嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,

9號開始,總是下午時份,低燒,之後又好小小,

第二次看E生說,感冒喎

很担心,除了食藥,還有咩做?

第一天二天, 38.3
第三天,37.8
第四天,37.6 (今天)

我又唔想帶呀囝入E院驗咩細菌,因為又唔係高喎,都担心,未試過。
有無媽媽試過咁情況?

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

回覆 whywai 的帖子

我仔都反復發燒佐幾3日,食退燒藥都吾見效,精神又好,又食得,朋友介紹中醫,聽日打算去睇下

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔試過咁,先低燒,高燒,退燒,再高燒,前前後後,睇3次e生,仲要成個星期先好,今年返左2個星期,之後又病左2個星期,好了10多天,現在又病。

今年5年班,下學期又程分,好怕追唔上。

昨天阿仔都發燒,先喉痛2日,昨天早上底燒,食左藥就退燒,今早又高燒,食左藥又底燒,今日暫時無退過燒。剛又燒到38.8

只要食緊d藥有退過燒,就照食先(我的e生話),或者你立刻打去醫生問問點做。

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有無喉痛啊??

大宅

回覆 cmpyu 的帖子

呀囝本身氣管唔好又成日鼻敏感攪到鼻水倒流而咳...

開頭第一天,當呀囝發燒時,表面上並沒有任何異樣,不過這位醫生平時看開,而且又處理到佢的平時的情況。

今次,發燒看他,醫生話:呵感冒。個鼻好重鼻水,好塞而有痰!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

禁止訪問

大宅

回覆 cmpyu 的帖子

cmpyu,我對你的名都有小許印象。

首先感激你的建議。

我也想告訴你,我也有時間亦會帶著囝囝在陽光下做運動,可以做的都盡量去做。湯水,運動,健康食品。多飲暖水,小開冷氣,我通通都有做,因為呀囝氣管唔好,所以我也好小心。

而且,我也不想囝囝食西藥的媽媽,我也相信所有父母都不愛給自己的孩子食西藥啦。但做過不同方法情況,患病期間實會發生,又時也感到担心。我真希望有機會在BK分享交流。(當務經驗分享)

你就當我是一位無用的媽媽啦,呀囝病我會心痛,担心;希望在BK內得舒發及學習。

不喜勿插

禁止訪問

回覆 回覆:whywai的帖子

大宅

回覆:第四天低燒,每天一次,也看了第二次E生

我個囡昨日下午開始燒到差不多39度, 宜定
都仲係甘…… 好擔心………!!!

首頁

尾頁

跳至