嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

唔落調味料俾bb食係咪我錯?

我d fd 話我唔落調味料俾bb食,話無味你都唔食啦,bb點會鐘意食.話以前佢屋企幫人揍bb都係咁食啦,未夠一歲俾d汽水,雪條bb食. 仲話佢如果第時有bb都會咁做,意思好似話我懶緊張咁.

唉!講到我好似好刻薄個仔咁.我仔每日食3碗飯(差唔多大人飯碗)加早晚各9安奶,少都每日食2碗飯(差唔多大人飯碗)加早晚各9安奶.歲半應該唔算食得少呱.

我係煲節瓜肉碎飯,西蘭花肉碎飯,番茄牛肉碎飯 ... ... 有時用呢d湯底煲飯,花生木瓜魚尾湯,番茄薯仔紅衫魚湯,紅蘿粟米豬骨豬展湯 ... ... 呢d唔好過落調味料咩. ?-( 聽得多我覺得好煩. :tongue:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 唔落調味料bb食係咪我錯?

pacy

你唔洗理佢地,你做得啱,我初初都係唔比調味料我仔食,到而家呀仔3歲,我好多時都唔落我仔都係咁食.
仲有你bb好叻3碗,如果佢唔鐘意食又點會食到咁多呢.
佢地講既野都唔啱而家,你解釋比佢地聽(如佢地聽既話)
你同佢地講bb唔同大人,如果比咁多調味料,我不如買外賣la,夠味la佢地一定鐘意,咁唔洗有bb食品la,洗咩特別做一d食品呀奶粉呀呢d,一生出lai比’9大鬼”佛跳牆呢d la好味ar ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

好媽媽勳章

我都唔會因為佢地而俾bb食調味料,係聽到好煩想呻下.多謝 kellyly 支持. :mrgreen:

男爵府

唔使太在意人地講咩架, 只要我地知咁係對bb好就好足夠架喇.

http://hk.myblog.yahoo.com/tantaub/
http://www.fotop.net/tantaub
http://www.pugmart.com/portal/?uid/16

大宅

我62同99成日叫我0地落0的salt落去粥仔度,我死都唔俾,但係我老公又叫我落1至2粒salt,叫我應酬0下佢0地,我通常都唔理佢…我個仔得6個月咋,成日同我講話鄉下成日都係感食,去死啦﹗古老石山…

珍珠宮

係呀,bb 之前都係食奶奶,肉味菜味對佢地黎講已經好好味!!
太早比調味bb會令佢食慣d有味野....
我62,99都成日叫話落鹽,我都唔會理佢地!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我咪重激氣, 我阿媽成日話要落鹽, 佢話唔好味wor,
重話如果唔落鹽會對身體唔好...(哈哈...咩理據...),
激死我, 我都唔明點解d老野咁鍾意落鹽呀, 調味料呀,
又話你地唔識呀..又點點點呀, 又話我湊你湊到咁大,
有咩野我會唔識呀...激到我彈下彈下~~~
有時佢地做既野..真係好難令到我地明白~~

d阿媽都唔聽我地講野, 咩3姑6婆7嬸..講一句,
好過我地講100句...成日覺得我地d年青一代唔識野,
聽人地講既就信..我地講野好似欺騙佢咁~~唉~~
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

別墅

我阿媽最鐘意診我行轉背就亂塞野比我個仔食, d蒸魚豉油好油又多味精, 佢又照比佢, 我個仔埂係食到答答聲啦, 我咪鬧我阿媽囉 ! 好彩佢又好似知自己唔arm, 冇出聲...
我覺得個bb係自己嘅, 只要有道理 & 對佢有益就一定要堅持, 完全唔洗理其他人講mud !
要食味精, 食鹽佢以後大把機會啦 !

禁止訪問

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bb個腎未發育好,唔食得咁咸!個b係自己嘅,唔好理人地,有mud都係你負責!

大宅

Re: 唔落調味料俾bb食係咪我錯?

其實個個湊大個B期間都聽唔少「意見」,無論做咩都有人話好有人話唔好,老人家最鐘意話以前都係咁湊大我地,所以佢一定正確,我就覺得有D野佢地有道理咪聽,無道理咪唔聽。我初時餵人奶我阿媽都唔讚成,又話BB唔飽又話雪過坐番熱無益,我緊持餵到個女成歲,個女到二歲前都無病過,我傷風佢都無事,咁依家佢地都讚成人奶好啦;落唔落鹽呢個問題我都俾阿媽哦好耐,係時不時咁哦,好煩,好在係阿媽可以話,佢亦唔敢亂來。呢D煩野會一路出現,因為唔可以禁止人講,唯有係唔理。

洋房

ballcat 寫道:

d阿媽都唔聽我地講野, 咩3姑6婆7嬸..講一句,
好過我地講100句...成日覺得我地d年青一代唔識野,
聽人地講既就信..我地講野好似欺騙佢咁~~唉~~
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

完全應同.
我個99就係咁, 周圍聽人講, 唔會理我講野....

複式洋房

點解個個老人家都咁得意...咁鍾意食濃味...
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

珍珠宮

bb咁細個,唔落調味料是正確的.

洋房

Totally agree

總之個個老人家都鍾意扮專家,問佢有冇根據架, 佢就話佢鄉下係咁 (呢度係香港喎)好似有次出街食飯,我個99就貪得意竟然比salad sauce我個13個月bb食 攪到佢嘔都嘔唔切 :-( 真係離譜 有時真係比佢吹漲?-(
袁太 寫道:
其實個個湊大個B期間都聽唔少「意見」,無論做咩都有人話好有人話唔好,老人家最鐘意話以前都係咁湊大我地,所以佢一定正確,我就覺得有D野佢地有道理咪聽,無道理咪唔聽。我初時餵人奶我阿媽都唔讚成,又話BB唔飽又話雪過坐番熱無益,我緊持餵到個女成歲,個女到二歲前都無病過,我傷風佢都無事,咁依家佢地都讚成人奶好啦;落唔落鹽呢個問題我都俾阿媽哦好耐,係時不時咁哦,好煩,好在係阿媽可以話,佢亦唔敢亂來。呢D煩野會一路出現,因為唔可以禁止人講,唯有係唔理。

禁止訪問

大宅

呢個問題我都覺得好煩, 我99半年前(當時我大b歲半)已經問佢d粥有無落鹽, 我話無, 因為唔想佢食太多鹽, 佢當時話少少唔驚, 但我堅持唔落。依家大b剛兩歲, 兩星期前開始加少少鹽落d粥比佢食, 99又話其實可以好似大人d餸咁, 用豉油、豆粉、糖去醃d肉, 然後煲粥, 話d肉可以滑d, 我又一次堅持唔落, 唔想bb食太多調味品.....好似次次都同99作對咁

大宅

囡囡已經13個月,而家為咗食野都同99、62抗衡咗好多次。我都唔明,點解佢地成日以自己口味為標準,次次都要我加d豉油俾囡囡食,話d野冇味,點會好食丫(其實囡囡每餐都食得好好)!而我每次都會堅持唔加,但攪到好似我唔啱咁樣,好無奈。真係唔知可以堅持得幾耐。

首頁

尾頁

跳至