論盡家傭

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

先多謝BK批准義工隊係呢度開topic,等我地可以通知大家,早前有BK媽發起爭取我地小僱主的權益,義工隊決定加入一齊搞,經過一輪事前準備,搵到有立法會議員幫忙了,現已可以落實細節通知大家啦.由於唔想違反BK守則,所以我地唔會開任何政黨或議員名,希望大家明白唔好犯規.
由於外傭僱主想要爭取的議題太多,為免沖散焦點,今次我地主題會有以下兩點:

1.要求永久取消向家傭僱主收取再培訓徵款. - 每張合約$9,600,如大家再唔支持,2013年7月後,政府會恢復徵收呢項對外傭僱主不合理的費用.

2. 爭取家傭在合約上加入試用期 - 我們爭取要有三個月試用期,因為現時我地要遵守本地勞工法例,但試用期又唔睇齊,對我地極不公平,依家姐姐話走就走,但我地要炒就要比足一個月代通知金.

[家傭僱主大遊行]

http://www.hkemployergb.net/20121104.htm <<可以用呢條link通知朋友

落實安排如下,請大家繼續呼籲身邊朋友參加,我地要夠人多才可將聲音帶去比政府架.

[家傭僱主大遊行]

日期: 2012-11-04 星期日
地點 : 香港金鐘海富中心KFC旁空地集合 MTR A出口 遊行至新政總 >>地圖
時間: 2:30開始

記者招待會將於遊行後緊接開始

[家傭僱主街頭簽名宣傳活動]

日期: 2012-10-21

地點: 1. 新界元朗又新街
時間: 2:00-5:00p.m.

日期: 2012-10-21 地點: 香港灣仔譚臣道路口,近修頓,MTR A5出口
2012-10-28 地點:香港銅鑼灣銅鑼灣東角道金百利門口 MTR E出口
時間: 2:00-5:00p.m.

簽名檔路線圖 <<<click

現須要大量義工幫忙:

公爵府

如果願意出席遊行的,可以係呢度報名,方便我計數.希望大家幫幫手,報左名真係要出黎,因為人數會決定我地有無能力繼續做落去.

1. FA8866

公爵府

如是次遊行人數夠多,義工亦會繼續爭取餘下事項,因為如我地都唔團結出黎,再多的爭取都只是空談,希望大家都能出一分力,謝謝!

開會商議後,除以上決定是次遊行主題外,我們暫時還有以下事項陸續向有關部門爭取.

1. 加強仲介公司監管,要求政府正視中介人是否合資格等..
2. 設立家傭資料庫,以便僱主能進入資料庫查核想聘請的家傭情況,由於政府不會願意花錢做這些系統,故我們可提出由要聘請家傭的僱主分擔,一張為期兩年的合約,付出一點錢幫助資料庫營運.
3. 要求輸入其他國家傭工,以平衡供求緊張問題.
4. 醫療費用封頂,令僱主能有個預算.
5. 虛假體檢報告及履歷問題.
6. 檢討工資及膳食費調整機制

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:FA8866 的帖子

2)sillything

出嚟話比政府知外傭僱主所受嘅不公平。

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

好媽媽勳章

我唔想比多$9600!!!
大家一齊行出黎!!

大家都希望有人聽到我地小僱主聲音
而家有人牽頭, 又有足夠時間通知
你地冇理由唔黎啦卦?

為自己發聲, 請參加11月4日外傭僱主遊行

侯爵府

回覆:FA8866 的帖子

請問由邊行去邊?

大宅

回覆:爭取永久徹消再培訓徵款行動,各位快d入黎幫手啦...

已係fb報名

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FA8866 發表於 12-10-13 12:46
如果願意出席遊行的,可以係呢度報名,方便我計數.希望大家幫幫手,報左名真係要出黎,因為人數會決定我地有無能力繼續做落去.

1. FA8866
2. Sillything
3. DoReMi媽媽

珍珠宮

我参加!

Siuchoi & 我老公!

複式洋房

考立名目,我自己都冇再培訓津貼啦

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

多謝發起行動爭取權益!
HIMMAMA3  男爵府

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FA8866 發表於 12-10-13 12:46

1. FA8866
2. Sillything
3. DoReMi媽媽
4. Siuchoi & Siuchoi老公

象牙宮

其實大家除咗喺網上呻同支持之外, 係要身體力行, 行出嚟, 哩個動作, 除咗要俾政府睇外傭僱主對現行政策有幾不滿, 同時係要顯示力量, 好等政府將來再有咩影響外傭僱主的政策推出前(如每年加外傭人工, 恢復$9,600再培訓費), 必須要顧及外傭僱主的反應, 而家, 政府根本就無視外傭僱主, 佢哋睇重外傭多過香港僱主, 大家見政府話要加外傭人工就即刻加, 有冇公開問過你同我?

仲有, 每次外傭組織要爭取福利, 佢哋都有為數不小的外傭參加, 相反, 外傭僱主的遊行, 每次只小貓三兩, 今日外傭之囂張跋扈, 同外傭僱主各家自掃門前雪的心態不無關係!

大宅

首先感謝義工隊的努,為大家謀福利.
唔好意思, 我而家有左,遊行出席唔到.
想問會唔會有其他渠道? 我可以寫信支持爭取權益, 都想出一分力. 例如寫比幫義工隊的議員?

水晶宮

其實除咗遊行有冇其他更好既方法表達訴求?

好多中產好多時身不由己,e.g 姐姐放假自己要係屋企腳踼,特別依家小朋友好多功課要親子、每星期要測驗、黙書,跟功課etc.有d就可能要輪更、出trip等等。

Bye

水晶宮

可唔可能請議員係街收集簽名再向立法會提交?

Bye

水晶宮

或係FB發起討論及收集資料,引起公眾討論

Bye

水晶宮

我會呢兩日行過d黑點嘗試攞多d不良agency 資料

Bye

水晶宮

FYI,香港有一些印尼、菲律賓報紙係專for d 姐姐睇,亦有d係果類報紙落廣告,其中一間亞洲財務公司直頭落一版。

SandraLo  唔明, 落廣告俾姐姐睇?  發表於 12-10-13 23:40
Bye

水晶宮

請問邊個政黨/議員會提供協助?

SandraLo  睇番 post #1 藍色字  發表於 12-10-13 23:39
Bye

首頁
12345...13

尾頁

跳至