興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用開Windows 7, xp, vista 的, 今次windows 8 以一個幾平的價錢俾你升級只是 $325 就得, 重要係windows 8 pro 版, 抵 !

(如果用開老翻的, 今次係一個好好重良的機會)

男爵府

願聞其詳

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://windows.microsoft.com/zh- ... OL_SM_Meet_FPP_Null

大宅

尋日買左個 download 版,暫時都未係好慣,睇個介面係For 平板 模式,裝完已經有兩個software 唔兼容,(九方 W7 專業版、卡巴司基),仲試用中.................

大宅

仲有個 IE 10 就麻麻地,仲未摸熟!有時想回覆貼子時,硬係打唔到字入去

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我的電腦是WIN 7(32) OEM.打算換底板.看了WIN 8只有升級版.沒有BOX SET價錢.

大宅

大宅

回覆 Wkit 的帖子

我買下載版加 DVD ,連運費 $523

版主

引用:我的電腦是WIN+7(32)+OEM.打算換底板.看了W

原帖由 wan43 於 12-10-27 發表
我的電腦是WIN 7(32) OEM.打算換底板.看了WIN 8只有升級版.沒有BOX SET價錢.
呢個upgrade, 可以存裝在手指,重新裝機時用的!
我之前用upgrade 方法,裝完上唔到網。
結果重新format ssd 再clean installation, 二十分鐘搞掂!

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:chloepapa 的帖子

請問佢要唔要正版win7 or winxp 先俾申請買?

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

版主

linggo 發表於 12-10-27 22:48
請問佢要唔要正版win7 or winxp 先俾申請買?
唔使買左之後, 有LINK 俾你下載, 可以即時在機身執行 (不過我就唔建議, 因為我就係咁裝左好耐, 之後又上唔到網)
亦可以俾你下載在電腦桌面留待日後執行
最後係可以下載在USB手指用來重新裝Windows 8

(我就用usb 手指, 重新格式化左個ssd (128G), 成個裝機過程大約二十分鐘, 真係幾快下, 我部機只是Core Quad CPU)

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 chloepapa 的帖子

謝謝回覆.
我的電腦是3年前DIY.打算接近換新的硬體(只保留機箱/火牛).如果我下載之後(OEM32位元.想升64位元專業繁體版)買齊硬體之後(下載之後存入手指).這可行嗎?

P.S:會加SSD.

禁止訪問

禁止訪問

版主

成個過程係要先在你的舊機去登記, 跟住佢會有個小幫手之類的野check 下你部機的config 可唔可以裝win 8, 可以的, 有條link 俾你去下載
(如果你部window 係32bit, 咁下載的就係32bit, 唔係64bit)

版主

summichalle 發表於 12-10-28 12:56

SSP 電腦商店有冇得賣?Thank you!
有, ssd 係指solid state harddisk, 同傳統hd 唔同, 快, 靜, 不過貴建議買plextor, crucial, sandisk 呢幾個牌子

ChunChun_Daddy  What about INTEL? no good??   發表於 12-10-29 01:16

版主

summichalle 發表於 12-10-28 12:56

SSP 電腦商店有冇得賣?Thank you!
ssp 店賣的win8 要$5xx, box set 要過千

大宅

chloepapa 發表於 12-10-28 18:47
成個過程係要先在你的舊機去登記, 跟住佢會有個小幫手之類的野check 下你部機的config 可唔可以裝win 8, 可 ...
win8 32bit & 64bit 有咩分別???thx

版主

ChunChun_Daddy,
係我打漏左INTEL, SORRY,

(我幾個月前貪平買左OCZ, 返來睇才知comment 麻麻, 不過用落暫時無咩鑊氣)

ChunChun_Daddy    發表於 12-10-29 12:21

版主

fairtrade 發表於 12-10-29 00:57
win8 32bit & 64bit 有咩分別???thx
http://windows.microsoft.com/zh-TW/windows7/32-bit-and-64-bit-Windows-frequently-asked-questions
可以參考埋:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1363025

首頁

尾頁

跳至