自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 環保接龍勳章

如題. 已睇醫生, 食左消炎藥, 搽藥膏後, 冇再流膿.

但仍然叫痛, 醫生話係因為剪腳甲剪得太入, 指甲可能打橫生拮到肉, 如果再唔好, 可能要做外科手術.

有冇人試過? 請指教. 謝謝!

琥珀宮

2021勳章

c6 試過, 要做手術起甲, 一隻腳指公打3 枝麻煩針先無感覺,
不過之後就無問題啦!

你唔好攪佢,等佢正常出 d 甲就無問題.

大宅

試過啦, 做外科手術要打直剪腳趾公一半腳甲出黎

都係果句啦, 剪腳甲唔好剪得太入, 污濁d都係咁話

大宅

回覆 回覆:HappyHappyMa的帖子

揾有經驗既上海老師傅修腳,我係倒生甲要經常修腳, 唔修着鞋會痛

HappyHappyMa  thx.  發表於 12-10-19 12:04

侯爵府

回覆 mercurycc 的帖子

謝謝回覆

果個係我個小朋友, 佢話感覺到腳指公D甲拮住左右兩邊(打橫生入旁邊D肉), 兩邊D皮膚紅曬, 又痛.

依家日日用消炎藥水洗腳+搽藥, 唔知要幾耐先好, 我見佢著鞋個樣好痛. 唉!

侯爵府

回覆 ken88 的帖子

點樣打直剪一半甲出黎?

聼到個心都好寒, 係咪做一次就得? 以後唔好剪咁入就唔會返發?

我個仔就係污濁, 腳指甲又長又有黑邊, 俾我罵佢唔剪, 跟住都唔知佢自己點剪攪到咁. 激死我.

琥珀宮

2021勳章

HappyHappyMa 發表於 12-10-19 11:54

謝謝回覆
你留意佢唔好再剪咁入,唔係d 甲生得唔靚,會成日發炎架.
比佢著d 鬆小小既鞋,唔好成日頂住.

我朋友個仔就成日發炎,去法國做過 2 次手術,
而家大個左好d 唔會成日攪,暫時無再發炎.

侯爵府

唔該你呀.

我再睇多一排, 睇下佢有冇好D, 希望唔使做手術啦.

伯爵府

我囝之前試過, 應該都係剪腳甲剪得太入, D 腳甲吉到入肉, 隻腳指公又腫又紅又合含膿, 最後去睇西醫, 醫生幫佢"支" 晒D 膿出來, 又要食消炎藥, 又要搽藥膏.
好在之後都好番, D 腳甲都生番正, 佢以後都冇剪得咁 "蚊" 喇.

侯爵府

回覆 第二任媽媽 的帖子

聼你咁講都安心D, Thanks!

第二任媽媽  係呀, 不過果次比醫生支膿, 痛到佢標眼淚, 仲差D起飛腳錫埋個醫生度添呀,  發表於 12-10-19 12:33

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

回覆:有冇人試過腳指甲生入肉引至發炎

我試過,要忍痛把腳指甲剪平。

男爵府

HappyHappyMa 發表於 12-10-19 11:54

謝謝回覆

試過, 食了藥, 也用消炎藥洗過, 都無效, 最終都要做手術.

發炎時期好痛的, 幫小朋友換對大點的鞋來穿.

大宅

回覆 HappyHappyMa 的帖子

果次醫生剪發炎果邊既腳甲出黎, 佢話要等佢自己慢慢生靚番佢wor, 之後冇再番發la, 佢話如果番發可以考慮割左生腳甲果d組織, 咁就一了百了wor, haha

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我讀緊中五時都試過,剪得太入插左入肉,要去診所做左個小手術,麻醉左之後將近肉既腳甲打直剪左去,但我記得當年佢整既時候有燒焊既味架。做完之後到而家都冇再插過喇
之後包住隻指公,著涼鞋番左個幾星期學,朝早老師仲唔使我掛隊

大宅

poor

男爵府

回覆:有冇人試過腳指甲生入肉引至發炎

十幾歲時,試過一次,腳指公含左膿,好大隻腳指公,我仲估係咪著 flip flop,遇到街上既污水,感染細菌攪到咁。過幾日,自己用手推啲粉綠色既膿出黎,一邊流眼淚,好痛。

珍珠宮

2021勳章

回覆 HappyHappyMa 的帖子

試過, 去診所做小手術.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

別墅

我囉,不過我自己搞得掂識自己修剪
第時老左都唔知點算了

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

細個果陣, 貪靚, 買左對靚但唔岩碼皮鞋番學~~
番左一日, 腳趾公指甲邊bit 左舊肉仔出黎, 出血~~跟住即刻落樓下醫務所處理左bit 出黎舊肉~~仲keep 住兩日要番去覆診~對鞋就著左一次掉左, 爸媽買過對新既比我~~

大宅

引用:如題.++已睇醫生,+食左消炎藥,+搽藥膏後,+

原帖由 HappyHappyMa 於 12-10-19 發表
如題. 已睇醫生, 食左消炎藥, 搽藥膏後, 冇再流膿.

但仍然叫痛, 醫生話係因為剪腳甲剪得太入, 指甲可能打 ...
其實可能係每次剪腳甲嗰陣,側邊嗰度剪唔晒,所以生返出黎嗰陣,就插住d肉!所以就發炎,其實剪得貼唔怕架,最緊要剪得晒!

首頁

尾頁

跳至