自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tempooo 發表於 12-10-11 13:47
原來咁麻煩架? 不過見D錢又唔算少,所以先想拎返
遺產承辦書係咪要直屬關係架?
...

如果死者配偶在生就會系配偶做遺產執行人,文件你當然可以幫佢填不過要佢自己簽名,同埋好似要佢自己交form。如果無配偶就子女做。

不過,如果佢有遺囑就唔同玩法,遺囑話邊個做遺產執行人就邊個做。

你去問遺產承辦處啦,佢可以回答你一般問題架

男爵府

引用:執屋時搵到屋企人本HSBC存摺,但屋企人已死

原帖由 tempooo 於 12-10-11 發表
執屋時搵到屋企人本HSBC存摺,但屋企人已死左五年左右,想問D錢拎唔拎得返?
如果可以,從咩途徑?
單名唔得。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 tempooo 的帖子

你先拎埋死亡証同佢個ID去銀行問左先,你話而家先執到個簿仔出來睇下要點可以執返錢出來,如果銀行話太耐要承辦書就自己去做啦,夫妻關係仔女關係,如果冇立平安紙就會麻煩好多架啦.要搵好多關係証明架.

如果c旦一個持文件去就做得,我諗日日爆爭產架啦.
<br><br>

子爵府

回覆:tempooo 的帖子

I think the money is still tgere

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:小軒軒+發表於+12-10-11+13:43+如果

咁我係咪去民政署問吓? 淨係宣誓的話簡單好多..
明天去HSBC問埋先thanks
打電話都答你架!

男爵府

畀面勳章

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好煩我 發表於 12-10-11 13:58
如果死者配偶在生就會系配偶做遺產執行人,文件你當然可以幫佢填不過要佢自己簽名,同埋好似要佢自己交for ...
無配偶又無子女,我係佢個孫,係咪做唔做到?

珊瑚宮

chinatea 發表於 12-10-11 13:59
回覆 tempooo 的帖子

你先拎埋死亡証同佢個ID去銀行問左先,你話而家先執到個簿仔出來睇下要點可以執返錢出 ...
夫妻關係仔女關係,兩樣都唔係
睇怕都拎唔返

chinatea  始終5年啦,有d難度,試左先啦,唔得就由佢啦.  發表於 12-10-11 14:14

珊瑚宮

小軒軒 發表於 12-10-11 14:02
打電話都答你架!
上網見到好多hotline電話,唔知打邊個好,所以打算聽日特登出去問

BB200200  你試下打呢個 ~~22333000  發表於 12-10-11 14:13

珊瑚宮

環保接龍勳章

EVA222 發表於 12-10-11 13:10
雞碎咁多唔好攪,家姐阿哥話好麻煩,我老豆有幾千在銀行.
所以我阿婆見自己近年身體差, 搵晒d錢出來.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

如果先人筆遺產少於港幣5萬,而且亦冇任何物業,定期之類嘅,要直係親屬到灣仔修頓中心提出申請。
直係親屬:
1.夫妻 2.子女 3.父母 4.兄弟姊妹

提出申請時必須遞交關係證明文件正副本,死亡證,先人身份證,及填寫申請表,先人銀行簿,約14工作天到灣仔取回證明書到銀行取回先人存款。

另如申請人與先人並非有直屬關係,(如:祖父母)就必需以債權人身份,到高等法院低座提出申請,但必需要有理據申請先人遺產的理由。(如:先人過世後,一切殮葬費用全用申請人負責),申請人必需要以電話預約(今日約已經去到12月中,因為我都約左),帶齊先人身份證,死亡證,殯儀館收據,土或火葬收據,銀行簿,全部要正本。因為法官需要。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:小軒軒+發表於+12-10-11+14:02+打電

上網見到好多hotline電話,唔知打邊個好,所以打算聽日特登出去問
打去你想去果間問就可以喇!

珍珠宮

tempooo 發表於 12-10-11 14:07
無配偶又無子女,我係佢個孫,係咪做唔做到?
你未必得,可能要搵其他人做。因為根據法例唔系人人都可以做,有優先次序,佢仲有無兄弟姐妹或其他高你一代(同你父母同一代)既親戚?如果有可能要搵佢地做。要佢地唔做先可以輪到你。到時遺產承辦處可能要求你提供證據證明佢地放棄唔做。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有死亡証, 無簿都可以搞, 不過唔知會唔會因為太耐無用而要扣錢姐
http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/foi7tnnen341xnsu.png

男爵府

遺產承辦處24小時熱線 :(852) 2840 1683
打呢個試下先啦,佢地會好詳細解答你要準備咩文件的

首頁

尾頁

跳至