基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 如果我死後,老公再娶另一位妻子,我需要在天家等他嗎?我丈夫有犯罪嗎?

有呀 ~~~
做咩咁問既?
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

大宅

Re: 如果我死後,老公再娶另一位妻子,我需要在天家等他嗎?我丈夫有犯罪嗎?

Mudlay,

你好!近來工作太忙,都唔太得閒上BK,上來都只去一兩度地方,無click入基督家庭tim。睇到你的topic,所以立刻入來睇睇!!

你唔好想太多呢d咁既野,真係好似大家咁講,比心機做人地老婆和媽咪呢!! 以後的事,都沒有人會知,所以都唔好擔憂得太多了!知無?

願 神祝福你和你的家人!
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

複式洋房

kuno 寫道:
sorry .... 呢個係我既即時反應,如有失言請願諒
我睇完個題目,心裡即刻有個答案出來 ... 就係 ... "到時我再話俾你知"

mudlay不用想太多,天父會為你安排最好既 ~~~

願神與你同在!!!

因為妳殺出一段話, 冇上文, 我跟不到, 才問你, 冇其他, sorry!

子爵府

我死後老公會唔會再娶, 我好耐之前已經問過.
老公的回答, 同樣係唔肯定, 可能會/ 可能唔會.
更糟的是, 若佢死先, 佢要我再嫁, 想有人照顧我.

之前, 我都會為呢個答案而唔開心, 好似唔知點咁.

但幾年後的今日, 自己又生左 bb.
突然再問相同的問題, 我又會覺得真係 '交比主'.

如果主覺得有人作我地的伴侶, 照顧失去配偶的我地,
又有什麼不妥呢? 只在世有個伴侶與我們生活多幾十年罷了.
若要不再娶, 不再嫁, 當然亦好.

但不要再著於是否會再娶/再嫁/ 不忠?? 等問題

將來在天家, 我們都會有滿足的喜樂.
到時, 我地係點的形體/ 咩思想 ...... 我地都唔知 lu.

天國奧秘的事, 交給主好了.

複式洋房

唔洗sorry,只不過奇怪點解你咁問o者

我係呢排先多左post野,so冇乜上文 :)
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

複式洋房

收到, 希望分享吓你的見地, 幫吓人

複式洋房

william28 寫道:
收到, 希望分享吓你的見地, 幫吓人

我既分享係 ... 亦然知道最後大家會變為天父既兒女,所以請好好珍惜現在的夫妻關係,冇須要為不知的事或他的答案而唔開心
---- 全文完 ----

複式洋房

贊成 , 珍惜現在(身邊人), 展望將來(主兒女)!好!

伯爵府

好媽媽勳章

我不是基督徒, 但偶然看見這個topic, 想發表我的想法, 如有冒犯, 請多包涵.

我認為你不單止要在天家等你丈夫, 還要等他的那位妻子, 因為她在你在天家時, 替你照顧你的丈夫及子女 (當然假設這女子是真心的愛他及你們的子女). 愛一個人不是要擁有他, 而是希望對方活得開心.

你也不要胡思亂想, 珍惜眼前人, 不要給那些假設性的問題令自己唔開心, 更無謂用這些假設性的問題去考驗老公, 愛他就要信任和包容. 積極D, 開心D啦!! 生死不是我們決擇的。

洋房

洋房

如果我行先,我都希望丈夫再娶!我愛他,希望他快快樂樂活在世上,不要讓他孤獨渡餘生!我相信就算他再娶,他對我的愛情仍沒變的!我永遠在他心底裡,沒有別人可取代我的位置。

大宅

其實,大家都講得好岩,可能我自己真的太多心了...

珍惜眼前人,是應該的...

大宅

mudlay 寫道:
其實,大家都講得好岩,可能我自己真的太多心了...

珍惜眼前人,是應該的...
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

大宅

最重要的親人在身邊的感覺...

大宅

我想問下係唔係死後上天家後就不會記得邊個係自己仔女﹐老公﹐同家人﹖
甘咪好慘﹖
定係會記得同呢D人識﹐但不會再有關係﹖
lenglengma :-(

大宅

大家應該都係主內既兄弟姊妹,應該都係一家人呱...

大宅

lenglengma:
唔好咁擔心啦,主有最好既安排架啦﹗
主比我地既野,豈是我們能想像的呢?
「天怎樣高過地,照樣我的道路高過你們的道路,我的意念高過你們的意念。」賽55:9

大宅

Thanks! 但每次諗到呢D就會好唔開心....家人﹐老公﹐仔女真係好窩心。
我都相信主有最好的安排。
lenglengma

民房

有兩段經文和大家分享

1. 馬太福音22章23-33節

撒都該人常說沒有復活的事。那天,他們來問耶穌說:
夫子,摩西說:人若死了,沒有孩子,他兄弟當娶他的妻,為哥哥生子立後。 從前,在我們這裡有弟兄七人,第一個娶了妻,死了,沒有孩子,撇下妻子給兄弟。 第二、第三、直到第七個,都是如此。 末後,婦人也死了。 這樣,當復活的時候,他是七個人中那一個的妻子呢﹖因為他們都娶過他。

耶穌回答說:你們錯了;因為不明白聖經,也不曉得神的大能。 當復活的時候,人也不娶也不嫁,乃像天上的使者一樣。 論到死人復活,神在經上向你們所說的,你們沒有念過嗎﹖

他說:我是亞伯拉罕的神,以撒的神,雅各的神。神不是死人的神,乃是活人的神。

眾人聽見這話,就希奇他的教訓。

2. 哥林多前書7章39節

丈夫活著的時候,妻子是被約束的;丈夫若死了,妻子就可以自由,隨意再嫁,只是要嫁這在主裡面的人。

[size=xx-small]死左之後, 另一半在生的話, 係可以再嫁聚!!! 所以唔好咁介意另一半係自己死後再聚!

大宅

我地就係講緊如果上到去天家﹐見番丈夫﹐仔女﹐但已經無關係﹐就好慘﹗
唔知係唔係真係唔認得自己的親人呢﹖
真係好難接受。
亦好難接受自己丈夫再娶﹐或自己再嫁....
希望自己上了天家後咩都唔知﹐連自己老公再娶都唔知就好啦。
啟示錄有說過世界末日後﹐神會再做新天新地比我地生活。
天堂又是否暫時性收留我地或其他死去的基督徒﹐直至審判日呢﹖
審判日後所有屬神的是否都會去到新天新地去生活呢﹖
到時又會否再有家庭呢﹖
真係唔知道。。。
總知﹐我想上到天家﹐我會認得親人﹐老公﹐仔女 ....
盼望同佢地會面既一日。
唔想連佢地係邊個都唔知。
lenglengma :-( :-(

首頁

尾頁

跳至