論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

同bun bun開戶口簿

今日諗住同個工人開戶口簿,點知間間銀行都話要住址證明,又話要passport,又要僱傭合約,煩到震,卒之都無開到,要等下個月出糧先再同佢開。
但好多銀行話要每個月keep$5000現金,如果唔係要扣繳$50手續費,我又唔想個工人比人扣錢o甘陰公,請問有無銀行唔夠$5000唔扣手續費的?

別墅

Re: 同bun bun開戶口簿

I want to know too!!!!

複式洋房

中銀有種a/c係專比外籍家庭傭工, 唔洗扣錢同冇下限的; 攞錢時就要由atm攞, 去counter就要$20一次; 開戶口只需帶i.d. card同contract就ok!

另外聽講恆生都有, 可以去問o下
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

男爵府

如果無果暑銀行 a/c ..去 counter 入錢要唔要俾手續費

teresadust 寫道:
中銀有種a/c係專比外籍家庭傭工, 唔洗扣錢同冇下限的; 攞錢時就要由atm攞, 去counter就要$20一次; 開戶口只需帶i.d. card同contract就ok!

Ding

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

HSBC都有,好快搞掂,剩係比張卡個工人,無戶口簿,亦唔駛手續費.

子爵府

醒目開學勳章

Ding 寫道:
如果無果暑銀行 a/c ..去 counter 入錢要唔要俾手續費

[quote]

[/quote]

入錢唔駛, 攞錢先要俾手續費

子爵府

甘...即係間間bank都收費....不如比cheque算啦!!!

別墅

我都同工人開左HSBC, 有簿仔架, 可打簿, 存錢冇下限, 送張ATM咭, 只可以用ATM提錢轉錢, 如果經counter, 要加20蚊手續費, 存錢唔使, 即開即有咭同password, 開戶只要id咭/contract/passport, 同埋$500saving, hsbc都幾方便丫, 用機過數仲可以keep收據添

別墅

其實俾cheque都得既, 我個工人自己都係菲律賓銀行開左個戶口, 連星期日都開門架!
d2343130 寫道:
甘...即係間間bank都收費....不如比cheque算啦!!!

首頁

尾頁

跳至