論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

近排發現好多工人做咗無耐就自己辭職唔做。
想統計下有幾多苦主!!

大宅

7月中-10月中 剛好3個月,今日last day!

象牙宮

MONKYmama 發表於 12-10-18 17:33
7月中-10月中 剛好3個月,今日last day!
天下間有多少筍工? 立法局議員 是筍工.

maid 想找筍工吧...
據說 N月所得來的, "被炒, 辭職" 須交債務 公司. 她債務 不會因此而 減少....
她活該吧... 不過 雇主 怎么樣都要損失.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:工人自己辭職 - 僱主報到處

10 中

Minniemouse:-P

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

我想問下,顧主可否扣留工人的護照,直到她last day

heiphy  in fact keeping their passport violates the law , and it is illegal to do so.  發表於 12-10-19 14:12

男爵府

6 months, she did not pay any agency fee now earn the ticket as well

複式洋房

7月離職

大宅

回覆:chennangang 的帖子

一個做咗一年,一個半年

大宅

回覆 mkfhome 的帖子

可以,但係佢可報警拉你^.^

heiphy  right, i just asked the agent.  發表於 12-10-19 14:13

男爵府

回覆 babykennus 的帖子

31/7 ~ 1/11, just 3 months.Waste my time! Waste my money!
How are you?

珍珠宮

mkfhome 發表於 12-10-18 18:22
我想問下,顧主可否扣留工人的護照,直到她last day
keep 人証件一定係犯法。就算佢今日自己話同意,唔知幾時佢身邊o的蠶蟲師爺講兩講,就。。。何必俾隻痛腳人渣住?就算你真係 keep 佢証件,佢話要拎番你無得唔俾佢。你係都唔俾佢佢可以報警,到時又係自己唔著數!

heiphy  true, and its no use to keep their passport, they can borrow money without passport  發表於 12-10-19 14:14

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

1/9 - 24/10 唔夠2個月, 連 4個月agency fee 都唔駛比, 仲有機票收

複式洋房

今個星期曰至到3/11,佢會在油麻地景X僱傭代理搵新僱主,同我做0左2個月斷約,佢代通知我1個月吾做,大家無問題,有日請佢食早餐吹開水,原來佢一早已定13年7月新年回印尼睇婆婆同家姐,5年無見,所以講比大聽,你請到佢,佢會斷你約仲要比印尼新年機票佢走 Tuti susilawat_ WX_63660(4)景x代理、個個星期曰都有2、3拾個印印、有邊間有咁多比你睇、2、3拾人不停斷約、代理費收平你無問題、斷一次要比$3800吾包機票、半年內我比佢斷o左2次、佢咪返晒本囉。

複式洋房

報到呀
工人姐姐做了5個月,上星期通知辭職,一個月通知走人,又要搵姐姐,又要洗錢,中間真空期二個月,最可憐2歲小朋友無人照顧又要重新適應。

複式洋房

3/10 - 16/10, just 14 days!!!! ran away without paying the one month notice to me, so I didn't pay for the ticket nor the 14 days salary, but she still owe me $19xx after deducting those items...

heiphy  if you can save the ticket , its already quite lucky ar....  發表於 12-10-19 14:17

侯爵府

樓主, 我報到, 不過提議大家講埋祥情, 衰妹叫乜名丫...

CHERXRYANN Age 25 Single Mum
May 29 arrived in HK, July 2 resigned (reason: 個兩歲女個 Kidney要割, 要返home)

July 23 自己番左HK, 之後Phillipines Consulate 通知我Agent話佢已有新僱主.
只俾左一個月Agent 佣, 甩左其餘四個月過萬佣,
害我由等佢返黎再請一個, 前後差不多3個月, 又要俾多成千幾蚊(文件+菲保), 仲要等我舊工人做多3個星期handover俾佢, 正一衰人, 搵我喱個第一個聘請佢嘅僱主黎過"橋".

別墅

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

今年第四個

大宅

9月16 黎我屋企, 第二個星期已經同agent 講想轉僱主. 已經無咩野要佢做啦..
Lusy xxxxxxx passport 寫佢25歲, 其實得20歲.. 成日抱住我仔喺度禁電話.. 我都係叫佢熄左個電話啫.. 重發我皮氣黑我面.. 依家新果個要等到12月先黎..

別墅

畀面勳章

今年第四個
nb 唔湊,好累,只係由8月初做到12月中,大女已經比人湊,無奈...........................

大宅

我也是今年第四個,請看我的帖子<黑店之中的黑店>。
其實真係有好多苦主。

首頁

尾頁

跳至