論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

近排發現好多工人做咗無耐就自己辭職唔做。
想統計下有幾多苦主!!

大宅

7月中-10月中 剛好3個月,今日last day!

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

MONKYmama 發表於 12-10-18 17:33
7月中-10月中 剛好3個月,今日last day!
天下間有多少筍工? 立法局議員 是筍工.

maid 想找筍工吧...
據說 N月所得來的, "被炒, 辭職" 須交債務 公司. 她債務 不會因此而 減少....
她活該吧... 不過 雇主 怎么樣都要損失.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

侯爵府

回覆:工人自己辭職 - 僱主報到處

10 中

Minniemouse:-P

大宅

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

我想問下,顧主可否扣留工人的護照,直到她last day

heiphy  in fact keeping their passport violates the law , and it is illegal to do so.  發表於 12-10-19 14:12

男爵府

6 months, she did not pay any agency fee now earn the ticket as well

複式洋房

7月離職

大宅

回覆:chennangang 的帖子

一個做咗一年,一個半年

大宅

回覆 mkfhome 的帖子

可以,但係佢可報警拉你^.^

heiphy  right, i just asked the agent.  發表於 12-10-19 14:13

男爵府

2019勳章

回覆 babykennus 的帖子

31/7 ~ 1/11, just 3 months.Waste my time! Waste my money!
How are you?

公爵府

2019新春慶豚圓

mkfhome 發表於 12-10-18 18:22
我想問下,顧主可否扣留工人的護照,直到她last day
keep 人証件一定係犯法。就算佢今日自己話同意,唔知幾時佢身邊o的蠶蟲師爺講兩講,就。。。何必俾隻痛腳人渣住?就算你真係 keep 佢証件,佢話要拎番你無得唔俾佢。你係都唔俾佢佢可以報警,到時又係自己唔著數!

heiphy  true, and its no use to keep their passport, they can borrow money without passport  發表於 12-10-19 14:14

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

1/9 - 24/10 唔夠2個月, 連 4個月agency fee 都唔駛比, 仲有機票收

複式洋房

今個星期曰至到3/11,佢會在油麻地景X僱傭代理搵新僱主,同我做0左2個月斷約,佢代通知我1個月吾做,大家無問題,有日請佢食早餐吹開水,原來佢一早已定13年7月新年回印尼睇婆婆同家姐,5年無見,所以講比大聽,你請到佢,佢會斷你約仲要比印尼新年機票佢走 Tuti susilawat_ WX_63660(4)景x代理、個個星期曰都有2、3拾個印印、有邊間有咁多比你睇、2、3拾人不停斷約、代理費收平你無問題、斷一次要比$3800吾包機票、半年內我比佢斷o左2次、佢咪返晒本囉。

複式洋房

報到呀
工人姐姐做了5個月,上星期通知辭職,一個月通知走人,又要搵姐姐,又要洗錢,中間真空期二個月,最可憐2歲小朋友無人照顧又要重新適應。

複式洋房

3/10 - 16/10, just 14 days!!!! ran away without paying the one month notice to me, so I didn't pay for the ticket nor the 14 days salary, but she still owe me $19xx after deducting those items...

heiphy  if you can save the ticket , its already quite lucky ar....  發表於 12-10-19 14:17

伯爵府

樓主, 我報到, 不過提議大家講埋祥情, 衰妹叫乜名丫...

CHERXRYANN Age 25 Single Mum
May 29 arrived in HK, July 2 resigned (reason: 個兩歲女個 Kidney要割, 要返home)

July 23 自己番左HK, 之後Phillipines Consulate 通知我Agent話佢已有新僱主.
只俾左一個月Agent 佣, 甩左其餘四個月過萬佣,
害我由等佢返黎再請一個, 前後差不多3個月, 又要俾多成千幾蚊(文件+菲保), 仲要等我舊工人做多3個星期handover俾佢, 正一衰人, 搵我喱個第一個聘請佢嘅僱主黎過"橋".

別墅

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

今年第四個

大宅

9月16 黎我屋企, 第二個星期已經同agent 講想轉僱主. 已經無咩野要佢做啦..
Lusy xxxxxxx passport 寫佢25歲, 其實得20歲.. 成日抱住我仔喺度禁電話.. 我都係叫佢熄左個電話啫.. 重發我皮氣黑我面.. 依家新果個要等到12月先黎..

別墅

畀面勳章

今年第四個
nb 唔湊,好累,只係由8月初做到12月中,大女已經比人湊,無奈...........................

大宅

我也是今年第四個,請看我的帖子<黑店之中的黑店>。
其實真係有好多苦主。

首頁

尾頁

跳至