自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+06:25+

原帖由 bosch 於 12-10-18 發表
咁又係... 但好似你咁找少廿歐真係好神奇喎.
講開又蠢又甩漏, 呢度都遇唔少. 我62 響團購d 餐廳優惠餐, 試 ...
其實即時發現,有無找到€20應該會記得
你老爺咪好抵

老公話警察話tesco唔肯拎cctv出黎都無辨法,唯有去小額索償,但未必會贏

禁止訪問

子爵府

回覆:勁嬲呀,請英文勁人,救求please~

唔,睇CCTV都好難睇到錢數目,報警同投訴信都係無咩用,直接打電話去office嘈佢地仲好,歐洲係咁架喇,唔洗太激氣,下次幫襯第二間supermarket

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:唔,睇CCTV都好難睇到錢數目,報警同投訴信

原帖由 oguh 於 12-10-18 發表
唔,睇CCTV都好難睇到錢數目,報警同投訴信都係無咩用,直接打電話去office嘈佢地仲好,歐洲係咁架喇,唔洗 ...
但佢無找到張\'note\',淨係比返coins

禁止訪問

回覆:勁嬲呀,請英文勁人,救求please~

大宅

引用:Quote:原帖由+monpetitbebe+於+12-10-18+發

原帖由 我愛Corina 於 12-10-18 發表
咁你老公有冇拎返去
佢蠢一時退多左錢比你,有機會埋數時就會發現,甚至可能對你留有印象。比我我會老老實實,買左幾多比幾多,同佢講退多左。但呢件事上佢地處理態度真係幾令人上火,你就算繼續追都唔好咁激心,咪盞同自己過唔去。

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+12-10-18+發表

原帖由 eittak 於 12-10-18 發表
佢蠢一時退多左錢比你,有機會埋數時就會發現,甚至可能對你留有印象。比我我會老老實實,買左幾多比幾多, ...
佢唔係退多,係事件上出錯,所以作出賠償但我覺得呢個賠償係好蠢

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

寫信冇咩用, 打電話去投訴, 一日打幾次.....我見我亞媽果時都係咁, 唔好怕煩, 不停打比佢......打到佢怕......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

史科菲 發表於 12-10-18 01:04
去歐洲比錢唔好比大紙加散銀,佢地唸野太簡單直接,呢種計法只適合香港!

...
agree, 佢地真係唔識計數......老實, 做得超市 till, 都唔係讀得多書架喇....同埋英國鬼, 好多數學都好差架....唔好 expect 佢地識計呢 d 數呀......我試過, 大學交學費, 比張 cheque 佢, 佢再扣學費再寫返另一張 cheque 比我, 但佢都計錯....係講緊一個大學生計喎.......

子爵府

查CCTV最好 - 有紙幣付錢, 無紙幣找回! (希望可以看到係€50).

不過做出納前訓練應該有教 - 要口頭講收幾多和找回幾多.

顧客保障自己, 付錢時也要口頭講付幾多錢.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+monpetitbebe+於+12-10-18+發

原帖由 我愛Corina 於 12-10-18 發表
有時買得多又帶住d細真係check唔切
其實我會最後check單之餘,喺佢scan barcode既時候已經望住佢個收銀機價錢,自己心裏有數知每樣野幾錢,一睇到錯即出聲,費事比佢特價收原價 同埋我比咭多,自己睇清楚銀碼自己入code一手攪掂,費事佢錯又唔認 上次我去superdrug買野,明明個價錢牌寫住做特價,去到cashier過機收我原價,仲要貴成倍既,我梗係話佢知個價唔岩,佢第一句話冇可能話過機價錢一定岩,我叫佢自己行入去睇個價,睇完出黎話我岩,佢𤓓到成塊面都紅曬其實係佢唔識點喺收銀機改價錢,改搵人幫先得全程我老公同我一齊睇住我點攞番個公度,

子爵府

歐洲人計數真係麻麻...

我去supermarket買野...

俾完錢買完野..

情況同樓主差不多..

但佢找既錢同應找既錢係可以差好多..

當然好彩找多俾我..

不過我之後知道都第一時間俾返佢..

自此我就prefer俾card...

唔係有排煩

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-10-18+01:12+

原帖由 dada~0w0~ 於 12-10-18 發表
即係 hk $$$ 幾多? ^_____^
約$200

瑪瑙宮

引用:寫信冇咩用,+打電話去投訴,+一日打幾次....

原帖由 我係好媽媽 於 12-10-18 發表
寫信冇咩用, 打電話去投訴, 一日打幾次.....我見我亞媽果時都係咁, 唔好怕煩, 不停打比佢......打到佢怕... ...
佢headoffice係UK,我怕finally €20都唔夠電話費

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

歐洲人轉數真係慢d

子爵府

引用:歐洲人計數真係麻麻...我去superm

原帖由 spen@sa 於 12-10-18 發表
歐洲人計數真係麻麻...

我去supermarket買野...
認同,佢地計數好c架。

男爵府

係歐洲寫投訴信冇用
love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

引用:去歐洲比錢唔好比大紙加散銀,佢地唸野太簡

原帖由 史科菲 於 12-10-18 發表
去歐洲比錢唔好比大紙加散銀,佢地唸野太簡單直接,呢種計法只適合香港!

...
X2

Discuz

首頁

尾頁

跳至