親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教各位高人,農曆年九州六天自駕遊,因為第一次自駕,暫定行程如下,請問可行嗎?
1st day: 住褔岡 — 有方便 shopping 酒店介紹嗎?
2nd day: 褔岡 — 豪斯登堡 (住豪斯登堡內酒店)
3rd day: 豪斯登堡 — 阿蘇火山 (住 Aso Farmland)
4th Day: 阿蘇 — 湯布丸 — 別府 (請介紹有私人風呂的溫泉酒店)
5th day: 別府 — 褔岡 (住第一晚酒店)
6th day: to Hong Kong

Thanks in Advance!!!

侯爵府

Rachethew 發表於 12-10-20 12:13
請教各位高人,農曆年九州六天自駕遊,因為第一次自駕,暫定行程如下,請問可行嗎?
1st day: 住褔岡 — 有 ...

這是早前參與過的九州帖子裡面提過溫泉酒店,可以參考:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5001840&page=1

褔岡建議住博多站附近,可在站内購物,也可步行往運河城,及乘巴士或地鐵去天神。

大宅

回覆 dillon 的帖子

請問根據以上的行程,點到點的車程可接受嗎?會否有些車程太長?如果合理的話,我就會 confirm 酒店了。

公爵府

回覆 Rachethew 的帖子

能夠 handle 少量日文嗎(可以找 Google translate 幫幫忙)?我每次 plan 日本自駕 trip 時都用呢個 website 計車程的時間和路程長短,呢度亦可以計埋 toll 錢。
http://www.navitime.co.jp

大宅

dillon 發表於 12-10-20 17:16
這是早前參與過的九州帖子,裡面提過溫泉酒店,可以參考:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=vie ...
Thanks a lot!!等我參考一下先!

大宅

mugtaitai 發表於 12-10-20 18:23

能夠 handle 少量日文嗎(可以找 Google translate 幫幫忙)?我每次 plan 日本自 ...
日文真係唔識,不過可以用 google translate 試試。另外想問,GPS 除左入電話之外,如果想去嘅地方係郊外,無電話,應該點入 GPS 呢?

複式洋房

I came across a few occasions in Okinawa. My way was :

1. Check the location on the map first. This is for making Step 2 easier to find the location.

2. Then I also search the location on the map of the GPS.

3. Use the point-to-point function to mark the location as the destination.

Not sure if my way can be applied to your case as different GPS equipment may have different functions. I've also heard of some kind of "code" instead of telephone nos., but not sure what code it is. You may also consult the assistant upon picking up your car.

Have a nice and safe trip!

公爵府

Rachethew 發表於 12-10-21 23:39
日文真係唔識,不過可以用 google translate 試試。另外想問,GPS 除左入電話之外,如果想去嘅地方係郊外, ...
我會睇下嗰度附近有冇鋪頭食店之類(景點附近好多時都有),有就用嗰間店嘅電話。如果真係冇,就用 map code,但呢個比較麻煩,要先去一個日文嘅 website 揾到該處嘅 map code,我都唔識用呢個 website,真係需要時就要揾識日文嘅朋友幫手

男爵府

回覆 回覆:mugtaitai的帖子

可以去 mapion.co.jp 到入你想搵果地方景點或店鋪電話 可以搵到mapion code 一般電話號碼已經可以 如果擔心就之前搵埋map code 做後備

公爵府

happyyee 發表於 12-10-22 02:48
可以去 mapion.co.jp 到入你想搵果地方景點或店鋪電話 可以搵到mapion code 一般電話號碼已經可以 如果擔心 ...
咦,呢個 website 幾好用喎,keep 起佢先。唔該晒你啊

侯爵府

回覆 happyyee 的帖子

Nice website, thanks for sharing.

By the way, I have never rented a car with GPS before. Maybe next time.

侯爵府

車程可接受,但要去足主要的景點會很趕。

侯爵府

Rachethew 發表於 12-10-21 23:36
Thanks a lot!!等我參考一下先!
個帖子的網友都是自駕,對你來說應該很有參考價值。

男爵府

回覆 回覆:dillon的帖子

自從試過自駕之後 已經連續8年都係 會好玩好多 見到好玩地方可以即刻停車 同會去一d比較平民地方 又唔髮周圍搵車坐 只要搵齊電話就ok

侯爵府

happyyee 發表於 12-10-23 13:28
自從試過自駕之後 已經連續8年都係 會好玩好多 見到好玩地方可以即刻停車 同會去一d比較平民地方 又唔髮周 ...
在城市時我通常會選擇乘搭公共交通工具,離開城市後才自駕。

大宅

請問有無租車公司推介?我地兩大兩中童,心目中想租七人車,因為連行李會坐得舒服 d,但又擔心泊位問題,請指教!

公爵府

Rachethew 發表於 12-10-24 15:50
請問有無租車公司推介?我地兩大兩中童,心目中想租七人車,因為連行李會坐得舒服 d,但又擔心泊位問題,請 ...
我通常用 Toyota,以前都用過 ToCoo,平過 Toyota,但好多時都係比 Mazda,其實都冇唔妥,但攞車嘅 outlet 少過 Toyota,冇咁方便,我老公都係中意 Toyota 多d,所以後來少用

男爵府

2018復活節勳章

你個行程好趕,似遊車河多過旅行,特別由阿蘇去豪斯登堡其實幾遠,用太多時間揸車,變左冇咩時間玩。另外我響九州試過租到架車個gps係冇得用mapcode,所以要有兩手準備,仲有旅遊書或者網上找到的電話no 或mapcode 有時會唔係太準確/update,有時d電話號碼其實係辦事處電話,而辦事處位置同個景點位置又唔同,要check 真d。

大宅

SuSu2011 發表於 12-10-24 17:21
你個行程好趕,似遊車河多過旅行,特別由阿蘇去豪斯登堡其實幾遠,用太多時間揸車,變左冇咩時間玩。另外我 ...
多謝哂你嘅意見!剛剛睇完哂之前有個九州自駕嘅 forum,都發覺由豪斯登堡去 Aso 果日車程都好長,但因為得 6日時間,所以無辦法。
但我整理過 D 資料之後,有兩個新方案:
1). 由豪斯登堡去 Aso 如果我經島原坐汽車渡輪,時間上會唔會好 d 呢? OR
2). 第二日即日來回豪斯登堡(by JR),住番第一晚酒店,第三日先 check out ,租車自駕去 Aso ,咁會唔會好 d 呢?係豪斯登堡又夠唔夠時間玩呢?

男爵府

2018復活節勳章

我建議你放棄豪斯登堡,一來唔係好就腳,二來其實豪斯登堡都冇咩野玩,怱怱忙忙走一轉唔係太值得。坐船去其實都唔係太方便,你要就返d船班次,相信都好哂時間。

你有冇小朋友同行? Asofarm Resort 入面個"元氣之森"好啱佢地玩。另外別府野生動物園都好適合小朋友,你可以揸車入去野獸區,會有D獅子、大象等響你架車側邊行過,我覺得都幾特別。

重有提提你ASO火山有時會唔開放,去之前可以在以下網址check check先
http://www.aso.ne.jp/~volcano/chinese/index.html

首頁

尾頁

跳至