單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女女因為成日掛住daddy喊!!

我囡囡呢排唔知做乜..佢3yrs3個月大(但思想行為好成熟)..呢幾晚,夜晚訓覺時就話掛住daddy,喊到收唔到聲,我同佢daddy其實以經分開左成9個月架啦..佢尋晚喊到成個豬頭咁又唔肯訓,最後我打比佢daddy叫佢返黎睇下個女囉,打左三次電話先肯返黎睇一陣個女咋 賤人, 佢一知daddy話返黎就開心到笑唔停啦..仲等佢daddy等到夜晚12點幾都唔肯訓,到佢返到黎見到個女喊到紅晒眼,佢可以仲笑個囡,我一見佢笑,我就話,我真係一D都笑唔出囉! 跟住佢dadday抱左佢一陣就訓左啦. 究竟我要點幫女女呀?我使唔使搵人同佢傾下呀?去邊度搵呀?? :-( HELP∼

子爵府

Re: 女女因為成日掛住daddy喊!!

咁你要試下同囡囡解釋你地兩

複式洋房

lai8888,
多謝你的回應!
其實我都一早講過比佢知我地點解會分開.
而且其實佢成日見到佢DADDY,因為佢DADDY成日都會湊佢放學,再等我收工湊佢返屋企,只不過女女想連係屋企都見到DADDY啫..同埋我覺得佢係掛住以前屋企有DADDY既感覺囉~ 因為有時放假,我會同囡囡去我媽咪到住幾日,咁佢O個時就唔會有心情底落囉,就算佢DADDY打電話比佢,佢都可以唔聽佢電話,總之去到婆婆屋企,佢就唔會掛住DADDY啦...但我冇可能一世住係我媽屋企架嘛! :-(

大宅

k.kay

複式洋房

有一次,囡囡聽CD故事講爸爸媽媽同小朋友一齊玩,跟住佢唔出聲係床度流眼淚, 好傷心個種飲泣,不是大喊,我見到個心好痛,跟住自己去左

侯爵府

k.kay
其實囡囡一般都係鍾意daddy多D的,因為我D媽咪角色係惡過daddy,對囡囡管教嚴格過daddy,所以一般小朋友都係鍾意daddy多過媽咪啦,你個小朋友反應係正常的.但你一定要控制好你的情緒,如果唔係只會令到小朋友更加挂住daddy,你要令到囡囡感覺到同你一起好開心,好幸福,無daddy的日子同媽咪一樣快樂.
我相信你在管教囡囡時會有煩惱,佢唔听話你會更惱,但請緊記要控制情緒,可以與我們傾訴,看些小童心理管教書,(可以去圖書館借)
我相信你係可以成功改變囡囡的,如果囡囡喊你可以叫佢打電話俾daddy,屋企無daddy咪當佢出差囖,小朋友好快習慣的.虽然係生活中無daddy有些缺憾,但同一個開心媽咪生活會更幸褔的.
同你講這麼多,希望你可以坚強d,因為我d都係過來人.

複式洋房

cw-kk
多謝你的鼓勵,其實我己經習慣..亦都重新振作起來,我沒有再為一個唔再值得我留戀既人而唔開心,因為我真係覺得現在既生活係比以前好很多!!只是囡囡還未習慣,我只係因為佢的情緒,而令到我好不安,和好心痛囉.....真係好想知要點做,先可以離補到呢個缺憾..我己經成日都好開心咁對住佢架啦....... 不過我都明白,有d野唔係話一時之間可以改變......

侯爵府

k.kay
小朋友同大人一樣需要用時間去適應新的環境,新的生活方式,俾d時間小朋友適應啦,我們5月去長州,如果你有時間帶囡囡來玩啦

複式洋房

CW-KK
其實我都好想去架,但係星期六我要返工呀!! 所以唯有下次紅假時間既活動我先同囡囡參加啦!!

侯爵府

k.kay 寫道:
CW-KK
其實我都好想去架,但係星期六我要返工呀!! 所以唯有下次紅假時間既活動我先同囡囡參加啦!!

我都係星期日才去,如果想去就報名啦.

首頁

尾頁

跳至