跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 14)

[size=large]第 14 間分店開張啦, 得到主人家忠媽同意~~由我3G來開新Part~~希望大家多多捧場~~

[size=medium]西區左鄰右里出世o既小朋友資料如下

January
hayleymama - Hayley/希希 (女), 11/1/2001
曲曲 - 朗澄 (男), 16/1/2003

February

Jolly - 悠悠 (女), 4/2/2004
marblema - 2/5仔2/5女, 2002
chungmother - 忠忠 (仔), 17/2/2001
烏龍媽媽 - kelvin (仔), 25/2/1993

March

bb女 - 恩恩 (女), 14/3/2001
ccmeow - 禮禮 (仔), 21/3/2000
chingchingmom - chingching(仔), 24/3/2001
HinMa - hinhin (仔), 27/3/2000

April
Cindy - 澍森 (男),10/4/2003

May
marya - Hei Hei (仔) 19/5/2005
^O^ - Myron (仔), 27/05/2005
Grumpy - Nic (女), 31/5/2002

June
Mingming626 - Ivan (仔), 26/6/1998
gloriayh_lee - Abbie 皚庭 (女), 26/6/1996

July
manmanb - 太郎 /小汶 (女), 15/7/2003
TszHin媽咪 - Hugo (仔), 18/7/2000
kittylock - 家霖 (仔), 28/7/2001

August
Teresa - Gavin (仔), 6/8/1999
monkeema - Justin (仔),11/8/2004
3littlepigs - Edgar & Darren(孖仔), 15/8/2003
3littlepigs - Felix(仔), 18/8/2000
HinMa - 綽綽 (女), 18/8/2001
gloriayh_lee - Brandon 宇騫 (仔), 21/8/2000
曲曲 - 昕晴 (女), 30/8/2004

September
Candy - 可頤 (女), 12/9/2002
小樺媽咪 - 藝樺 (女), 29/9/2003

October
Wahmother--華華(仔) 13/10/2002
Micky - 紀賢 (仔) 19/10/2002
CY-mother - 俊希 (仔) 19/10/2002
lui_BB - 銘澤 (仔) 27/10/2004
^O^ - Michele (女), 28/10/2002

November
ppl - Cara Shek (女) 8/11/2000
Carlton 鎬言 (仔) 20/11/1999
烏龍媽媽 - Alison (女) 21/11/2000

December
bb女 - 祺祺 (仔),03/12/2002
isee- 鈞浩 (囝) 16/12/2001
Rita - Matthew (仔) 22/12/2000
chingchingmom - yungyung (女) 27/12/2004

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

[size=large]之前的 topic

西區左鄰右里 part 13 <----click here

西區左鄰右里 part 12 <----click here

西區左鄰右里 - part 11<----click here

西區左鄰右里 - part 10<----click here

西區左鄰右里 - part 9<----click here

西區左鄰右里 - part 8<----click here

西區左鄰右里 - part 7 <----click here

西區左鄰右里 - part 6<----click here

西區左鄰右里 - part 5<----click here

西區左鄰右里 - part 4<----click here

西區左鄰右里 - part 3 <----click here

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

水晶宮

2024年龍年勳章

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 14)

呵呵呵..... 我竟然係第一個報到....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

別墅

第2個是我.Hello! 好耐冇同大家傾計.

珍珠宮

唔係麻.......咁好難攪wor! 解鈴還需........

我都好想幫candy諗下計仔, 不過我所知既不多, 資料不足....
ccmeow 寫道:
Tszhinma,

琴日Candy話學校冇乜理佢! 問老師冇乜advise, 老師叫Candy自己上網找...

珍珠宮

Rita,

d細路都大啦, 唔需要褓姆, 個個都會自己玩ga啦, 我乜都無做過, 只係陪笑之麻 :lol: :lol: :lol:
Rita 寫道:
tszhinma,
唔記得多謝你充當臨時褓姆, 代我看住matthew 仔, 等我可以同3豬傾下計.

珍珠宮

3littlepigs 寫道:
[size=xx-large]各位靚靚媽咪~~開左新part啦
得到主人家忠媽既應允,新Part 由我3G接手~~~希望大家唔好介意,多多捧場
繼續玩得開心d啦

珍珠宮

PPL 你當了full time mami了沒有??
ppl 寫道:

珍珠宮

恭喜~~恭喜
Rita 寫道:
呵呵呵..... 我竟然係第一個報到....

珍珠宮

蝦佬~~歡迎,歡迎~~~ :mrgreen:
ppl 寫道:

珍珠宮

:lol: :lol: 好彩有你同hinpa甘抵得唸 再次多謝你兩個先
TszHin媽咪 寫道:
Rita,

d細路都大啦, 唔需要褓姆, 個個都會自己玩ga啦, 我乜都無做過, 只係陪笑之麻 :lol: :lol: :lol: [quote]
Rita 寫道:
tszhinma,
唔記得多謝你充當臨時褓姆, 代我看住matthew 仔, 等我可以同3豬傾下計.
[/quote]

珍珠宮

畀面勳章

我今晚掛住玩老公d畢業相整d過癮"後期加工", 遲左上黎say hello!!!! 

玩"後期加工"玩得好開心呀, 整完passport photo又整一舊雲既對話框, 仲幫佢上埋時代週刊4月風雲人物個封面, 攪到佢哭笑不得!

大宅

3G新新part.

Marblema, ccmeow, TszHin媽咪, Rita
Thanks!

老師今日同我通電話, 話可頤今日除咗喊之外, 就係扭佢地抱, 其餘就ok, 冇自己再提大個女, 升低班同掉位(之前唔記得講, 老師上星期五竟然仲掉位, 所以可頤今朝更加唔想返埋位). 好彩工人話今日湊放學時可頤冇好似上個禮拜咁一見佢就攬實黎喊.

不過可頤扭佢地抱都好出奇, 因為年初家長會時, 老師話可頤唔似其他小朋友鍾意人抱, 反而佢地想抱可頤要追住佢, 所以我估可頤而家喺學校係勁冇安全感, 所以比佢地抱住都得, 起碼有返d安全感, 但除此之外, 老師真係冇野/advice比到我, 只有我兩公婆出盡法寶見步行步.

而家諗緊想同校長講, 一來問佢有乜advice比到我地, 二來等佢知道發生咗件咁嘅事, 始終我唔係好信得過呢2位比較年輕(廿多歲靚妹look)嘅老師, 怕佢地同校長隱瞞事實, 又或甚至話我可頤扭計唔聽話就好唔抵.

至於升班, 第時會半班同學加半班隔離班一齊成一班, 好似會安排一位老師一齊升, 所以到時又要面對陌生環境(班房)同 陌生人, 到時又會好麻煩.

大宅

好媽媽勳章

早晨! 報到先 唔該晒3豬

陣間再入黎傾過

珍珠宮

candy,

我好明白為人父母既心情, 不過你 & 你老公都要整理一下心情, 不用太緊張.....小朋友成長會遇到好多不同的事, 佢地細個不懂得表達, 我地做父母就煩惱多....但我地既心情係會影響到小朋友既情緒, 如果你地太緊張...可頤可能會覺得好大...好....件事, 盡量放鬆一點吧!

你們有否用好放鬆既心情同可頤傾過升班既事?? 要比佢知升班係好平常既事, 需然...可能有部份同學仔 or 老師轉左其他班, 但大家都係同一學校! 如果升班都接受唔到....上小學點算 :-|

之前我住太古搬過黎時, hugo要轉校....我當時都好擔心hugo會唔適應, 我同我社工都有傾呢個問題(我當時因心理問題需要見社工一段時間), 佢教我要教孩子面對問題, 如....早點跟孩子講將會發生既事, 讓佢有多一點時間去接受!

同學校好好溝通一下會對小朋友有幫助, 不過要小心字眼, 因為孩子還要上學

珍珠宮

Teresa,
你真係勁~~得閑請你教下我
Teresa 寫道:
我今晚掛住玩老公d畢業相整d過癮"後期加工", 遲左上黎say hello!!!! 

玩"後期加工"玩得好開心呀, 整完passport photo又整一舊雲既對話框, 仲幫佢上埋時代週刊4月風雲人物個封面, 攪到佢哭笑不得!

珍珠宮

唔洗客氣
ccmeow 寫道:
早晨! 報到先 唔該晒3豬

陣間再入黎傾過

男爵府

3豬,

而家由你開新 part 呀? 唔該晒喎

ccmeow,

今朝忽然諗起, 第日你搬咗, 返工咪好遠囉

大宅

micky,

想問妳

珍珠宮

唔洗客氣 忠媽忙嘛~~我地縂唔能夠失去一個吹水站架嘛
Micky 寫道:
3豬,

而家由你開新 part 呀? 唔該晒喎

男爵府

Marblema,

pls check pm

首頁

尾頁

跳至