興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:今日去左學校睇企鵝女開學祝福禮!企鵝女表

原帖由 sandra28 於 12-10-12 發表
今日去左學校睇企鵝女開學祝福禮!企鵝女表現
影多點相

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sandra28+於+12-10-12+發表咩

原帖由 la_source 於 12-10-12 發表
咩惡菌
氣管敏感!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+sandra28+於+12-10-12+發表今

影多點相
響聖堂內要保持安靜!嚴禁拍照、錄影、呼喚子女名字!以免影響小朋友情緒!有k1小朋友見到自己媽媽...喊住叫媽媽!企鵝女入到聖堂內周圍望搵我!見到我真係去支持佢已巧開心!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sandra28 發表於 12-10-12 20:19
響聖堂內要保持安靜!嚴禁拍照、錄影、呼喚子女名字!以免影響小朋友情緒!有k1小朋友見到自己媽媽...喊住 ...

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

叮妹, LALA, 豬市貨收齊, 應該下星期日前可到港

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:Quote:原帖由+la_source+於+12-10-12+發表

氣管敏感!
天氣轉變有關

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+la_source+於+12-10-12+發表

響聖堂內要保持安靜!嚴禁拍照、錄影、呼喚子女名字!以免影響小朋友情緒!有k1小朋友見到自己媽媽...喊住 ...
屋企人既支持好緊要

琥珀宮

引用:+叮妹,+LALA,+豬市貨收齊,+應該下星期日前

原帖由 fatdenden 於 12-10-12 發表
聚會取因為我好忙。吾好意思。丹丹呀。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+fatdenden+於+12-10-12+發表

聚會取因為我好忙。吾好意思。丹丹呀。
oh, OK

琥珀宮

oh, OK
丹丹不過幾銀?!

男爵府

引用:+叮妹,+LALA,+豬市貨收齊,+應該下星期日前

thanks denden
幾錢呀

男爵府

回覆:夜媽媽 Part. 40

我浦頭啦

琥珀宮

引用:我浦頭啦 +

原帖由 OMD. 於 12-10-13 發表
我浦頭啦
歡迎

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆 sandra28 的帖子

今日我撞到個朋友,佢係做呢行,咁我問開個仔d問題,
就幫你問左,佢話其實呢d係有得練,每個小朋友發展唔同,原因唔同,
但大致會原因係:
1,手眼協調弱,即係眼見到要趺,知要手按地,但手慢咪去得切,已撞到
2,未識趺到要雙手按地
3,扁平足,會令小朋友走路時姿勢唔好易趺到

4,反應慢d到知道要按已太遲

佢話家長可以做既就係
1,係一個安全既地方同佢做case study,有地毯/膠既屋企,扮跌,比佢睇,你會有咩反應,事後同佢檢討,
媽媽頭先跌做左d咩,所以保護到邊度,因為小朋友有好強既模仿能力,多d咁樣做,佢會記係心會模仿

2,多d同佢落公園,因為要有實戰,比佢睇下其他小朋友如果跌既時候既反應會係點,同埋公園小不免有推撞,只要係安全情形下,比佢少少跌下,跌多左佢就會好d

3,同佢玩d拋波接波既遊戲,同佢練習反應同手眼協調

4,留意平時佢行路會唔會係唔咁穩定,會唔會有時係太心急,叩行路唔帶眼

佢叫你放心,因為小朋友多數都係有d方面強,有d方面弱,只要有適當既訓練,係一定會有進步,如果真係成日跌又唔改善,佢話可以去健康院問姑娘,姑娘會有指引比佢做評估,如果有需要有堂可以上

不過都係個句,話就話遲多幾年自然發展可能ok,但如果成日都撞親頭,好心痛

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我今日同個仔去踩車車,
我個朋友叫我唔好跟得咁貼,
小朋友要趺過知痛,下次就會小心,
同埋學識下次想反車時可以點做,
跌倒應該要點跌先會令自己智咁傷,
成日話唔失敗過,
唔會識成長,叫我放手比佢出去自己學

琥珀宮

引用:我今日同個仔去踩車車,我個朋友叫我唔好跟

原帖由 hinwaimama 於 12-10-13 發表
我今日同個仔去踩車車,
我個朋友叫我唔好跟得咁貼,
小朋友要趺過知痛,下次就會小心,
天鵝

琥珀宮

回覆:夜媽媽 Part. 40

早晨

水晶宮

引用:Quote:原帖由+fatdenden+於+12-10-12+發表o

丹丹不過幾銀?!
未計

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+sandra28+於+12-10-12+發表氣

天氣轉變有關
佢一向氣管刀差!今日放學飲完茶走左去買鱷魚肉煲湯!

琥珀宮

引用:回覆+sandra28+的帖子 今日我撞到個朋友,

原帖由 hinwaimama 於 12-10-13 發表
回覆 sandra28 的帖子

今日我撞到個朋友,佢係做呢行,咁我問開個仔d問題,
Thx

首頁

尾頁

跳至