自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我依家陀緊第3胎,3胎都係開刀,仲有兩星期就生得,係咪陀到第3個都會覺得特別辛苦我呢兩日訓又訓唔到,行兩步對腳已經累到不得了,個肚又大又重,成日覺得肚底痛,呢胎同對上一胎前後相差20個月,呢胎個b又重,搞到好驚舊傷口負荷唔到,總之呢兩日開始好辛苦呀!我上兩個陀到39這都仲好輕鬆依家心情又緊張壓力又大!

大宅

畀面勳章

回覆:有媽媽生3個或以上經驗嗎?特別係3胎都開刀,可以幫忙嗎?

我都覺今胎辛苦好多,但我順產,同你情況好唔同

侯爵府

回覆:有媽媽生3個或以上經驗嗎?特別係3胎都開刀,可以幫忙嗎?

我都係3個,不過我3個都係順產

大宅

我到依家都未訓到,阿b勁郁,搞到我個肚想爆開咁,勁辛苦呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Jus 2 weeks more.. Add oil

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我兩胎都係足月開刀, 第一胎陀到籮咁大都仲ok, 第二胎就成日覺得個肚好"墜", 醫生話因為肚皮鬆咗, 冇咁好張力, 係會辛苦d. 更何況你已第三胎. 加油呀! 瞓唔著就做搵d嘢搞下, 分散注意力吧.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我3胎都開刀…陀第3個好辛苦,我估係比早2胎年紀大D同天氣問題_果時勁攰,天氣潮濕…而家就轉天氣…好乾

男爵府

好媽媽勳章

我三個都係開刀,沒有太特別辛苦,都好輕鬆

侯爵府

may123 發表於 12-10-12 07:18
我三個都係開刀,沒有太特別辛苦,都好輕鬆
想請問三個隔幾耐生﹖
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

mrs.tan 發表於 12-10-12 03:29

me too ar

子爵府

回覆:fattybb 的帖子

係咪超重太多呀?得閒坐低long 平雙腳啦

男爵府

引用:我都係3個,不過我3個都係順產 +

原帖由 mrs.tan 於 12-10-12 發表
我都係

大宅

我都係三胎都開刀,第二與第三個相差18個月;我都覺得陀第三個較辛苦,主要係腰酸背痛,但又唔係辛苦太多。不過你不需擔心會弄到傷口,人的肌肉是很有彈性的。我那時選擇了一放產假38週即開刀,開刀後頭兩天吊那些子宮收縮藥明顯比之前兩胎痛,之前我不大需打止痛針,但第三胎一夠鐘便打,不過各人體質不同,不用太擔憂。之後的復原都和以前差不多。
加油!祝一切順利!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

加油

My Two Princess

男爵府

我而家都陀緊第3胎,之前兩個都係順產,今胎好辛苦,而家15w,頭暈,頭痛,腰骨痛,作嘔,胃痛。我諗自己係相差遠(7年),同年紀大左關係。

伯爵府

生三個真好勁~樓主加油呀

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

我都係生3個, 3個都係開刀生, 如果最辛苦應該係陀第2個, 因為陀得低.
第3個都試過2次經險場面, 第一次係3個月後, 無LALA夜晚見紅, 流好多血, 即刻去急証室....最終無事, 第二次入院登記果日, 本來諗住登記完出來做埋公司野至再入院, 點知就在醫院LOOK落樓梯, 醫生即刻唔俾我出院, 要觀察....就咁第2日就開刀生了!
頭2胎係私家全麻生, 無咩感覺... 第3個因為驚BB會早產及胎盤前置出血所以轉去政府跟進, 而政府只有半身麻醉, 所以好有生BB FEEL.....正, 感覺好真實!

chloe-mame  點知就在醫院LOOK落樓梯..   發表於 12-10-12 09:07

大宅

引用:係咪超重太多呀?得閒坐低long+平雙腳啦 +

原帖由 oct27_2008 於 12-10-12 發表
係咪超重太多呀?得閒坐低long 平雙腳啦
我率之成晚眼光光到今朝搞埋個仔返學。我生親都重4-50磅,我都唔知點解,又唔係食得多,其實同未有b之前食量差不多,但係一陀親b就超吸收。其實我幾個都幾重磅,大兩個出世都8磅半,呢個未夠36週已經7磅,我已經連花膠、蛋都唔夠膽食,就係驚太重。點知呢個都有番咁上下。真係年紀大咗,呢胎陀到我成日都唔夠氣,又腰酸背痛,行兩步就頂唔順

公爵府

畀面勳章

引用:我依家陀緊第3胎,3胎都係開刀,仲有兩星期

原帖由 fattybb 於 12-10-12 發表
我依家陀緊第3胎,3胎都係開刀,仲有兩星期就生得,係咪陀到第3個都會覺得特別辛苦我呢兩日訓又訓 ...
我係最辛苦,最難生,生完子宮收縮最痛,不過我係順產

大宅

引用:我都係三胎都開刀,第二與第三個相差18個月

原帖由 plee 於 12-10-12 發表
我都係三胎都開刀,第二與第三個相差18個月;我都覺得陀第三個較辛苦,主要係腰酸背痛,但又唔係辛苦太多。 ...
我都係一夠38週就約開刀,實在陀得我好累,我返埋下星期就休息,不過我只係返part time。

首頁

尾頁

跳至