心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

抑鬱病

各位:
請問抑鬱病是否需要食藥才能治療痊癒呢?
因家人有這問題.

禁止訪問

Re: 抑鬱病

複式洋房

如果只是見輔導, 選擇不食藥究竟可否改善善, 因我聽人講是一定要食藥的.

禁止訪問

複式洋房

Thank you EVA222,

佢其實有見輔導,都好多次,輔導不斷佢去做想做的事,將內心的抑壓釋放出來.是否就此呢?我好有疑問.已經是第二次有重大的情緒變動,身邊人不知怎樣好.

子爵府

呢個病係有得醫, 因為我朋友之前試過, 現在好番曬, 不過
越早醫係越好, 如果你想要醫生d informaiton. Please pm to me.

Pickypig 寫道:
各位:
請問抑鬱病是否需要食藥才能治療痊癒呢?
因家人有這問題.

子爵府

Pickypig.

係一定要食藥. 你係佢朋友, 維一可以做就係叫佢或陪佢去睇醫生. 呢個病嘅人, 通常唔去面對又唔去睇醫生. 就係要靠身邊嘅人去幫佢. 努力呀. 我都丈救倒一個人, 你都可以.

Thank you EVA222,

佢其實有見輔導,都好多次,輔導不斷佢去做想做的事,將內心的抑壓釋放出來.是否就此呢?我好有疑問.已經是第二次有重大的情緒變動,身邊人不知怎樣好.

複式洋房

佢會堅持不想食藥,那麼是否單靠輔導及自己去努力可以治療嗎?點算呢.

複式洋房

因食藥對佢工作有影響.

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

自己去努力可以治療嗎?點算呢.

絕對可以,但佢嚴唔嚴重呀?嚴重既唔得架噃,食藥都應該無問題的呀,可以食一排先,覺得可以控制到,到時唔食都得架

複式洋房

如果佢食藥,就一定要讓公司知道,必定會影響佢份工.

複式洋房

我係有產前抑鬱症既,而家睇緊政府精神科,但係就冇食藥,因為我希望bb出世可以食人奶,所以叫醫生唔好開藥俾我,可能我既情況唔算太嚴重,所以醫生都肯俾我唔食藥住,不過就要keep住覆診同埋每個月俾精神科個社康姑娘上我屋企家訪,我由3月開始睇到而家,病情都算穩定,不過早排都試過情緒失控,重想死tim,好彩冇事...
你朋友既情況如果可以既話,我都覺得食藥比較好,因為佢重要工作,藥物係可以令佢既情緒保持平靜,如果唔係陣間開開下工情緒失控咪重衰,佢做咩架?係咪紀律部隊呀?食藥點會影響佢既工作呀 呢d 係私隱黎,你朋友可以唔話俾人聽咯...
如果因為佢有抑鬱症而俾公司解雇,可以告佢歧視架 :tongue:

別墅

我有抑鬱症既,而家睇緊政府精神科,我有食藥,keep住 about 12 week 覆診,
社工 and 醫生 help me my 女 K.1(full time) ,my son N.1(full time)..............
-----------------------------------------------------

珍惜生命,生命寶貴,各類動物也有生命,愛謢生命,支持不剎生,不吃肉類,支持茹素,不要光說要行動,本人巳茹素多時.....

子爵府

請問佢做咩工作 ? 係咪有施忍可以唔講架 ???

無人叫佢話比人知佢食緊藥, 同比人見到佢食藥吖ma.

如果佢食藥,就一定要讓公司知道,必定會影響佢份工.

複式洋房

讓公司知是佢係職位的守則,如隱瞞便會犯了公司守則,讓公司知道,佢應該不能工作. 
現在第二次出現重大情緒問題已影響佢與家人的關係.更大問題係佢覺得佢現在面對的問題是與家人相處的問題,而並非佢既情緒�抑鬱病.
我們身邊的人從佢的行為等相信佢係情緒病復發.

複式洋房

玲 & Bellbut
抑鬱病是去看精神科嗎?我知有些機構是可向其臨床心理學家尋求治療,是否相同呢?

複式洋房

呢個網站應該可以幫到你
http://www.depression.edu.hk/b5/content/p1.php

其實如果你家人真係有病,而佢既工作係唔容許都冇辦法,唯有放棄份工,冇野俾健康重要
同埋情緒病好睇自己,如果佢自己都唔積極面對就食仙丹都冇用

複式洋房

謝謝妳們.

大宅

Pickypig,

我呢胎懷孕之前都有抑鬱, 要睇醫生食藥, 不過我唔係睇精神科, 係睇家庭醫生, 而家有d家庭醫生都睇情緒病, 可以處方精神科藥物.

抑鬱病人腦內血清水平會比正常人低, 如果自我調節唔到, 就要食藥, 不過血清素每日只食一次, 晚上食, 唔駛帶藥出街, 唔講出來係唔會有人知.

你不妨留意下你住處附近有冇醫生睇情緒病, 家人有病你就更要留意呢個病o既資訊, 病人或會無法自己決定, 你要幫佢.

圖書館有好多關於抑鬱病o既書, 你可以去睇睇.

首頁

尾頁

跳至