親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

三歲去大陸旅行用甚

打算帶埋三歲個女去大陸旅行,請問是否用回鄉証入境,返港時用回港証?是否需要帶出世紙?因往外地旅行時,我只帶護照加出世紙,返大陸仲複雜?回港用護照加出世紙可以嗎?是否一定要回港証?謝謝!

大宅

Re: 三歲去大陸旅行用甚

我剛在復活節帶阿仔過澳門&返大陸, 都係用PASSPORT+身份証及回鄉証(無帶出世紙), 不過如果用回港証我諗要帶埋出世紙LA

公爵府

牛年勳章

如果無PASSPORT(特區護照)+身份証, 就要申請回港証, 回鄉証就一定要

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果已經有特區護照及身分證(無相),就可以出入香港關,只需要申請回鄉卡用黎出入大陸就得架喇~

複式洋房

唔該哂,我個女已經有回鄉証,都係

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你幫女女申請特區護照時無申請埋身分證咩?

[quote]
hart 寫道:
唔該哂,我個女已經有回鄉証,都係

複式洋房

佢用緊加拿大護照,所以冇再申請特區護照。

版主

ic :-P

hart 寫道:
佢用緊加拿大護照,所以冇再申請特區護照。

首頁

尾頁

跳至