跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: **2006年3月媽媽會**

學細b呀, 我個囡都係, 個細食奶, 佢又話要.

正常的.
030316 寫道:
唉呀,
我個大仔呢陣唔知點解唔食粥,仲意飲奶,係咪呷醋呢?

大宅

婕婕媽,

Thx........

如果我自己一個人出site就梗係冇問題喇!不過我每日要同3-5個男同事出site,唔通叫佢地等我咩!
雖然我知道佢地會唔介意,但因我一個人影響成team人嘅工作,點都唔係幾好.加上遲啲天氣太熱,我驚攞住啲奶周圍走會好易變壞.妳之前講嘅冰同冰袋我都有一set(朋友俾),不過我諗頂唔到10個鐘.(8:00am-6:00pm)

大宅

itbc
你個B係咪吃S26?我個大仔個時吃S26,4日先有一次POO呢?

大宅

各位喂母乳的媽咪,]
你地PUMP出來的奶是甚麼顏色?
因為我LAZE,一日只係PUMP2-3次,D奶好稀,好似洗米水咁淡,個仔食完4-5安,唔夠2個鐘就肚餓,你地係咪咁?

大宅

如果補奶係食牛欄.
030316 寫道:
itbc
你個B係咪吃S26?我個大仔個時吃S26,4日先有一次POO呢?

大宅

我有時都係咁, 初初好似米水, 之後會似返d奶, 但我發覺, 半夜泵奶, d奶一開始已經係奶白色了.

仲有,我想問下你地, 會唔會一時泵到好多奶, 下次又少d, 但過兩個鐘再泵, 又會多d, 即唔係次次泵量都咁多.

我會係咁. 有時兩安, 但有時又會4-5安咁喎, 我唔明點解.
030316 寫道:
各位喂母乳的媽咪,]
你地PUMP出來的奶是甚麼顏色?
因為我LAZE,一日只係PUMP2-3次,D奶好稀,好似洗米水咁淡,個仔食完4-5安,唔夠2個鐘就肚餓,你地係咪咁?

男爵府

早段似米水
之後就奶d
但都冇奶粉咁奶色

itbc

我都係一時多一時少
平均每邊有2.5安咁

大宅

030316: 米水個D係前奶(好多抗體, 奶D個D係後奶(較多脂肪).

itbc

我都係一時多一時少
平均每邊只有2安 :-(

大宅

咁......我諗我係好多前奶,少後奶,
因為細B唔肯埋身,加上我又PUMP得少,但每次都要PUMP成個鐘,加埋都係得3-3.5安,之前較勤力,一日PUMP成6,7次,每次都有3安,試過6安添,個時D奶較白,唔知係咪PUMP得多,D奶多D脂肪?

大宅

03016UMP 成一個鍾是不正確的. 你應該PUMP每邊乳房15MINS. 你的PUMP是那個牌子?好的PUMP是不須一個鍾的.如果是雙PUMP,仲可以節省時間同加強刺激,增加乳量.至於較小後乳是因為天氣,夏天是較小後乳的,WINTER才會多些,這是身體自動調節給BB最好的食物.
:-P

洋房

Hi, 030316,

I also pump milk amount same as U now as I want to quit my milk eariler before work! So, don't upset the milk amount for BB as BB can depend milk powder if necessary!

洋房

Hi, all,

anyone can give some suggestion for me about maid problem, since I have 2 children now & I don't know I need maid or not ( if I go to work, my hubby's mother care my 2 childern ).

Which mothers have this experience to help me solve this problem??? :-( :-(

大宅

chu-b
你兩個BB相差幾多歲?
如果經濟許可,
我覺得請個工人會好D,
我依家兩個BB,
除左工人,仲有姑奶.奶奶,我同老公,
但都好似好忙,好辛苦咁 :lol:

大宅

clementwife
我係用MEDELA架(雙PUMP)
但每次我都係用單PUMP,
試過雙PUMP都係差唔多,
我較少奶柱.
奶陣只係維持10秒

大宅

婕婕媽 寫道:
Momotat

我個囝同你細b同一日出世, 而大囡就早你大b差唔多3個星期

all

我諗緊幫阿囝打五合一針, 你地認為去家庭醫生度打ok嗎, 還是去專科兒科打好呢? 我住個區好似冇乜專科兒科

我地都好相似wor...
你囡囡錫弟弟嗎? 我大仔暫時都好錫細佬...
for 五合一針, 其實我覺得咩醫生都無所謂, 平就得啦, 因為都係嗰支針gee ma, 同睇病唔同, 睇病就一定搵專科

等待驗證會員

chu-b,
我都有工人, 我覺得如果有兩個亞b, 最好有番個, 唔駛老人家咁辛苦....
朝早我亞娘同我老豆來我屋企幫我手湊, 而家妹豬就成日要人抱住訓, 唔抱就會喊到拆天, 跟住就我工人同我老豆同個大仔反/ 沖涼/ 食飯之類.....

洋房

ardnas65 & 030316,

thanks for your suggestion! I know it is a very hard work for me to care 2 children in this period! for the housework, it is no problem for me, but for my mother in law to care 2 children at the same time, I feel she is very diffcult to do this! :cry:

I also want to ask U that any speacial precaution to apply a new maid as uregent need??? pls give me some advice as I have no experience in this aspect! :wink:

等待驗證會員

chu_b,
如果您係請工人, 就快手d... 因為而家d 工人要搞耐先得... 除非係已經係hkg個d....
我唔識教您有乜留意, 因為我個工人由我無bb, 到而家兩個.... 所以我請佢個陣都無問佢識唔識得湊bb... 但係佢本身有個女都ok gwa....
做野乾淨/ 快手/ 醒唔醒目.. 都係要試過先知, 唔好盡信佢個份resume.... 所以就最好試工.....

大宅

all,

我又想 join 你o地呀!

我原本係 4 月媽咪, 點知阿 b 心急, 未足月就o係 3 月出世, 好彩出世都有 3.14 kg!

我想問你o地阿 b 手臂種牛豆個針位有冇事? 我前 2 日發現佢個針位好似有粒白色o野, 咁前日去睇開醫生, 醫生未等我比個針位佢睇, 就話正常個針位係會爛足 2 個月 (最終佢都冇睇過個針位)....點知尋日幫阿 b 沖涼, 見倒有小小膿流出o黎......你o地阿 b 係咪咁 ga?

大宅

030316,

你而家一日 pump 幾多次奶呀? 我而家一日 pump 4 次奶, 又係每次 2 邊加埋得 3-3.5 oz! 其實我想勤力 d pump 密 d, 不過坐完月後得我一個人揍 bb, 真係好難 pump 得咁密!

我都係用 medela 雙 pump! 你還掂都係要 pump 奶, 點解唔用雙 pump? 起碼一次 pump 晒 2 邊, 可以 save 返 d 時間!

首頁

尾頁

跳至