跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家會唔會幫BB打肺型鏈球菌針呢?

請問大家會唔會幫BB打肺型鏈球菌針呢?聽聞呢隻菌好勁架喎!同埋要打好多支針添!

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問大家會唔會幫BB打肺型鏈球菌針呢?

會唔會有副作用呢 ??

呢排 d 病菌好勁咁, 咁多 bb 病.... 真係幾令人擔心呀

大宅

我有同麵包囡囡打!一共打三支,而家打左兩支,一歲打埋最後o個支!英美澳等國家都規定佢地d兒童打,而家香港政府都呼籲人打,touch wood打左兩次都無燒無唔妥,打唔打其實都係但求安心o者!

別墅

ev,
我阿仔打咗呀,因為佢個兒科dr.係咁叫人打...
不過我有個friend問佢個科,個婦科dr.話支針出咗10yr.左右,唔知有mud side effect,咁我個friend就決定唔打了.
確實阿仔每次打完都會呆咗咁,同埋幾日無胃口...

Alex is a miracle from God!Hallelujah!

別墅

不過若果你地決定打,記住要"格價" ~ 我有個friend响tuen mun 個e生,每支貴過我地中環個e生$100呀!
Alex is a miracle from God!Hallelujah!

男爵府

好媽媽勳章

咁而家打係要打幾多支呢 ?? 係咪打少 d ??

子爵府

3 doses before 1 years old, 2 doses betwee 1-2 years old. 1 dose for after 2 years old.

My son completed for 2 doses already, it is Ok wo.

大宅

我打就$600一支, 我諗算幾平卦!

大宅

賓妮同麵包女女一樣,打左兩次,第一次有燒,第二次無,每次$650

大宅

ricfa 寫道:
賓妮同麵包女女一樣,打左兩次,第一次有燒,第二次無,每次$650

我都打左兩支lu....不過兩次都冇燒, 個醫生幾好架, 佢話佢係政府果d打針專家黎個喎! 不過嘉嘉確實比佢打六合一又好, 鏈球菌針又好, 都只係哎一聲就冇野, 兼且冇因為打針而發燒過, 唔錯唔錯!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都打咗兩支, 等打埋最後一支, 就完成, 其實我老公都問過我需唔需要打, 發病率高唔高, 會唔會有副作用, 而且價錢都幾貴, 但外國政府都規定要打 (我唔記得邊個國家), 我諗打咗好D, 以防萬一.

男爵府

好媽媽勳章

jumbo_mandy
請問你可唔可以 PM 我, 你個醫生既資料呀 ??

大宅

會長

pls check pm.

子爵府

mandy,
can you send me your doctor's info too?

大宅

bearbear2003

大宅

其實應該話:5個月大or之前, 打第一枝, 6~7個月大, 打第二枝, 8~9個月大, 打第三枝, 跟住o係一歲時打第四枝

由於我囝囝4個月大時打第一針, 所以total係要打4枝, 若果6個月大至打第一針, 就total打3枝o者, 如此類推...因為我第一次帶囝囝去打時, 我叫個姑娘比張打針時間表比我睇既

而副作用真係無乜, 因為呢枝針, 人地o係美國都打左好耐, 仲要係美國政府要全民打(唔駛$), 所以都好穩陣, so far, 我囝囝已經打左3枝針, 燒都未出過
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

你講得o岩呀, 呢d$唔慳得ga, 因為肺炎鏈球菌中招最大既係2~3歲以下, 仲要佢d病症同普通傷風感冒差唔多, 到發現到病症時(比如後頸硬左時), 已經好嚴重...何況佢好似乙型肝炎咁, 有帶菌者(但表面佢地個樣係無任何病症), 所以都咪話驚

維尼熊pooh 寫道:
我都打咗兩支, 等打埋最後一支, 就完成, 其實我老公都問過我需唔需要打, 發病率高唔高, 會唔會有副作用, 而且價錢都幾貴, 但外國政府都規定要打 (我唔記得邊個國家), 我諗打咗好D, 以防萬一.
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

jumbo_mandy,

我都想要d資料,可否PM我。唔該晒!

大宅

ev928

大宅

jumbo_mandy 寫道:
[quote]
ricfa 寫道:

我都打左兩支lu....不過兩次都冇燒, 個醫生幾好架, 佢話佢係政府果d打針專家黎個喎! 不過嘉嘉確實比佢打六合一又好, 鏈球菌針又好, 都只係哎一聲就冇野, 兼且冇因為打針而發燒過, 唔錯唔錯![/quote]

可否PM我有關醫生的資料呢?另外,佢收幾$一枝?

首頁

尾頁

跳至