自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

執屋時搵到屋企人本HSBC存摺,但屋企人已死左五年左右,想問D錢拎唔拎得返?
如果可以,從咩途徑?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:執屋時搵到屋企人本HSBC存摺,但屋企人已死

原帖由 tempooo 於 12-10-11 發表
執屋時搵到屋企人本HSBC存摺,但屋企人已死左五年左右,想問D錢拎唔拎得返?
如果可以,從咩途徑?
好多錢架?可能已凍結戶口或扣手續費扣曬喇

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如你直接打去HSBC問啦﹗

因為要睇金額幾大架﹗

而家應該變左做"不動戶"喇﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

通常銀行會問你攞遺產認證先可以放錢

潘高壽  係架,  發表於 12-10-11 13:29

侯爵府

個戶口應該凍結左,你攞埋先人嘅死亡証,同你同佢關係嘅証明(如出世紙),應該攞得番,

不過打去銀行問最好,每間做法可能有偏差。

水晶宮

畀面勳章

睇下有幾多啦

禁止訪問

珊瑚宮

ChammyMAMA 發表於 12-10-11 13:07
好多錢架?可能已凍結戶口或扣手續費扣曬喇
萬幾蚊左右,手續費要扣幾多?

chinatea  有簿仔唔洗扣手續費架.  發表於 12-10-11 13:46

珊瑚宮

唔好煩我 發表於 12-10-11 13:09
通常銀行會問你攞遺產認證先可以放錢
遺產認證要去邊度申請?

珍珠宮

如果你家人過身之前仲有遺產稅就要先去稅局先,即使遺產數目唔需要比稅都要去稅局clear左先,後再去遺產承辦處。如果當時已經廢除了遺產稅就可以去遺產承辦。我覺得你可以打去遺產承辦處問問。如果資產唔多可以用簡易手續搞。

上網搵政府網站,然後去司法 (Judiciary),跟著搵遺產承辦處

chinatea  而家唔洗比遺產稅架啦.  發表於 12-10-11 13:28
chinatea  而家唔洗比遺產稅架啦.  發表於 12-10-11 13:28

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 tempooo 的帖子

而家d銀行超過一年冇進出帳就會凍結左架啦.

你地要攪就要快d有期限架,我記得係攪完白事之後就要交死亡証同死者ID CARD去銀行cut户口架啦,事隔左5年凍結左的話唔知要唔要遺產承辦書去做.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 12-10-11 13:26

而家d銀行超過一年冇進出帳就會凍結左架啦.
使唔使比遺產稅,系計死果日,唔系申請承辦果日

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我先生舊年過身,因為都牽涉有d物業呀股票呀咁所以d保險提我要盡快攪好轉哂d錢出來,當時銀行就只要死亡証,佢個ID CARD就cut左同轉哂d錢比我户口,因為有強積金,即日攪掂架啦.

我地有十幾項目先要攪遺產承辦書者,但5年可能過左限期,要睇返銀行要唔要你地攪將遺產承辦書先做得,可以去香港果邊政府合曙有個伸請遺產架部門,你要拎齊佢d野去填紙,交左之後等信通知,咁就好耐架,半年又唔定,一年又唔定,我搵律師做都攪左年幾,都仲有野未攪掂,真係得個等字.

你最好去銀行睇下佢地可唔可以簡單咁做啦.
<br><br>

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:唔好煩我+發表於+12-10-11+13:09+通

遺產認證要去邊度申請?
如果五萬以下,民政署宣誓(2006/02/11後去世)!其他要去遺產辦處(高等法院)

水晶宮

回覆 唔好煩我 的帖子

係計果日?唔明呀?我一開始比律師攪佢話而冇比遺產稅架喎,係生前交的稅就要交埋過身果年尾數,有多就會回尾,唔夠就要補返,年幾來未有文件要交遺產稅喎.
<br><br>

珊瑚宮

chinatea 發表於 12-10-11 13:41

我先生舊年過身,因為都牽涉有d物業呀股票呀咁所以d保險提我要盡快攪好轉哂d錢出來,當 ...
原來咁麻煩架? 不過見D錢又唔算少,所以先想拎返
遺產承辦書係咪要直屬關係架?

珊瑚宮

小軒軒 發表於 12-10-11 13:43
如果五萬以下,民政署宣誓(2006/02/11後去世)!其他要去遺產辦處(高等法院)

...
咁我係咪去民政署問吓? 淨係宣誓的話簡單好多..
明天去HSBC問埋先thanks

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:ChammyMAMA+發表於+12-10-11+13:07+

萬幾蚊左右,手續費要扣幾多?
你打咗簿睇下扣剩幾多錢?

BB200200    發表於 12-10-11 14:11

珍珠宮

chinatea 發表於 12-10-11 13:45
回覆 唔好煩我 的帖子

係計果日?唔明呀?我一開始比律師攪佢話而冇比遺產稅架喎,係生前交的稅就要交埋過身 ...
在生要交果d同遺產稅當然唔同啦。遺產稅系當一個人過身時,其後人如果要攞死者既遺產就要先向政府交既稅。

個遺產稅系早幾年唔知2006甘上下廢除既,如果死者死亡日期系果日之前,即系仲有遺產稅呢條法例,甘就要去稅局搞。如果遺產超過750就要比稅,如果唔過都要去稅局證明唔使比。

如果死亡日期系廢除果日或之後就無需要交,不管你資產有多少。你先生如果系呢1、2年過身就一定無需要比。有d人可能2000年過身不過而家先發覺有野漏,甘咪要交咯。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

tempooo 發表於 12-10-11 13:47
原來咁麻煩架? 不過見D錢又唔算少,所以先想拎返
遺產承辦書係咪要直屬關係架?
...
妻子優先,之後到兒女

首頁

尾頁

跳至