自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 12-10-18 01:40
我張單係show 比€51.30 ga...而我身上亦無€20...我已經比佢拖左差唔多半粒鐘,我又趕住返工唔走唔得:ange ...
即係佢係張單度入咗你比€51.30,跟住找錢個下找咗€0.60你而無比到張€20你?你身上又無€20,真係時時睇番CCTV係最好,不過對方又唔肯。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+01:40+

原帖由 stkyo 於 12-10-18 發表
即係佢係張單度入咗你比€51.30,跟住找錢個下找咗€0.60你而無比到張€20你?你身上又無€20,真係時時睇 ...
exactly

佢唔肯開cctv,佢話唔係個個till都拍到咁要個cctv黎做乜

bosch  話唔定係裝假狗.  發表於 12-10-18 03:55

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:勁嬲呀,請英文勁人,救求please~

岩岩老公打左去警署備案,睇埋聽日佢點答。雖然€20唔多,但事件中亦唔少(我都係買€31.24野ja)..仲要比人老屈返轉頭條氣勁唔順

bosch  支持備案!  發表於 12-10-18 04:02

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆:Sfc9 的帖子

係!如果我用cash冒,d收銀見我擺散銀會叫我俾佢幫我數

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

環保接龍勳章

我愛Corina 發表於 12-10-18 03:21
岩岩老公打左去警署備案,睇埋聽日佢點答。雖然€20唔多,但事件中亦唔少(我都係買€31.24野ja)..仲要比人 ...
Tesco 係大型supermarket, 佢哋D manager 亦好有power, 實唔認佢哋錯, 趕咗你走, 等你怕麻煩唔再追, 便唔駛做同上報, manager隨時可以話你意圖擾亂, 趕你走同認住你以後唔俾你入呢間supermarket. 佢哋係會先維護自己員工, 你去head office 投訴, 可能要堅持多幾次佢哋先埋你. 佢哋D數係好差, 都係俾卡穩陣D. 我支持你投訴取回你屬於你的錢.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

係歐洲寫投訴信冇用*2.5

有時係冇用, 有時有用.... 如果直接電話同佢地嘈既話, 效果可能好d. 我個經驗係, 如果係寫信, 可能真係冇用, 特別係階級觀念較高 (e.g. 醫護) 既行業.

早排我去超巿counter 度排隊等寄信, 個收銀員臨時拉扶去企counter, 佢搞唔掂個磅就搵個經理黎, 5分鐘後經理一黎想幫我先, 點知我後面有人話係佢排隊先, 後後面果個女人幫口話係佢地先. 平時我唔識講d 番鬼文都嬲到幾個字話係我排隊先, 個經理之後放低我個郵包走左sell 煙仔. 如果唔係我拖住兩個仔同埋趕巴士, 我實同佢3條友嘈過. 個經理幫我磅郵包時, 我再澄清係我排隊先, 唔信咪問之前響度做野既收銀員, 佢之後扮晒蟹咁話自己唔知咩事喎.

果晚我炆到叫我老公打電話去超巿投訴. 我都知係小事同埋可能係一場誤會, 我至慶係佢乜都唔搞清楚就斷定我係講大話囉. 我老公打電話去果陣, 果個經理收左工, 佢留左言俾另一個經理, 大致話以往去果間超巿時, d staff 都好nice, 今次發生咁既事令我好失望之類, 話我冇expect 會俾d staff 咁對待, 同埋話佢地個counter 位置好亂, d staff 成日都唔識搞果個磅等... 過兩個日果個經理打黎搵我老公道歉同埋解釋, 仲叫我返去搵佢. 如果我識番鬼文, 我會直頭問佢係咪玩歧視.

如果你有時間, 咪打去直接搵 shop manager 投訴.

你地果邊興唔興有免費法律咨詢既保險?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+stkyo+於+12-10-18+發表即係

原帖由 我愛Corina 於 12-10-18 發表
exactly

佢唔肯開cctv,佢話唔係個個till都拍到咁要個cctv黎做乜
問題可能就係出係cctv cover唔到呢個point,個經理係聲大無䐉,佢咁係customers面前都掦,可能收銀早已知道死位係邊,好易出古惑,乘人趕返工更係良機。
以前我包租婆教我對呢啲人得一句,就係OK,we better go to the press for truth,跟手打電話

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 12-10-18 01:51
exactly

我仲以為每個till上面有個cctv係用黎望實個收銀有無出古惑,但係竟然話唔係個個till都拍到
你而家備咗案,個警察點講呀?

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+03:21+

原帖由 JKmami 於 12-10-18 發表
Tesco 係大型supermarket, 佢哋D manager 亦好有power, 實唔認佢哋錯, 趕咗你走, 等你怕麻煩唔再追, 便唔駛 ...
我話要見shop manager, 條8婆話自己已經係check out manager..但佢聽日off..聽日再去睇下第2個manager 點拆
姑奶岩岩sent左投訴過去,話tesco 形同偷錢唔知會唔會覆,雖然只係€20,但亦會堅持到底

瑪瑙宮

引用:係歐洲寫投訴信冇用*2.5有時係冇用,+有時有

原帖由 bosch 於 12-10-18 發表
係歐洲寫投訴信冇用*2.5

有時係冇用, 有時有用.... 如果直接電話同佢地嘈既話, 效果可能好d. 我個經驗係 ...
搵免費法律追€20

其實我覺得佢有歧視成份

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+12-10-18+發表

原帖由 wonderlulu 於 12-10-18 發表
問題可能就係出係cctv cover唔到呢個point,個經理係聲大無䐉,佢咁係customers面前都掦,可能收銀早已知道 ...
其實果個位有兩個cameras..加上條8婆睇都無睇過就話check 唔到

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+01:51+e

我仲以為每個till上面有個cctv係用黎望實個收銀有無出古惑,但係竟然話唔係個個till都拍到
你而家 ...
我老公打電話去警署,暫時搵佢唔到,所以未知。

我覺得條8婆有心唔睇cctv,因為佢睇都無睇過已經話果個位睇唔到
佢果隻係紅外線鋼頭,可以轉果隻,果個till至少有兩個cameras cover..

象牙宮

我愛Corina 發表於 12-10-18 04:15
搵免費法律追€20

其實我覺得佢有歧視成份
佢又無講到D咩,好難界定到佢係歧視。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 12-10-18 04:15
搵免費法律追€20

其實我覺得佢有歧視成份

haha, 整封律師信嚇下佢之麻, 同埋我都覺得有歧視成份. 不過背後你要花更多時間, 真係要有恆心同堅持要取回公道至得.

象牙宮

我愛Corina 發表於 12-10-18 04:21
我老公打電話去警署,暫時搵佢唔到,所以未知。

我覺得條8婆有心唔睇cctv,因為佢睇都無睇過已經話果個位睇 ...
我唔知你個邊D警察係點,我呢邊個D就好煩,佢一定會叫你哋自己SORT OUT
如果係TESCO,我覺得無可能係COVER唔到任何一個TILL,我同意樓上既JM話當時佢目的只係想耍你走,諗住你唔會再追究。

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+04:15+

佢又無講到D咩,好難界定到佢係歧視。
如果唔係Chinese..可能佢唔會話我地想呃tesco

同埋佢話佢收銀同事100% 唔會出錯。

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+04:21+

我唔知你個邊D警察係點,我呢邊個D就好煩,佢一定會叫你哋自己SORT OUT
如果係TESCO,我覺得無可 ...
呢到d警察又係無咩用,都唔敢期望不過條氣真係超唔順。

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+04:15+

原帖由 bosch 於 12-10-18 發表
haha, 整封律師信嚇下佢之麻, 同埋我都覺得有歧視成份. 不過背後你要花更多時間, 真係要有恆心同堅持要 ...
如果係鬼佬佢地態度未必會咁差

象牙宮

我愛Corina 發表於 12-10-18 04:25
如果唔係Chinese..可能佢唔會話我地想呃tesco

同埋佢話佢收銀同事100% 唔會出錯。
咁無計啦!如果係咁,都係佢心裡面咁想,而佢又無講咗你係外地人,所以先懷疑你想呃。
D鬼係咁死版,佢哋公司比咗指引出黎,佢就以為D職員跟足,所以咪話唔會出錯囉!

係英國呢度渣巴士既,如果撞車既話,除非有人證證明巴士司機唔啱,否則係會判巴士司機勝數,因為話佢哋係跟足指引渣巴士。我朋友就係咁輸過一單!

象牙宮

我愛Corina 發表於 12-10-18 04:29
呢到d警察又係無咩用,都唔敢期望不過條氣真係超唔順。
咁要睇你夠唔夠堅持喇!
我之前投訴BRITISH GAS好耐,又寫信,又電話,攪咗大半年,足知有個高層肯SO我,前後賠番OVER CHARGE我既錢,有12XX鎊!

首頁

尾頁

跳至