢點, 唔係定調, 你做乜 cut 左人地果句? 發表於 22 秒前

如果無意見, 討論d咩?
定你係度同我拗緊字眼?

w_y  重要字眼當然要嚴謹對待, 不可求其.  發表於 12-10-5 16:07
天朗氣清

禁止訪問

公爵府

無意見都可以討論的, 小事至一家人星期日去邊, 都唔一定有意見要去邊至可以參考討論.
不過呢....政府政策就係, 定晒調才去攪咨詢. 扯太遠, 都係唔講呢筆.

大宅

視線又被轉移左去公海

大陸既災難應變能力之低,我諗大家都好清楚。
相反香港既救援水準就極高。

而家既畫面就儼如大陸指揮香港救災,俾一個白丁指揮專業人士救災,正常人都覺得驚啦。

於是佢地就企出黎叫大陸人唔好亂黎,香港人識搞。

然後就有人鬧佢地政治化,救人既時候唔好批評人。

當中既關鍵就係 "政治化"
政治唔係抽離於生活,而係生活既一部份。如果真係由毫無經驗既李剛指揮救援,死傷會嚴重幾多?

有人批評大陸就係基於救人既考慮 - 唔應該由落後既中共領導先進香港既政務 - 而災難應變就政府其中一樣最重要,最考驗到制度成效既政事。

珍珠宮

我都係個句
夠膽講就唔該夠膽認
唔好了完d咩做乜放煙花
之後又話對放煙花無意見, 只係討論下
(well, 我講緊個作者)

又唔好話政府放煙花就係咪為左面子
之後其他人幫手救援就唔係為左面子
(我都係講緊個作者)

又唔好講到咩人地去到現場
就咩分工, 可以一d去救人, 一d就走去諗下停唔停煙花
既然咁有分工, 煙花都唔駛停啦
(我亦係講緊個作者)

好文? 真係多謝, 多謝晒
天朗氣清

大宅

回覆:論危難中為何還要談政治的迷思(好文共賞)

呢篇文章睇睇下我已沒心機再看下去,重點又是鬧鬧鬧。何解要咁執著:
1) 點解唔停放煙花==國家要面?!
2)李剛出現==破壞一國兩制?!
香港已回歸祖國,是國家一部分,既然有災難發生,主動提出援助是好正常;若然美國日本派出救援隊伍,我們反而就無問題?!
停放煙花所產生的影響有多大,大家也無法想像啦!

珍珠宮

引用:呢篇文章睇睇下我已沒心機再看下去,重點又

原帖由 beargarden 於 12-10-05 發表
呢篇文章睇睇下我已沒心機再看下去,重點又是鬧鬧鬧。何解要咁執著:
2)李 ...
呢篇文章講嘅問嘅同毒果記者無分別

tinlong22  所以係毒果一類既好文  發表於 12-10-6 01:19
banbanmm  同意!  發表於 12-10-5 22:15

大宅

引用:Quote:原帖由+beargarden+於+12-10-05+發表

原帖由 bobosweet 於 12-10-05 發表
呢篇文章講嘅問嘅同毒果記者無分別
同意!

珍珠宮

受到警告

w_y 你之前話: 好文? 多謝, 多謝晒. 發表於 50 秒前
w_y 錯唔晒既, 佢地智慧係咁上下, 講野做野確係唔經大腦. 發表於 1 小時前

我多謝你都唔滿意
唔通要好似你咁講野, 話智慧係咁上下, 唔經大腦
你先高興?

真係唔知咩人係度一百步笑五十步
不過泛民精神, 寬己嚴人, 一向都慣

所以放煙花就係因為面子
唔俾其他人插手救人, 就唔係因為面子
好文, 真係好文, 正呀
天朗氣清

珍珠宮

w_y 驚我投訴? 係呀我唔排除, BK 大家用詞要小心架. 發表於 2 分鐘前

要投咪投囉
我即管睇下你講既[智慧係咁上下, 講野做野確係唔經大腦]再同我讚你好文比會點, 我驚你唔去添呀
天朗氣清

公爵府

已舉報, 當然有無人會理我就唔知.

大宅

beargarden 發表於 12-10-5 16:39
2)李 ...

李剛出現都okay 既。
但重點係佢係傳媒面前好似坐正左咁。

咁難免會有一種大陸人領導香港人既感覺,而大陸既災難應變亦係災難地差。

好難唔令人擔心架喎。

其實唔認同都無問題,但一味話依D 係鬧鬧鬧,係無建設,又似乎偏離左現實喎。

大宅

w_y 發表於 12-10-5 18:35
已舉報, 當然有無人會理我就唔知.

舉報佢會自己中招架喎,朋友咁勇

w_y  我都唔知邊樹來O既勇氣., 平時死忍, 好少投訴....  發表於 12-10-5 21:06
PANDABBB    發表於 12-10-5 19:48

首頁

尾頁

跳至