樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

層樓兩年前做hibor rate 超低息, 供不用1%, 現樓價升了, 問過銀行可加按, 舊的照舊plan, 加按的loan就用新 rate 約2.15%另加1%cash rebate, 但要綁兩年.
計過數, 若套1M出來, 做人仔定存半年或以上都有3.1%息口, 看似吸引, 反正超低息這一兩年都唔會賣樓. 不過, 現時環境, 樓價高放盤少, 十五十六未知會唔會買多層出租找人供? 錢拿了出來又怕貶值?
你會cash out錢出來嗎?

複式洋房

等有返 H + 1 既 plan 先加按.

侯爵府

回覆 peipeibb 的帖子

咁好?我以為加按無埋舊 H pan 添!

請問加按係咪 up to 樓價四成?

大宅

回覆:Chole 的帖子

我都好想知,請piepiebb 有空就回

大宅

引用:+本帖最後由+peipeibb+於+12-10-10+17:56+

原帖由 peipeibb 於 12-10-10 發表

層樓兩年前做hibor rate 超低息, 供不用1%, 現樓價升了, ...
加按唔係要全個plan轉架咩?邊間銀行?

大宅

引用:回覆+peipeibb+的帖子 咁好?我以為加按無

原帖由 Chole 於 12-10-10 發表

咁好?我以為加按無埋舊 H pan 添!
加按都可按7成。

大宅

引用:Quote:原帖由+peipeibb+於+12-10-10+發表本

原帖由 Timan 於 12-10-10 發表
加按唔係要全個plan轉架咩?邊間銀行?
獅子

大宅

引用:Quote:原帖由+Timan+於+12-10-10+發表加按

原帖由 peipeibb 於 12-10-10 發表
獅子
係?其他銀行(e.g 渣打)好似要舊loan一齊轉!

禁止訪問

回覆:Timan 的帖子

侯爵府

Thx! 要諗諗!

大宅

引用:SC+Bank+also+allow+old+plan+n+remortgage

原帖由 jasonlam724 於 12-10-10 發表
SC Bank also allow old plan n remortgage at the same time.
Are you sure ? I was told by the sales of Standard Chatered Bank few mths ago that you must forfeit your old plan and join the new plan when applying remortgage.

tongtongmama  我剛剛一個月前問渣打都係咁講哦, 要連舊loan都要一齊轉新利率先可以加按  發表於 12-10-11 11:26

男爵府

引用:Quote:原帖由+peipeibb+於+12-10-10+發表獅

原帖由 Timan 於 12-10-10 發表
係?其他銀行(e.g 渣打)好似要舊loan一齊轉!
我問過花其都系

男爵府

做唔做加按cash out好呢?

我都揾緊sc 問有關加按事,舊有h plan 保留,新加按筆錢就以新rate 2.15% 計算,但後來再覆實只可以2.75%, 原因話因為我原本層樓未夠兩年罰息期,所以比唔到低息我喎mouth:
樓主你有無呢個情況?
而家我考慮緊應該點做好

大宅

引用:我都揾緊sc+問有關加按事,舊有h+plan+保留

原帖由 momotam168 於 12-10-10 發表
我都揾緊sc 問有關加按事,舊有h plan 保留,新加按筆錢就以新rate 2.15% 計算,但後來再覆實只可以2.75%, ...
我罰息期將完,所以先問加按事,職員quote 2.15%。你舊有的用Hibor rate?仲有幾耐?

大宅

引用:我都揾緊sc+問有關加按事,舊有h+plan+保留

原帖由 momotam168 於 12-10-10 發表
我都揾緊sc 問有關加按事,舊有h plan 保留,新加按筆錢就以新rate 2.15% 計算,但後來再覆實只可以2.75%, ...
請問你搵scb咩部門呢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我7月喺SC加按層樓, 都係舊loan跟舊plan (H + 0.7%), 唔洗罸息. 加按果筆跟新rate (2.15%) 1%現金回贈, 兩筆都係拖長到30年還.

大宅

tantanmama 發表於 12-10-11 10:34
我7月喺SC加按層樓, 都係舊loan跟舊plan (H + 0.7%), 唔洗罸息. 加按果筆跟新rate (2.15%) 1%現金回贈, 兩 ...

兩筆loan都係做30年還? 想問你第一筆之前巳經係30年, 還是短年期? 新舊兩個loan一齊轉30年嗎? 我case係第一筆做15年, 如果有著數, 都想轉長番少少年期, 每月俾少d銀行.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

peipeibb 發表於 12-10-11 10:43
兩筆loan都係做30年還? 想問你第一筆之前巳經係30年, 還是短年期? 新舊兩個loan一齊轉30年嗎? 我case係第 ...
我第一筆係做定額供款的, 以1%計大約供剩18年. 我加按時順便要求延長埋供款期, 令到新舊兩筆貸款總供款額同我之前嘅供款額一樣. 即係話我套咗一舊錢出黎, 但每月供款額不變, 只係攤長咗年期到30年, 我自己好滿意呢個安排.

大宅

引用:Quote:peipeibb+發表於+12-10-11+10:43+兩

原帖由 tantanmama 於 12-10-11 發表
我第一筆係做定額供款的, 以1%計大約供剩18年. 我加按時順便要求延長埋供款期, 令到新舊兩筆貸款總供款額同 ...
請問是否加按一定要搵返現做緊按揭的銀行?

大宅

tantanmama 發表於 12-10-11 10:50
我第一筆係做定額供款的, 以1%計大約供剩18年. 我加按時順便要求延長埋供款期, 令到新舊兩筆貸款總供款額同 ...
銀行有無收手續費?

tantanmama  冇  發表於 12-10-11 11:06

首頁

尾頁

跳至